Ryijytekniikka ommellen


murru8murru9

TYÖVÄLINEET JA MATERIAALIT                                                                  

Ryijyn valmistaminen ommellen on yksinkertaista ja helppoa.
Tarvittavat välineet ovat:

1. Pohjakangas
Pohjakankaaksi sopivinta on juutti. Tärkeää on, että kangas on tukeva, palttinasidoksinen ja siinä on helposti poistettavissa yksittäisiä kudelankoja. Myös kanavakangasta voi käyttää, mutta siitä ei tarvitse poistaa kudelankoja.
2. Parsinneula
Neulan tulee olla tylppäkärkinen ja suurisilmäinen.
3. Erilaiset villa-, puuvilla-, silkki- yms. langat
Ryijyyn voi käyttää kaikenlaisia lankoja, myös esimerkiksi paperinarua.
4. Mittalasta
Mittalastana voi käyttää vaikkapa tukevaa pahvia. Mittalasta määrittää ryijynukan pituuden.
5. Sakset
Saksien on hyvä olla mahdollisimman terävät.
6. Mittanauha tai viivoitin

turrisak


KÄSITTEET

kasitenukka     kasitenukka2

Pohjakankaan pystysuorat langat ovat loimilankoja ja vaakasuorat langat kudelankoja. Nukka- eli ryijysolmu kiinnittää nukan paikoilleen. Solmu ja nukkalanka muodostavat ryijynukan. Nukkarivi muodostuu useasta ryijynukasta.

turrit2tomi


VALMISTUS    

1. Pohjakankaan valmistelu    

Ryijyn valmistus aloitetaan valmistelemalla pohjakangas. Kudelankoja poistetaan noin 1,3 cm:n välein - riippuen hieman ryijyn käyttötarkoituksesta ja nukkalankojen vahvuudesta.

pohja

Työ etenee eli nukkarivi muodostuu vasemmalta oikealle, vaikka neula viedään työssä aina oikealta vasemmalle. Kun parsinneulan silmään on laitettu haluttu määrä lankoja (esim. 4 ohuehkoa villalankaa), aloitetaan ryijyn ompeleminen pohjakankaan vasemmasta alareunasta.

 
2. Ryijynukan valmistus

Neula viedään oikealta vasemmalle kolmen loimilangan ali sitä riviä pitkin, josta kudelanka on poistettu. Langat vedetään lähes kokonaan läpi: roikkumaan jätetään mittalastan levyinen pätkä.

alku

 
Juokseva lanka viedään yläkautta ja neula pujotetaan seuraavan kolmen loimilangan ali oikealta vasemmalle. Kiristä solmu. Näin on muodostunut nukkasolmu.

valm3

 
Mittalasta asetetaan nukkasolmun alapuolelle. Juokseva lanka kiepautetaan mittalastan päältä kerran sen ympäri. Tämän jälkeen neula viedään oikealta vasemmalle kolmen loimilangan ali.

rysolm2

 
3. Ryijynukan leikkaaminen

Työtä jatketaan, kunnes mittalastan pituus loppuu tai tulet työn oikeaan reunaan. Tällöin lanka katkaistaan ja mittalastan ympärille kierretyt silmukat leikataan auki mittalastan ulkosyrjää pitkin.

sakset4

 
4. Värin vaihtaminen
Kun vaihdat väriä, leikkaa edellisen langan pää mittalastan pituiseksi ja aloita uudella värillä samoin kuin työn alussa.

 
5. Uusi kerros
Toinen kerros aloitetaan seuraavasta rivistä, josta kudelanka on poistettu. Kaikki kerrokset aloitetaan vasemmasta reunasta, samasta kohdasta kuin aiemmat nukkarivit.

2rivi

turrimit


Linkkejä:
Ryijypalvelu
Helmi Vuorelma

turri

 
Tekijät: Annika, Eevi, Kaisu & Muru

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.