Ryijyn suunnittelu ja ryijytossut


tossutjalassa   tossutjalassa2

Suunnittelu

Tarvikkeet:

  • vesivärit
  • A2-kokoinen paperi
  • säkkikangasta
  • erivärisiä ryijylankoja tai muita tiukkakierteisiä lankoja
  • ryijyneula
  • lasta
  • fleece-kangasta
  • pehmikehuopaa tai ohutta vaahtomuovilevyä
  • ompelukone
  • silmäneula

Aloita suunnittelu laveeraamalla A2-kokoiselle paperille pintaa märällä pensselillä märälle paperille. Käytä värejä, joilla haluat ommella ryijynukan tossuihisi. Maalaa yhdellä värillä isohko alue ja häivytä värialueiden rajat märällä pensselillä.

laveeraus5pienennetty

 
Leikkaa tossun kaavoista läpän kaava irti viivaa pitkin niin, että kaava ja kaavan ulkopuolinen alue säilyvät ehjinä. Etsi luukulla mielenkiintoinen kohta toteutettavaksi.

Tossun kaavat:

etsi_luukullapienennetty

 
Laita ruutukalvo luukun alle niin, että ruudut ovat pystysuorassa. Tämä toimii työohjeenasi, kun ompelet ryijynukkaa säkkikankaalle. Yksi ruutu vastaa yhtä ryijynukkaa.

Tulosta ruutukalvo oheisesta linkistä ja monista se kalvolle.

Ruutukalvo

ruutusuunnitelmapienennetty

 
Piirrä värialueiden rajat kalvotussilla. Piirrä rajat ruutuviivoja myöden. Värialueita voi olla mielellään kolmesta kuuteen. Kiinnitä nukkanäytteet suunnitelmaasi. Jokainen nukka muodostuu neljästä langasta. Kaikkien nukan lankojen ei tarvitse olla eri värisiä, mutta kaikkien nukan lankojen ei suositella olevan myöskään saman värisiä - siitä tulee helposti tukkinen vaikutelma. Lisää ideoita värien suunnitteluun saat täältä.

suunnitteluvanha


Ryijynukan ompelu

Leikkaa säkkikankaasta kaksi n. 23 x 23 cm:n palaa. Huolittele kankaan reunat. Piirrä läpän kaavan avulla läpän kuva säkkikankaalle niin, että kankaan langat ovat kaavan alareunan suuntaisesti. 

Ryijynukan ompelu aloitetaan vasemmasta alakulmasta työohjeen mukaisesti. Poista säkkikankaasta yksi vaakasuoraan kulkeva lanka. Poista lankaa, joka kulkee säkkikankaalle piirtämäsi läpän vasemman alakulman kautta. Kun lanka on poistettu, syntyy säkkikankaaseen tila, johon ryijynukkarivi ommellaan. Lisää ohjeita kankaan valmisteluun ja ryijynukan ompeluun löydät täältä.

nukan_ompelu_kuvan_mukaanpienennetty

 
Kun olet saanut ensimmäisen rivin valmiiksi, leikkaa nukkalenkit auki. Jätä neljä lankaa säkkikankaalla väliin, poista viides, ja ompele toinen rivi ryijynukkia tähän kohtaan. Ompele nyt ryijynukkaa koko läpän alueelle.

leikkaa_nukkapienennetty2_small

 
Nukka näyttää nurjalta puolelta tältä.

nukka_nurjalta_puoleltapienennetty

 
Vinkki:
Jos haluat haastetta työhösi, voit ommella toisen tossusi ryijynukan peilikuvana.


Tossun ompelu

Leikkaa kappaleet fleecestä. Leikkaa 4 pohjakappaletta ja kaksi läppäkappaletta ja huolittelukaitaletta. Lisää yhden cm:n saumanvarat muihin kappaleisiin paitsi huolittelukaitaleeseen. Leikkaa vielä kaksi pohjapehmikettä ilman saumanvaroja. Pohjapehmike tulee tossun sisään, pohjakappaleiden väliin. Pohjapehmikkeenä voit käyttää ohutta vaahtomuovilevyä tai pehmikehuopaa.

Tossun kaavat

kappaleet_fleecestapienennetty

 
Ompele tiheä siksak ryijynukan ympärille noin sentin päähän ryijynukasta.

ompele_tihea_siksakpienennetty

 
Leikkaa ylimääräinen kangas siksak-ompeleen ympäriltä pois.

leikkaa_ylimaarainen_kangas-pois2pienennetty

 
Aseta läppäkappaleet nurjat puolet vastakkain ja ompele ne reunoista yhteen.

nurjat_puolet_vastakkainpienennetty

 
Huolittele läpän yläreuna kaitaleella. Ompele kaitale läpän yläreunaan oikeat puolet vastakkain. Käännä huolittelukaitale nurjalle ja tikkaa kiinni oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa.

huolittele_reuna-kaitaleella2pienennetty   tikkaa_kaitalepienennetty

 
Laita läppäkappale pohjien väliin. Laita pohjat oikeat puolet vastakkain. Asettele ryijynukat huolellisesti kappaleiden väliin, niin että kaikki ryijynukat ovat kappaleiden sisällä.

nukka_pohjien_valiinpienennetty

 
Ompele kappaleet yhteen sentin päästä reunasta. Jätä kantapäähän kääntöaukko. Käännä tossu ja työnnä pehmike kääntäaukosta pohjien väliin. Sovita pehmike kokeilemalla sopivan kokoiseksi. Pienennä tarvittaessa.

jata_kaantoaukkopienennetty   pehmikkeen_leikkaaminenpienennetty   tyonna_pehmike_kaantoaukostapienennetty

 
Ompele kääntäaukko kiinni vuoropistoin.

ompele_kaantoaukko_kiinnipienennetty 

 

Ryijytossut ovat oppilastöitä Etelä-Kaarelan yläasteelta Helsingistä keväältä 2003

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.