Suunnittele oma kirjoneulosaihe

porovarsi-ms
Poro-sukat, Minna Siivonen

Oma kirjoneulos voi olla yksittäinen kuvio, ornamentti tai yhtenäinen kuviopinta. Suunnittelu tapahtuu samaan tapaan kuin oikein-nurin mallienkin suunnittelu.

Oikein-nurin neulosten ja kirjoneulosten suunnittelun suurin ero johtuu kirjoneuloksen neulontatekniikasta: kirjoneuloksessa syntyy työn nurjalle lankajuoksuja ja suunnittelussa pitää muistaa ottaa huomioon lankajuoksujen pituus. Kirjoneuloksessa lanka kulkee työn nurjalla saman kerroksen edellisistä samanvärisistä silmukoista aina seuraaviin. Syntyvät 'hyppylangat' eli lankajuoksut eivät saa olla niin pitkiä, että niistä tulee haittaa neuleen käytölle. Jos esim. sukissa on pitkiä lankajuoksuja, ne takertuvat helposti varpaisiin sukkia jalkaan vedettäessä.

TIETOKONEELLA TAI KYNÄLLÄ JA PAPERILLA

Suunnittelua voi tehdä kynällä ja paperilla tai tietokoneella. Pohjaksi tarvitaan ruudukko, jossa yksi ruutu vastaa yhtä silmukkaa. Jokaiselle lankavärille valitaan sopiva väri symboliksi tai jos värejä ei ole käytettävissä, merkitään jokaista väriä omalla merkillään.

Tietokonetyöskentelyn vahvuutena on useiden malli- ja värimuunnelmien nopea tuottaminen. Ensimmäiseen ideaan ei takerru niin helposti, jos ideaa on suhteellisen vaivatonta kehitellä edelleen tai tuottaa lisää uusia ideoita.

Tämän sivun ruudukkomalleissa on peruskuvioaihetta kopioitu, toistettu ja sitä on peilattu ja kierretty eri suuntiin.

TEHTÄVÄ
Suunnittele omia kirjoneulosmalleja. Sommittele esim. geometrinen kuvioaihe ja siitä nauhaornamentti, keskusornamentti ja pintaornamentti.

Leikittelyä kolmivärisillä vinoraitakuvioilla
muunnelmat on tehty kuvankäsittelyohjelmalla


mallikerta
Perusmallikerta, josta on lähdetty kehittelemään alla olevia muunnelmia mallikertaa monistamalla, kiertämällä, peilaamalla.

muunnelma1 muunnelma2 muunnelma4muunnelma3
Yliviivattu kuvio on hylätty liian pitkien lankajuoksujen takia.

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.