Taidekassit - vapaata konekirjontaa impressionismin innoittamana


Claude Monet, Impressio, auringonnousu (1872). Kuva Wikipedia.

Turun Paavolan koulun 4. luokka toteutti keväällä 2006 taidekassi-projektin. Projekti yhdisti kuvataiteen ja tekstiilikäsityön historian tuntemusta. Kassin teemaan ja muotokieleen haettiin linkkejä 1800-luvun pukuhistoriasta ja kyseisen aikakauden taidesuuntauksesta, impressionismista. Kassin koristukset toteutettiin vapaalla konekirjonnalla.


 

KASSI 1870-1900
 
Taidekassin ideana oli tutustua 1800-luvun lopun taide- ja tyylisuuntauksiin ja sen pohjalta rakentaa omia merkityksiä tulevalle taidekassi-työlle. Niinpä muotokieleen haettiin ideoita 1870-1900-luvun pukuhistoriasta ja työn koristelun pohjana käytettiin saman aikakauden merkittävimmän taidesuuntauksen, impressionismin tyyliä kuvata maailmaa.

Taidekassin pohjustus:
Taidekassin ideointi lähti liikkeelle pukuhistoriaan tutustumisesta. Tutkimme pukujen ja niihin liittyvien kassien käyttötarkoitusta ja yhteyttä yhdyskuntaluokkaan. Erilaisilla ihmisillä tuntui olevan varsin erilaisia ja eri käyttötarkoitukseen suunnattuja kasseja. Hienostoleideillä oli vain pikkuruiset, upeasti koristellut käsilaukut. Toisaalta työssäkäyvällä rahvaalla kassit ja korit liittyivät töiden tekoon ja raskaiden kantamusten kuljettamiseen.
Vertasimme myös 1800-luvun lopun kasseja omiin käyttökasseihimme ja reppuihimme. Mietimme, miten kassit ovat muuttuneet, mitä niihin on jätetty, mitä korvattu uudella idealla. Pohdimme myös, mikä yhdistää vanhojen taidekäsitöiden kuva-aiheita ja nykyisissä kasseissa olevia aiheita.


IMPRESSIONISMI
 
Impressionismi taidekassissa:
Impressionistinen taidesuuntaus toimi tässä työssä tilkkumaalausten ideoinnin pohjana. Pointillisten taideteosten oli tarkoitus antaa oppilaille visio siitä, miten tilkku-täplillä voi "maalata". Impressionistit kehittivät myös uuden tavan käyttää vastavärejä ja lähivärejä hyväkseen. Oman konekirjontakuvion suunnittelussa oppilaita kannustettiin ottamaan mallia juuri impressionistien värien käytöstä tai ainakin jotenkin muuttamaan mallikuvan väriehdotusta omaan suunnitelmaansa.Impressionismin ja 1800-luvun lopun pukuhistorian turvin lähdimme miettimään omia kassejamme.

Impressionismi taidesuuntauksena:
1860-luvulla taiteilijat irtautuivat kuvarealismista ja modernismin aikakausi alkoi. Modernismin aikakauteen luetaan kaikki tyylisuuntaukset impressionismista abstraktiin taiteeseen. Edouard Manet oli ensimmäinen impressionisti. Impressionistit hylkäsivät ääriviivat ja keskittyivät tallentamaan niitä värejä, joita valolla ja varjolla todella oli. Maalauksiin saavutettiin näin utuinen tunnelma. Impressionistit työskentelivät taivasalla ja hylkäsivät ateljee työskentelyn.
Uusimprerssionistit kehittivät uuden tekniikan, pointillismin, joka perustui optisiin väriteorioihin. Tunnettuja impressionisteja olivat mm. Auguste Renoir, Claude Monet, Paul Cezanne, Georges Seurat ja Paul Signac. Ks. Wikipedia, Impressionismi


SUUNNITTELU & TEKNIIKKA

Kassin koristelussa käytetään tekniikkana vapaata konekirjontaa. Tämä kirjonta yhdistelee nimensä mukaisesti vapaasti kaikkia konekirjonnan eri tekniikoita. Toteuttamissamme taidekasseissa valitsimme tekniikoiksi tilkkumaalauksen, teholanka- ja alalankakirjonnan ja koneapplikoinnin.

Tilkkumaalaus:

1) Valitse itsellesi pohjakuva, esim. taidekuva, valokuva, lehtikuva.
2) Tutki, mitä värejä ja väriryhmiä kuvasta löytyy. Suunnittele kuvan pohjalta pelkistetty värisuunnitelma. Mieti, haluatko muuttaa jotain osaa kuvasta! Käytä väritykseen esim. vesiliukoisia puuvärejä.
3) Valitse suunnitelman väreihin sopivia kangastilkkuja ja silputa ne epäsymmetrisiksi paloiksi.
4) Asettele kangassilppu kirjonnan taustakankaalle suunnitelman mukaan.
5) Valitse työhösi sävyltään sopiva tarlatan ja leikkaa siitä kirjontaa suurempi pala.
6) Kiinnitä tarlatan nuppineuloilla kangassilpun päälle.
7) Ompele valitsemillasi ompeleilla kuvan ja tarlatanin päältä. Voit vaihtaa tikkiä keskenkaiken. Tarkoituksena on, että kaikki palat jäävät ompeleilla kiinni.

Teholankakirjonta:

1) Tällä tekniikalla voit helposti vielä lisätä jonkun suurenkin elementin työhösi. Mieti, mikä kohta kaipaa täydennystä tai muuten vain korostusta, Haluatko ehkä kehystää tilkkumaalauksen. Idean saatuasi muista täydentää suunnitelma.
2) Valitse suunnitelmaasi sopivia naruja, nyörejä ja villalankaa. Kiinnitä ne tilkkumaalauksen päälle nuppineulojen avulla.
3) Säädä ompelukone siksak-ompelelle ja ompele varovaisesti valitsenmasi langat työhön kiinni. ÄLÄ aja neulojen yli!

 Alalankakirjonta:

1) Kaiva tilkkumaalauksen pelkistetty suunnitelma ja alkuperäinen ideakuva esille. Mieti, mitä yksityiskohtia haluat lopuksi korostaa. Piirrä ne esille puuväreillä.
2) Työstä suunnitelmaa väri kerrallaan. Valitse ensimmäiseen kohtaan sopiva helmilanka ja puolaa sitä alalangaksi. Ylälangaksi sopii samansävyinen ompelulanka.
3) Hahmottele valoa vasten työsi taakse lyijykynällä apuviiva.
4) Ompele suoralla työn takana olevaa lyijykynäviivaa pitkin niin, että alalankana oleva helmilanka tulee näkyviin oikealle puolelle.

Koneapplikointi:

Tämä on vapaan konekirjonnan viimeinen vaihe, jolla liitetään tekemäsi konekirjonta varsinaiseen työhön. Niinpä sinulle pitää ennen tätä työvaihetta olla kassin pohjakankaat leikattuna.

1) Ota esille kassin suunnitelmastasi ja varmista, mihin kohtaan olit suunnitellut konekirjonnan sijoittaa. Ota sitten esille kassin kankaat ja sovita kirjontaa sille suunnitellulle paikalle. Tässä vaiheessa kirjonnan paikkaa on mahdollista vielä muuttaa.

2) Kiinnitä konekirjonta valitsemallesi paikalle nuppineuloilla. Jos kirjottu kuva ei täytä kirjonnan pohjakangsta, vaan on toisessa reunassa, voit lyijykynän avulla piirtää kuvallesi rajauksen.
3) Ompele tekemääsi rajausta pitkin suoralla ompeleella.  
4) Leikkaa suoran ompeleen ulkopuolelle jääneet kangassuikaleet pois. Varo, ettet puhkaise pohjakangasta.
5) Viimeistele applikoinnin reuna tiheällä siksakilla.

MATERIAALIT

Taidekassia varten tarvitset:
1. jämäkkää pohjakangasta kassia ja pohjatilkkua varten
2. ompelulankaa
3. tilkkuja
4. erilaisia ja erivärisiä lankoja, naruja, nyörejä
5. tarlatania
6. yms. tavaraa, joka voidaan kiinnitää ompelukoneen avulla kankaaseen.


GALLERIA 

 

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.