Tilkkutyökassi


« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


9.9 Tilkkutyökassi

Antti tekee Bargello-tilkkutyötekniikalla kauppakassin. Kassin korkeus on 42 cm, pohjaan varataan lisäksi 8 cm. Kassin leveys on 47 cm. Kassin päädyt tulevat sivuista ilman, että niihin varataan erikseen kangasta. Kassin saumanvaroihin ylös ja sivusaumoihin tarvitaan 2 cm.

Bargellotekniikassa useasta erivärisestä kankaasta leikataan saman levyisiä suikaleita parillinen määrä. Valitaan tässä suikaleiden leveydeksi 5 cm, johon sisältyy yhteensä 1 cm saumanvaraa. Suikaleet ommellaan vierekkäin yhteen lieriöksi. Tämä lieriö leikataan poikittaissuunnassa erilevyisiksi suikaleiksi, joista puretaan yksi sauma. Eri suikaleista puretaan eri sauma. Huomaa, että kuvan lieriön suikalemäärä on satunnainen.

Avatut suikaleet ommellaan yhteen. Tuloksena on suorakaiteen muotoinen pinta, jonka voi koota esimerkiksi oheisen kuvan tavoin.

a) Montako suikaletta Antti tarvitsee kassiin?

b) Antti laittaa kassiin myös kantohihnat ja onneksi hän huomaa ottaa tämän huomioon ennen suikaleiden leikkaamista, sillä hän haluaa saada leikattua samasta lieriöstä myös kantohihnat. Hän varaa hihnojen leveyttä varten suikaleiden pituuteen 8 cm saumanvaroineen. Kuinka pitkät hihnat hän voi saada, kun molemmat hihnat tulevat yhdestä lieriön kierroksesta?

c) Antti kokoaa tilkkutyön ruutusuikaleet 10 saumalla. Hän varaa suikaleiden välisiin saumoihin ruutusuikaleen molemmissa reunoissa 0,5 cm. Lisäksi tulee saumanvara kassin sivuille ja kantohihna. Kuinka pitkiä suikaleiden tulee olla?

d) Miten Antti voi jakaa suikaleiden leveyden, jos hän haluaa kassiin pystyakselin (y-akseli) suhteen symmetrisen kuvion?

e) Paljonko Antti tarvitsee jokaista kangasta, jos hänellä on käytettävissään 6 samanlaatuista eri kangasta?

f) Antti vuorittaa kassin yhdellä tilkkutyökankaista. Minkä verran vuorikangasta tarvitaan?

g) Miksi kutistumista ei tässä tarvitse ottaa huomioon?

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.