Valmista kangashelmiä tilkuista

Asuun sopivat helmet kangastilkuista! Tässä sinulle ohje. Vaativuustasokaan ei päätä huimaa, kunhan osaat leikata kankaasta pyöreitä kiekkoja, pistää langan neulansilmään ja kursia tilkkuympyrän vanupalleron päälle. Tee ensin paperista kuitenkin kaava, niin saat pyörylöistä kunnon ympyröita - ja keskenään samankokoisia. - Toki voit tehdän vaihtelevan kokoisiakin!

Tämä on kyllä kiva lahjaideakin!

TILKKUTYÖT KARJALASSA

Rajantakaisessa Karjalassa, Vienassa ja Aunuksessa, naiset valmistivat perheenjäsenten vaatteet, vuodevaatteet ja sisustustekstiilit aina 1920-luvulle asti. Kangasta pidettiin suuressa arvossa, koska pellavan- ja hampunviljely oli raskasta työtä. Kangasta hankittiin myös ostamalla. Parhaana pidettiin venäläistä puuvillakangasta, joka ostettiin Shungun kaupungista Äänisenrannalta.

Karjalaiset kauppiaat hankkivat punaiseksi värjättyä puuvillakangasta ja painokuviollista kangasta Pietarista ja läheisistä tekstiilitehtaista 1850-luvulta lähtien.Kuviollisilla kankailla koristeltiin paitoja, reunustettiin hameita ja niistä ommeltiin naisten olkainhameita, esiliinoja ja lyhyitä jakkuja.

Vaatteet oli tapana käyttää loppuun. Kangaspalasiakaan ei heitetty pois. Tilkuista kootut tekstiilit ovat olleet ominaisia myös ortodoksisille kirkkotekstiileille. Kangashelmet ovat peräisin Venäjältä, Petroskoin Kižin saarelta.

Lähde Kulttuurien museon www-sivut

Tekijät Auli Kesker ja Ulla Kostiainen 2009

Ohje pdf-tiedostona

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.