Tonttuja Muurolasta


9 lk:n pehmoja tonttuteemalla
"Millainen on minun tonttuni?"

Tonttujen suunnittelu

Tonttu on pieni hyvätahtoinen ihmisen kaltainen haltija pohjoismaisessa kansanperinteessä.

  • Etsi tietoa tonttuperinteestä linkkivinkeistä ja kirjallisuudesta.
  • Suunnittele oma tonttusi ja kirjoita tarina hänestä.

Linkkivinkkejä:


Oppilaiden työt ja tonttutarinat

METSÄTONTTU
Metsätonttu suojelee metsässä kulkevia metsästäjiä. Hän on jo muutaman kerran päässyt pelastamaan metsästäjän karhun kynsistä kun karhu on luullut, ett metsästäjä meinaa viedä hänen pentunsa tai tekee hänelle jotain muuta pahaa. Metsätontut ovat vihreäsilmäisiä ja niitä on muutenkin vaikea erottaa luonnosta. On ne muutamia kertoja joutuneet vaarallisen lähelle ihmistä, kun ovat yrittäneet piiloutua ihmiseltä. Ihmiset yrittävät ottaa niitä kiinni kun haluaisivat nyättää aina kaikille, että meiläpä on tällainen metsätonttu joka tuo onnea metsästysreissuille. Niin ihmiset uskovat, mutta tontut yleensä päässeävt pakoon vaikka jäisivätkin kiinni. 
TONTTUNI
Esa-tonttu on perinteinen joulupukin tonttu. Hän työskentelee napapiirillä joulupukin pajakylässä, tehden mitä töitä sattuukin joulupukilta saamaan. Hän on melko nuori ollakseen työtonttuna. Esa asuu eräässä pienessä mökissä, pajakylän reunalla viiden ystävänsä kanssa. Tänä vuonna Esa on päässyt ensimmistä kertaa tarkkailutonttujen ryhmän mukana kiertelemään kylissä ja tekemään raporttia kilteistä ja tuhmista lapsista. Muutaman vuoden kuluttua hän on kyllin vanha toimimaan itse tarkkailijana. Joulun hän viettää muiden tonttujen kanssa aamulla kovasti töitä tehden, saattaen joulupukin matkaan ja illalla juhlien kuusen,  lahjojen ja herkullisten ruokien ääressä.
  JOULUTONTTU
This is the joulutonttu. She helps Santa Claus watching the kids, if they are behaveling well. In Christmas time she is one of the thousends of  joulutonttu who watch through the windows all childrens in all over the world. But nobody can see them. After doing thid she goes talk to Santa and tell everything that she had seen. He does that every year, and knows each child! Este o duende do natal. Ela ajuda o Papai Noel observando as criancas, se elas esto se conportando bem. Na  poca de Natal, ela e mais milhares de duendes do Natal observam as criancas de todo o mundo pela janela. Mas ninguem pode ve-los. Depois de fazer isso ela conversa com o Papai Noel  e conta tudo, tudo o que viu. Ela faz isso todo ano e conhece cada crianca! 
MISKAN PIKKUPIKKUPIKKUPIKKUSERKKU
Tässä on Miskan pikkupikkupikkupikkuserkku... Suku on tunnettu ujoudestaan ja pienistä nopeista töppsistään. Tämän hyvin pienen ja hyvin yksinäisen, lasta muistuttavan eläimen ainoa tehtävä on etsi itselleen nimi... Hän on etsinyt sitä sohvan alta, pesukoneen nurkalta ja hankalakulkuiselta, sumun valtaamasta metsästä... Mutta hän ei ole koskaan sit löytänyt... Ehkä hänen kohtalonsa on vain etsiä itselleen  pientä, helposti lausuttavaa, mutta myös salaperäistä ja innoittavaa nimeä... Useat jotka hänet ovat joskus nähneet sanovat häntä Pieneksi Suureksi Vaeltajaksi... Mutta siinä on liian monta sanaa ja liian vähän  z-kirjaimia... 
Hän hymyilee aina, mutta vain nyättääkseen onnelliselta... Kuka voisi olla onnellinen ilman nimeä... Miksi ystävtä häntä kutsuisivat ellei hänellä ole nimeä... Urheasti tämä pieni olento vaeltaa, metsän siimeksestä vaikka kuuhun jotta hän voisi saada nimen ja olla onnellinen myös sisimässään...
KOTITONTTU
Taavi on ahkera ja reipas kotitonttu. Kotitontut suojelevat ihmisten koteja ja se on myös Taavin tehtävä. Taavi on jo monta sataa vuotta vanha ja asustaa talomme kellarissa. Hän on vähän ujo ja haluaa aina pysytellä piilossa ihmisiltä. Mutta joulun aikaan hän kipuaa kellarista näytille. Ja usein voimme nähdä hänen punanuttunsa vilahtavan nurkan takana. Taavin lempitehtäviin kuuluu kynttilöiden valvominen. Me kun jätämme usein huomaamattamme ne yksikseen palamaan. Taavilla onkin kova homma varjella taloamme tulipalolta ja palkaksi me sitten jätämme illalla hänelle pari piparia ja tietenkin glögiä. Aamulla herätessämme ne ovat hävinneetkin parempiin suihin! Ilman Taavia olisimme varmasti hukassa!
METSTONTTU

Metstonttu kuuluu samaan perheeseen kuin metsnhaltiat, menninkiset ja muu pikkuvki. Ystvllismielinen tonttu merkitsi paljon talonpojalle ja hnen perheelleen. Tonttu valvoi elinten terveytt ja hertti piiat ja rengit, kun heidn piti nousta erityisen varhain yls. Lucian pivn ja joulun vlinen aika oli peikkojen ja tonttujen aikaa ja jouluna tonttua tuli kohdella erityisen hyvin. Silloin sille annettiin vadillinen puuroa

 

PUUTARHATONTTU UOLEVI

Uolevi asuu pihamaalla suuren raparperin alla. Hn huolehtii puutarhan hyvinvoinnista ja sen tkist ja elmist. Uolevin ei ole kovin vanha puutarhatontuksi, vasta 130 vuotta. Hn on ahkera tekemn tit ja omistaa pienet kottikrryt. Ihmiset eivt tied Uolevin olemassaolosta, mutta joskus aamuvarhaisella tai ilta-auringon laskiessa, saattaa nhd vilauksen turkoosista tonttulakista.

KOTITONTTU-TAAVI

Tmn tontun nimi on Taavi. Hn on tavallinen kotitonttu Lapissa. Taavi on 160-vuotias ja jouluna hn on Korvatunturilla auttamassa muita tonttuja lahjojen paketoimisessa. Koko joulukuun Taavi on Joulupukin salaisena agenttina, jolloin hn kurkkii ikkunoista ja laittaa merkille pahanteot, riitelyt, kiukuttelut ja pahanteot. Nm merkitn kirjaan, joka toimitetaan Joulupukille.

 

MONITOIMITONTTU-OLAVI

Olavi-tonttu on ns. monitoimitonttu. Joulupukki on ylentnyt Olavin hieman korkeampaan asemaan ja hn on saanut tehtvkseen vahtia, ett muut tontut tekevt tyns huolella. Kun muut tontut kurkkivat talojen ikkunoista, Olavi ajaa kelkalla pitkin metsi ja tarkastaa tonttujen jlki, ovatko he kulkeneet heille annetut reittins. Olavi ei siis ole pelkk lahjatonttu. Hn toimii vartijana joulupukin pajassa ja lahjatuvissa. Nuoresta istn huolimatta hn on saanut joulupukilta suuren luottamuksen. Ennen vartijatonttutitn hn on toki toiminut mys lahjatuvissa, mutta joulupukki huomasi hnen johtajuuskykyns ja siirsi muihin tehtviin. Luonteeltaan Olavi on puhelias ja sosiaalinen. Hnen kanssaan ei voi olla tyls ja hn on kova vitsien kertoja. Joulupukki on joutunut joskus huomauttamaankin Olavin turhan kovasta nest ja jutuistaan. Toiset tontut ovat nimittin jneet kuuntelemaan hnen tarinoitaan ja tyt ovat jneet tekemtt...

Olavi tontun voi bongata mys muuloin kuin joulunaikaan. Hn rakastaa kes ja kulkee tonttukavereiden kanssa pitkin uimarantoja ja kestapahtumia, kuten festareita. Olavi olisi halunnut suurena moottoriurheilun ystvn hankkia moottoripyrn, mutta hnelle ei valitettavasti mynnetty siihen lupaa. Poliisin mielest 1200 kuutioinen moottoripyr ei sopinut 30 cm:n mittaiselle pikku tonttukuskille. Luvan kelkan kuljettamiseen hn on saanut ammattinsa vuoksi, joulupukin suosittelemana.

 

HEI!
Olemme tonttushown iloiset tontut Ruso ja Tee. Olemme kivoja ja nauravaisia lasten ja turistien ystäviä. Touhuamme reippaina ihmisten parissa. Meillä on ihanat tonttuvaatteet ja kaunis iso punainen tonttulakki. Vaatteita ei saa esitellä muualla kuin luolassamme, joten ne ei näy nyt päällämme. Tonttulakki on nyt niin iso, että se meinaa pudota päästä kovassa touhussa. Tossut ovat punaiset tai harmaat ja säärystimet raidalliset. Syömme Teemu-tontun ruokia, jotka eivät aina maistu. Meik antaa pikkunakkeja, joita me juostaan karkuun. Joulupukki on huumorintajuinen ja esitämme hänelle taiteellisia näytöksiä. Tonttuystäviemme parissa puuhastelemme kaikkea kivaa lasten hyvksi. Hyvää joulua kaikille toivoo Ruso ja Tee.
PULIDIALLA LA ANTOINETTE
Pikkuinen pulla eli Pulidialla la antoinette oli pienen kiltti ja iloinen ja varsin mukava tonttu. Hänell oli tapana vierailla kokin luona ja niinpä hän alkoi lihoa ja hän lihoi ja lihoi ja lihoi... kunnes ei en mahtunut ovista sisään eikä ulos. Nykyään hän kaikkien iloisten pikku tonttujen iloinen tyyny!
JOULUPUKIN APUTONTTU
Joulupukin aputonttu auttaa joulupukkia kaikenlaisissa töissä. Hän auttaa mielellään pukkia. He ovat hyviä kavereita ja tekevät aina kohdatessaan kivoja ja naurettavia juttuja. Joulupukin aputonttu ja joulupukki asuvat joulupukin luolassa kahdestaan ja aikovat olla ystäviä aina ja asua joulupukin luolassa kahdestaan.  :)

Näyttely kirjastossa

Tontut olivat tarinoineen joulukuussa 2005 ilahduttamassa Muurolan kirjaston käyttäjiä. Päiväkotilaiset ja alakoulun oppilaat olivat erityisen innoissaan kirjastossa vierailevista pehmoista.


Tuotteen ideoinnissa ja toteutuksessa on käytetty lähteenä:
Kalikå krabater 1994. Toim. Åke Cederholm & al. Tanska.

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.