Vanhasta neuleesta uutta!

Vanhasta neuleesta uutta- on koulutyönä syntynyt projekti, jonka kautta haluamme tuoda koulujen käsityöopetukseen lisää ympäristötietoutta. 

Nuorten suhtautuminen kuluttamiseen muotoutuu pitkälti sen mukaan, mitä perhe ja kaverit ovat tottuneet tekemään. Käsityönopetukseen olisi hyvä lisätä vieläkin enemmän tietoa eri materiaaleista ja tekstiilituotannon vaikutuksista ympäristöön sekä keskustella nuorten kanssa ja kannustaa nuoria ajattelemaan omia valintojaan kuluttajina sekä kierrättäjinä.

Projektimme lähtökohtana on neulevaatteen muokkaaminen uudeksi, sillä neulevaatteen leikkaaminen saattaa tuntua jännittävältä ja jopa mahdottomalta idealta. Neuleita voidaan muokata ja ommella kuten muitakin tekstiilejä. Neulevaatteen tuunaamisessa on hyvä kuitenkin huomioida seuraavat asiat: 

OMPELU 

Neuleen ompelussa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota neuleen syöttöön ompelukoneessa, sillä se venyy helposti liikaa. 

Neuletta ommellessa tulisi kiinnittää huomiota tikin pituuteen ja suhteuttaa se neuleen tiheyteen, mitä suurempi tiheys niin sitä suurempi tikin koko ja mitä pienempi tiheys niin sitä pienempi tikki

Vetoketjun ompelu neuleeseen sujuu helposti ja siististi käsin. Ompelukoneella se on haastavampaa ja neule venyy helposti.  

PESU/MATERIAALI 

Neuleiden materiaali vaikuttaa paljon niiden pesumahdollisuuksiin.  

Jos haluat kutistaa tai huovuttaa/vanuttaa neuletta, tulisi siinä olla villaa ainakin jonkin verran. Mitä enemmän on villaa niin sitä enemmän neule huopuu/vanuttuu. 

On olemassa superwash käsiteltyä villaa, jota voi pestä pesukoneessa villanpesuohjelmalla ilman, että se huopuu/vanuttuu.  

Mikäli yhdistelet erilaisia neuleita tai materiaaleja, muista huoltaa tuotetta aina herkemmän mukaan. 

Lisää tietoa materiaaleista ja niiden pesusta löytyy täältä:  

HÖYRYTYS 

Neuleita silittäessä on hyvä käyttää varmuuden vuoksi harsoa ym. välissä erityisesti, jos et tiedä neuleen materiaalia. 

Harson ym. käyttö on välttämätöntä, mikäli neuleessa on käytetty tekokuituja. Tekokuidut sulavat muuten silitysrautaan kiinni.  

Neuleita silittäessä tulisi noudattaa neuleesta löytyvän pesulapun ohjeita. Neuleet eivät välttämättä kestä kuumia lämpötiloja ja voivat kärsiä siitä esimerkiksi kuohkeuden menetyksellä. 

Lisää tietoa höyrytyksestä löytyy täältä:

Alla ohjeita ja ideoita, kuinka vanhasta neuleesta voi tuunata toisenlaisen ja näin pidentää sen käyttöikää. Ohjeet ovat Pdf- muodossa, jotta ne on helppo ladata omaan käyttöön.

Vinkiksi vielä, miten käyttää jämäksi jäänyt kauluspaidan osa hyödyksi:

Opetuksen tueksi olemme laatineet myös Power Point- esityksen, jota voi halutessaan käyttää opetuksessa sellaisenaan tai muokaten:

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.