Vauvan tumput

Kylmän ajan varusteisiin vauvakin tarvitsee lapaset tai tumpuiksihan niitä usein sanotaan - ehkä siksi, ettei erillistä peukaloa tarvitse neuloa. Ihan pikkuinen vauva kun ei vielä tumput käsissä mihinkään tartu ja pikkuruiset kädet ovat usein nyrkissä.

vauvan_tumput

Tumput puuvillalangasta 3 mm:n puikoilla. Varressa on aluksi yhteensä 36 silmukkaa eli 9 silmukkaa jokaisella neljällä puikolla. Kun varsi on 3-4 cm:n mittainen, on kavennettu 1 s joka puikolla. Kärjessä on sädekavennus. Tumpun leveys kämmenen kohdalta 6-7 cm ja koko pituus varrensuusta kärkeen on n. 10-11 cm.

Puuvillatumput ovat hyvä suoja teräväkyntiselle pikkuiselle.

Vauvan tumppuihin kannattaa neuloa reilun pitkät varret, jotta ne pysyvät kunnolla kädessä. Pukemista helpottaa myös, jos varsi on mieluummin suppilomainen kuin kovin kapea.

Nämä tumput eivät katoa toisistaan! Niitä yhdistää ketjuvirkattu nauha, joka pujotetaan vauvan takin tai haalarin hihasta hihaan.
Varmuudeksi vielä varoituskin: turvallisuuden vuoksi tällaisia tumppuja ei pidä käyttää muuten kuin päällysvaatteiden hihoihin pujotettuna!

Tässä niitä vain sovitetaan ja valokuvataan.
nauhalliset_tumput

Tumpun varressa on joustinneulosta, sitten sileää ja kärjessä nelitahokavennus. Silmukoita n. 20 ja lanka keskivahvaa puikoille 3,5 mm sopivaa.
nauhalliset_tumput_lahikuva


Teksti, kuvat ja julkaisu Pirjo Sinervo, tumput neuloi Sirpa Vahtera
Päivitetty 7/2013


Muokattu 5/2016

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.