Virkattu helmikoru


Koru on tehty virkaten pienistä väli- eli askarteluhelmistä ja ohuesta metallilangasta. Korun lähtökohtana oli ilmavan ja kevyen tuntuinen, mutta kuitenkin näyttävän näköinen koru. Korussa on virkattu yhteensä neljä ketjusilmukkajonoa, jotka yhteen kiedottuna muodostavat kauniisti lähelle kaulaa laskeutuvan kokonaisuuden. Metallilanka on taipuisa materiaali, joten jokaista jonoa yhdessä tai erikseen taivuttelemalla korusta saa muunneltua aina erinäköisen ja eri tavoin muotoutuvan.

Työtapa on toteutukseltaan helppo ja sopii varmasti myös nuorille käsityöntekijöille. Metallilanka virkattavana materiaalina ei ole kovin vaikea. Työtä voisi muunnella ja muokata käyttämällä "lankana" vaikkapa läpinäkyvää siimaa. Korun ilme muuttuu paljon myös erivärisiä välihelmiä käyttämällä.

Tarvikkeet virkattuun koruun:

  • ohutta metallilankaa
  • väli- eli askarteluhelmiä
  • kaulakorun lukko

Kaikkia näitä saa hyvinvarustetuista askarteluliikkeistä.

Lisäksi tarvitaan pieni pitsivirkkuukoukku, numero 1.00 - 1,5.

Virkatun helmikorun työohje:

  1. Arvioi, kuinka pitkän kaula- tai rannekorun haluat tehdä.
  2. Pujota metallilankaan väli- eli askarteluhelmiä noin 60-100 kpl, riippuen siitä, kuinka pitkän haluat korusta tehdä ja millainen on virkkauskäsialasi. Virkkauskäsialastasi riippuen helmiä on 3-5/cm.
  3. Tee aloitussilmukka ja virkkaa normaali ketjusilmukka siten, että nostat yhden pujottamistasi välihelmistä koukun varren viereen ja koukkaat metallilangan sormelta helmen vasemmalta puolelta. Näin välihelmi jää silmukan sisään. Virkkaa välihelmi jokaiseen ketjusilmukkaan. Jatka kunnes silmukkaketju on sopivan pituinen.
  4. Päättele virkkaamalla yksi ketjusilmukka ilman helmeä ja katkaisemalla metallilanka. Sen jälkeen vedä langan pää viimeisen silmukan läpi.
  5. Virkkaa kolme (3) samanmittaista ketjusilmukkajonoa ja yksi noin neljä (4) cm pidempi. Muista pujotella jonojen teon välillä lisää välihelmiä lankaan, etteivät ne lopu kesken työn puolivälissä.
  6. Kokoa helminauha kieputtamalla pidempää silmukkajonoa muiden kolmen ympäri löyhille kierroksille. Näin kaikki jonot alkavat ja päättyvät samasta kohdasta. Kiinnitä lukko ja katko ylimääräiset metallilangan pätkät. 

 
Tekijä: Miia Mänttäri 2000

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.