Hamahelmiä neuleessa - neulottu penaali


NEULONTA | PIENTÄ KIVAA PUIKOILLA

hamahelmipenaali016
Hamahelmin koristeltu penaali.

Taito-lehdessä 1/2011 näin ensimmäisen kerran hamahelmiä neuleessa. Asia kiehtoi minua niin, että piti ostaa sekavärinen hamahelmipakkaus. Taito-lehden meikkipussin ohjeessa oli neuvottu, miten virkkuukoukulla koukattiin helmi ennen neulomista lankaan. Kokeilin, ärsyttävää...

Luontevampi työtapa:
Pujota helmet valmiiksi lankaan.

Virkkuukoukun sijasta kokeilin pujottaa helmet lankaan ennen neulomista. Pujotin vuoronperään valkoisia, liloja ja pinkkejä helmiä. Neuloin kokeilun niin, että helmet tulivat lomittain joka neljännelle kerrokselle, jokaisen helmen väliin jäi kolme silmukkaa. Sitten työ leivinpaperin väliin ja siitä tuli selvästi ranskalaiset pastillit!

hamahelmipenaali010
Ranskalaiset pastillit. Kyllä!

 
Penaali

Laskelmien ja suunnitelmien jälkeen kokeilin ihan vaan epämääräiset pujoitukset lankaan, päävärit täydennettynä valkoisella, vihreällä ja oranssilla. Penaalissani olen käyttänyt Novitan Tennessee-lankaa ja 2.5 mm:n puikkoja. - Ajattelen, että kalalanka sopisi tähän tosi hyvin, koska on vähän napakampaa. Neuloin 16 helmiriviä, silmukoita työssä 31. Nyt riveittäin, ei lomittain. Neuloessa helmet muljahtelevat miten sattuu. Ennen silitystä helmet kannattaa asetella siististi oikealle puolelle.

hamahelmipenaali006
Penaalin neulominen meneillään. Helmet odottavat työn langalla.

 
Silitys

Tässä pitää vähän säätää ja kokeilla, miten ne helmet sulavat.

hamahelmipenaali015
Oikean silityslämpötilan löytää kokeilemalla, aloita varoen ja lisää sitten lämpöä, jos tarvitsee. Sama juttu painamisvoimassa: ensin helläkätisesti ja sitten lisää voimaa, jos haluat litteämpää jälkeä!
hamahelmipenaali014
En halunnut ihan niin pyöreitä helmiä.

 


Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.