Käsin sidotut kirjat


Kirjat on toteutettu Malmin yläasteella 2003 kädentaidon kokonaisuudessa.
Suunnittelussa käytettiin lähtökohtana valittua kuvaa ja omia kokemuksia.
Oppilaat,  7 tyttöä, 7 poikaa, tuottivat kirjastaan tekstit ja otsikkokuvan tvt-taitoja opiskellen.

Lisää kirjalinkkejä
Japanilainen kirjansidonta
Liimaselkäinen kirja
Kangaskannet kirjaan


Mielikuva kuvasta

mo3

Valitsin kuvan sen erikoisuuden vuoksi. Monet eivät nähneet siinä yhtään mitään, mutta mieleeni tuli heti Aurinko. Kuvassa sinisen sävyinen tausta miellytti myös.
Kantta päällystämään valitsin sinisen samettikankaan, johon leikkelin lämminsävyisiä kankaanpaloja. Asettelin ne kankaalle ympyrän muotoiseksi kuvioksi. Palojen päälle leikkasin tummansinisen harsokankaan, mikä esti kiinniompelun jälkeen paloja liikkumasta.
Sitten alkoi hieman työläämpi vaihe; otin keltaisen-, oranssin- ja punaisensävyisiä lankoja ja ompelin yksitellen koneella suorilla pistoilla "viivoja" keskustasta ulospäin.

mo2
Kun kuvio oli saatu kankaalle, alkoi kankaan liimaus kanteen. Se oli vaikeaa, koska kankaan materiaali oli hyvin helposti purkautuvaa ja oli silityksestä huolimatta ompelun jälkeen hieman ryppyinen.

Olimme sitoneet kirjan heti työn alkuvaiheessa; A4-kokoisia papereita taitettiin puoliksi ja ne sidottiin langalla. Tukevuutta saatiin tukiverkolla. Kansi liimattiin kirjaan kiinni. Se oli helppoa liiman ansiosta, mikä ei päästänyt osia liikahtelemaan.
Lopuksi kirja laitettiin puristimien väliin, että siitä saatiin siistin näköinen. Olin tyytyväinen ideaani kirjan kannen kuvioon. Lopputulos ei ehkä ollut yhtä upea kuin olin mielessäni sen nähnyt, mutta hieno siitä tuli! - Tekijä: MO - tyttö

mo1


Mielikuva kuvasta

hp2
- kesäilta, loppukesä 
- pienoismallikylä (Tanskan Legoland) 
- säännönmukaisuus 
- väripilkut  
- mustikka
- kirjaimia (A, V, Y, I)
- terävä
- linna
- ahdas
- kirkko

hp_ots
Tein omatekoisen kirjan. Halusin tehdä kannesta kesäisen ja sellaisen, että siinä olisi sinistä, joten kannessa on kirjailtuja kukkia ja takana perhonen.

Kirjan kannen suunnittelu ei ollut kovin vaikeaa, sillä idea tuli mieleeni melkein heti. Aiheen keksimisen jälkeen oli vain mietittävä käytettävät materiaalit ja kuvien sommittelu.
hp3
Kirjan tekemisessä oli erilaisia vaiheita. Aivan ensimmäiseksi valitsin sopivat värit kirjan sivuihin. Tämän jälkeen tein paperista nippuja, jotka sitten ompelin langalla yhteen. Sidottujen sivujen sivureuna liimattiin ja siihen laitettiin harso. Kun sivut olivat valmiita, leikkasin sopivan kokoisen kansipahvin ja aloin suunnitella kannen kuvitusta.

Piirsin kansikuvan paperille ja mietin käytettävät materiaalit ja värit. Tämä oli hauska vaihe, koska sain leikellä ja liimata lehtikuvista haluamiani värejä paperille. Tein siis värikartan. 
hp4
Saatuani kannen kankaan eteeni jäljensin suunnitelmani siihen. Tämän jälkeen aloin vain kirjoa. Kirjomiseen sain apua kirjasta, jossa kerrottiin eri kirjontatekniikoista. 

- kukan lehti: laakapisto
- kukan varsi: varsipisto
- ruoho, keppi, perhosen tuntosarvet
- perhosen raidalliset siivet tikkipistoin
hp6 hp5
Kuvan tultua valmiiksi liimasin sen kiinni kansipahviin ja sen jälkeen yhdistin kirjan sivut ja kannen liimaamalla. Kirja tuli valmiiksi!

Kirjan tekeminen oli itse asiassa hyvinkin helppoa ja nopeaa. Siitä tuli sellainen kuin olin kuvitellutkin, vaikka takakannen perhonen ei aivan suunnitellun näköinen olekaan. Kirjan ulkonäössä voi olla jotain parantamisen varaa, mutta muuten olen siihen tyytyväinen. Tekijä: HP - tyttö

hp1a hp1b


Mielikuva kuvasta

hh3 

Painoin kirjaan oman käteni. Idea kädestä tuli suoraan toposta, jossa on ikään kuin jäänyt mankkainen kädenjälki siihen kohtaan, mistä kirjaa on pidetty kiinni (peukalon jälki etukannessa ja muut sormet takakannessa). Päädyin kuitenkin laittamaan koko käden etukanteen, koska olisi voinut näyttää tässä kirjassa hieman oudolta, jos etukannessa olisi ollut vain pieni peukalon jälki.
hh2
Toteuttaminen ei ollut vaikeaa, sillä piti vain laittaa maalia käteen ja pläntätä käsi sen jälkeen oikeaan kohtaan kangasta. Ja jotta siihen olisi tullut edes vähän mankkainen (magnesium, jota käytetään esim. seinäkiipeilyssä) vaikutelma tuputtelin käden ympärille ihan himmeästi vähän valkoista. Se kuvaa sitä, että käden iskeytyessä kankaaseen mankka on ikään kuin pöllähtänyt sen ympärille. - Tekijä: HH - tyttö

hh1


Mielikuva kuvasta

mly3
- tuulinen kesäpäivä  

- kalastus, kalat 
- semmoinen päivä, jolloin aurinko paistaa välillä ja välillä se on taas pilvien peitossa, suurimmaksi osaksi siellä pilvien takana
- ei kovin kuuma päivä tuulen takia, lämmin vain silloin kun aurinko paistaa
- kesämökki lahdelman sivussa, ei ison selkäveden rannassa
- pilvi tarkemmin katsellen voisi välillä ripautella vettäkin, mutta tihkusateen verran vain
mly4
Idean kirjan kansikuvaan sain hienosta kuvasta. Kannen tein maalaamalla, koska ompelu ei ole minun lajini ja jälki olisi ollut rumaa. Maalaaminen on kivaa ja helppoa. Kuuset ompelin kuitenkin lopuksi kanteen siksakilla, ja ne onnistui oikein hyvin. - Tekijä: ML - poika

mly1

PS. Työn ohessa koko luokka pääsi oppilaan upeasti pitämälle perhonsidontatunnille! Oppilas opetti luokkakavereitaan kalamiehen kärsivällisellä otteella. Opettajankin sähläilyt tuli rauhallisesti ja kannustavasti korjattua. Mille alalle lie päätyi?
mly2


Mielikuva kuvasta


- yksinäinen kukka keväisessä aamukasteessa
- kukka ei kuulu joukkoon
- näyttää suurelta räjähdykseltä metsässä
- punainen lehti
- kaste
- myrkky
Kirjan suunnittelu alkoi kuvan etsimisestä, joka olisi kirjan teema. Teemaksi valitsin kuvan, jossa on punainen kukka ruohopellolla. Kuva miellytti silmää, koska vihreä ja punainen sopivat kuvassa yhteen.
Suunnittelun toinen vaihe oli kuvan muuttaminen kankaalle; kuinka se tehdään, millä menetelmillä jne. Se oli työn pisin vaihe itselläni, koska en keksinyt mistä tekisin taustan. Päädyin kankaan värjäämiseen ensin sinisellä ja sen jälkeen vaaleaksi jääneet kohdat värjättiin vihreäksi.

Kuvassa olleet ruohonkorret tein tiheällä siksak-ompeleella, se oli helpoin tapa saada ne näkyviin.
Aluksi ajattelin tehdä punaisen kukan kuvassa punaisella ja mustalla, mutta suunnitelma muuttui niin, että tekisin sen kultaisen värisestä ohuesta metallista. Lopputuloksena en laittanut koko kukkaa työhön. - Tekijä: S.K. - poika


Mielikuva kuvasta

Mieleen tulee kesä. Rannalla on lämmin ja olen siellä yksin. Katson rannan hiekkaan jääneitä jalanjälkiä ja mietin.
Hänellä ei ole kiire, niin kuin hiekkaan jääneistä askeleista voi todeta. Jossain kohdassa kävelijä on ollut paikallaan ja miettinyt jotain, ehkä kesää, sillä jotkin askeleen jäljistä ovat syvempiä kuin toiset. Kävelijä on siis seissyt paikallaan hetken.
Vesi aaltoilee laiskasti ja unettavasti, on lämmin. Ilta-aurinko värjää hiekan kullanhohtoiseksi. Kävelijä jatkaa hiljaista askeltamistaan kohti autoaan. Auto on vanha ja idyllinen amerikkalainen avoauto. Kuluu hetki ja kuuluu lempeä hörähdys, kun vanhan auton moottori käynnistyy. Auto käy, mutta kävelijä istuu vielä ja katselee kesää. Hetken kuluttua auton pehmeä käynti muuttuu hiukan kovemmaksi ja haipuu kohta. Ranta jää autioksi. 
Minäkin herään mietteistäni. Vain auringon viimeiset säteet viipyvät vielä hetken rannalla. Kohta nekin nukkuvat pois.

Toteutus

Kirjan pohjakankaan valitsin siksi, että se näytti mukavasti hiekalta. Muut kankaat valitsin näyttelemään märän ja kostean hiekan osia. Kankaat olivat jotain mokkanahan tapaista tai plyysiä, että ne kuvas hiekkaa minun mielestäni ihan loistavasti.

Pohjakangas tuotti ongelmia ommellessa, koska se oli jotain venyvää tavaraa. Muuten sekoilu sujui ongelmitta. Ompelin lisäksi sopivan värisillä langoilla siksakkia kankaitten liittymkohtiin korostamaan kankaiden väriä ja tarkoitusta.
Mutta nyt se kirja sitten on hyllyssä kotona, kohta siis. Kirjan yleisilme on vaalean ruskea ja levollinen. - Tekijä: K.J. - poika


Mielikuva kuvasta- porkkana
- smile
- vilpitön
- väritys
- lämmin
- iloinen
Alkuperinen idea oli tehdä huovutustyö, mutta lopulta päädyin liekkeihin, koska yhdellä tunnilla aloin vain piirtelemään ja idea liekkeihin tuli siitä. Liekit maalasin erilliselle kankaalle, jonka jälkeen leikkasin kaksipuolisesta liimaharsosta hiukan liekkejä suuremman palan ja silitin sen silitysraudalla kankaaseen kiinni. Sitten leikkasin liekit oikeaan muotoonsa, jonka jälkeen asettelin kuvan oikealle taustakankaalle ja silitin kuvion kiinni.

Ompelin vielä kirjontalangalla liekkien reunat siksakilla, jotta siitä tulisi siistimpi ja kestävämpi. Leikkasin vielä ylimääräiset langanpäät ompelun jälkeen. Päätin tehdä nimikirjaimeni kanteen, joten menin tietokoneelle tekemään sopivan muotoisen ja kokoisen kirjaimen. Kirjain siirrettiin muistikortin avulla viereiselle kirjontakoneelle, jolla ompelin kuvion kankaaseen.
Näin oli kansi valmis vailla liimaamista. Melko hankalan liimaamisen jälkeen kirja olikin sitten jo kokonaan valmis. - Tekijä: M.J. - tyttö- rakennuksia
- tehtaita
- puita ja muita kasveja
- avaruus
- erilaisia maita
- luontoa
- tehdasalueita
- kaupunkeja
- erilaisia planeettoja
- saasteita ja puhtautta
Kuvassa esiintyi rakennuksia, luontoa, teollisuutta, planeettoja, saasteita ja puhtautta. Kuvasta tuli mieleen erilaiset maailmat ja kulttuurit, ja niiden rauha erilaisuudesta huolimatta.
Ensimmäiseksi ajattelin laittaa kanteen eri värisiä ja erilaisia kankaita, mutta se ei olisi kuvastanut kuvaa yhtä hyvin, ja työstä olisi tullut muutenkin ruman näköinen. Sen vuoksi päädyin rauhan merkkiin. - Tekijä: J.P. - poika


Mielikuva kuvasta


- punainen pallo
- lukko
- aurinko
- omena
KIRJASENI
Minun annettiin valita joukosta kuvia yksi lehtileike, jossa oli epämääräinen kuva jostain mustasta missä oli punaista keskellä. Kansi ei liity mitenkään tuohon lehtileikkeeseen.

Minulle tuli mieleen lehmä, kun näin lehmäkangasta. Ajattelin tehdä koko kannen siitä, mutta kangasta ei ollut tarpeeksi. Joten tein pienen lehmän etukanteen, jolla on kädet ja jalat irti.

Tykkään itse siitä mitä olen saanut aikaan, vaikka se oli hermoja raastavaa. - Tekijä: I.M. - tyttö


Mielikuva kuvasta


- se näyttää jäältä
- lasia tai kristallia (/pleksi)
- se on 'sininen' ja 'kylmä'
- siitä näkee läpi
- tekisi mieli hypistellä sitä
- siinä on teräviä särmiä ja se on kulmikas
Miten tästä tuli tällainen?

No, ensin meille annettiin läjä lehdestä leikattuja kuvia, joista sitten tuli valita mieleisensä. Minun valitessani kuvia ei ollut muita 'siistejä' kuvia jäljellä, paitsi tämä yksi. Kuvan valitsemisen jälkeen opettaja käski meidän tehdä kaikenlaisia 'tunnekarttoja' ja muita sen tapaisia (kuten adjektiiveja aiheesta).
Tämän jälkeen rupesin valitsemaan värejä ja muita materiaaleja työtä varten. Jo alusta lähtien olin varma, että tulen käyttämään kylmiä värejä, ja päädyinkin lopulta siniseen ja valkoiseen. Sitten mietin, miten saisin kankaan näyttämään lasilta, eli nyt tarvittiin kulmikkaita  muotoja sekä teräviä rajoja, sillä kuvassani oleva lasikappale on teräväkulmainen ja muutenkin kylmä olemukseltaan.
Seuraava työvaihe oli kankaan värjääminen; kangas rutistettiin
mytyksi, sidottiin langalla ja upotettiin väriin (värjäys käsitti neljä työvaihetta ja ne jääköön käsittelemättä tässä). 
Kun kangas oli värjätty löysin sattumalta tekstiililuokan pöydältä sinistä harsoa ja arvelin, että se sopisi hyvin tähän lasi-kylmä-sininen teemaan. Luvan kysyttyäni harso oli käytössäni. Seuraavaksi keksin leikata ja ommella muutamia tilkkuja tästä itse värjäämästäni kankaasta sellaisiin paikkoihin, joissa ei ollut niin paljon kuviointia.

Kannet liimattiin ja kirja koottiin, niin kuin tavallisesti, ja kirja oli valmis. - Tekijä: M.L. - poika


Mielikuva kuvasta- luistelu
- jääurheilu
- talvinen sää
- kylmä
- lumisade

Ankkurin valitsin siksi, koska se liittyy veteen kuten lumikin, mutta eri muodossa. Langat valitsin sen perusteella, että olin tehnyt 7:llä luokalla samalla tekniikalla kuvioon ääriviivat. Kultainen köysi tuli mieleeni yhtäkkiä, kun kuvaan piti saada jotain lisäystä. Kultainen köysi on hyvä ratkaisu työhön koska, se tuo ankkuriin jotain hohtoa  Musta kangas on mielestäni paras väri mikä tuohon kuvioon sopii. Ankkurin langan väri sopii siihen mielestäni paremmin kuin hyvin. - Tekijä: R.U. - poika


Mielikuva kuvastaTein lopputyökseni kirjan. Suunnittelin ensimmäiseksi kanteen auringonlaskun, mutta se olisi ollut liian vaikea toteuttaa. Sitten löysin kuvan, jossa oli aurinko ja ajattelin tehdä kansikuvaksi sen. Muutenkin olisin halunnut jonkun kesäisen kuvan. Muita vaihtoehtoja olisi ollut auringonlasku tai hevonen, joka juoksee kauniina aurinkoisena päivänä. - Tekijä: S.L. - tyttö


Mielikuva kuvasta


- romanttinen
- tunnelmallinen
- kaunis
- yksinkertainen
- ilta/yö


Valitsin tämän kuvan siksi, koska se oli hieno ja halusin tehdä kirjani kanteen vielä hienomman version kuvasta.
Aloin suunnitella työt ja halusin siihen kiiltävää ja näkyvää kangasta. Valitsin taivaan väriksi mustan ja mereksi tummansinisen. Auringosta tuli punakeltainen. Auringon ympäröin kultaisella kirjontalangalla. Mereen vetelin vapaasti hopean väristä kirjontalankaa ja siitä tulikin melko hieno.

Mereen heijastuva auringonsäde näyttää hieman kynttilältä, koska siitä piti tulla alaspäin levenevä. Kuitenkin työ onnistui, koska halusin tunnelmallisten värien korostuvan työssä. - Tekijä: V.P. - poika

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.