Nauha- ja kehyskudonta: Miniryijy


NAUHA- JA KEHYSKUDONTA

Materiaalikokeilut
Kuvakudos-/ryijykokeilu

Miniryijy
Lautanauha, pirtanauha ja muut nauhat


Miniryijyni nukka on tehty kasvivärjätyistä villalangoista, pohja on kudottu tuohesta sekä pellava- ja puuvillalangasta, kukat ovat tuohta ja kuivattuja pihlajanmarjoja, ne on kasattu ja kiinnitetty metallilangalla.

valmisryijy   lankavakka

 
Suunnittelua

Ryijyni suunnittelun aloin muodosta ja materiaaleista. Halusin tehdä työn monipuolisesti metsän antimia hyödyntäen. Alusta alkaen mielessäni pyöri myös ajatus pitkästä ja kapeasta ryijystä. Taustan halusin tehdä jostain kovasta materiaalista, kuten pajun oksista tai sanomalehtipaperista. Näistä lähdin liikkeelle.

Vietin vuorokauden Uuraansaaressa, keskiaikaisissa tunnelmissa. Vedin lapsille työpajaa, jossa tehtiin amuletteja, joita varten olin värjännyt kasveilla villalankoja. Kaverini pitämässä työpajassa tehtiin tuohitöitä. Saarta ympäriinsä kierrellessäni silmiini osui kauniisti kukkivat ketunleivät. Kun tulin kotiin ja olin täynnä innostusta kuluneesta vuorokaudesta, alkoi ryijyidea muotoutua. Halusin tallentaa ryijyyn muistoja, auringonpaistetta, kesän ensimmäiset askeleet paljain jaloin, lasten riemukkaita kiljahduksia ja iloista naurua, nuotion räiskeen ja savun, metsän tuoksua, aaltojen loisketta.

Näin työhön tuli mukaan materiaaleja, joita meillä oli saaressa. Ja se että materiaalit ovat todella olleet saaressa antaa oman leimansa työhön, sillä se myös tuoksuu savulle ja metsälle.

ryijysuunnitelma

 
Valmis työ

Tässä on valmis työni. Siitä tuli tosi hieno. Olen oikein tyytyväinen. Suunnittelin työn seinälle tulevaksi seinävaatteeksi, mutta nyt kun katson valmista työtä, ajattelen laajemmin. Ryijyhän käy myös pöytäkoristeeksi.

Myös kukat ovat ihastuttavia. Taidan tehdä itselleni kesän juhliin samanlaisen rintakorun. Kätevää siinä mielessä, että kun koruun kyllästyy, sen voi polttaa (kunhan muistaa ottaa metallilangan ensin irti tai käyttää kokoamiseen vaikka puuvillalankaa)!

Ryijyssäni ei nyt ole hyödynnetty ryijytekniikan antamia mahdollisuuksia kovin paljoa, vaan solmittua nukkaa on käytetty enemmänkin teoksen osapintana. Toisaalta minulle tämä on ainakin uusi ja erilainen tapa hyödyntää ryijytekniikkaa. Tässä itse ryijynukka ei muodostakaan kuviota tai kuvaa, vaan toimii taustana. Ja kuitenkin ilman juuri tällaista, moniväristä lankakasaa, kukat eivät näyttäisi niin kiehtoville.

Taustan tuohi tekee työstä aivan erityylisen, kuin jos työn pohja olisi toteutettu langasta kutoen. Se antaa työlle  ilmavuutta luoden jännittävää tunnelmaa.

valmisryijy

 
Outi Liukkonen, kevät 2005

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.