NAUHA- JA KEHYSKUDONTA

Materiaalikokeilut
Kuvakudos-/ryijykokeilu

Miniryijy
Lautanauha, pirtanauha ja muut nauhat


Lautanauha

Alla olevassa kuvassa on ensimmäinen lautanauhani. Laudat, joita alareunassa näkyy, tein pahvisesta pizzapaketista liimaamalla kaksi pahvia päällekkäin. Laitoin lautoihin langat ja kokeilin. Kun tajusin perusperiaatteen, tein rohkeasti reilun 3,5 metriä pitkän loimen, käyttäen apuna eteisen ja vessan ovia ja niiden välistä käytävää.

Loimen kiristäminen tasaisesti oli vähän vaikeaa ja myös sen pituus vaikeutti työskentelyä huomattavasti. Siitä piti aina välillä avaten kieputtaa syntyneitä kierteitä pois. Käänsin lautoja vain yhteen suuntaan, sillä halusin kuvion jatkuvan kokoajan saman näköisenä. Jos tekisin nyt toisen samantyylisen nauhan, kiertäisin lautoja välillä toiseen suuntaan ja säästyisin näin suurelta työmäärältä, kun lointa ei tarvitsisi erikseen selvitellä.

Luin kyllä ohjeista, että kudelangan olisi hyvä olla samanväristä kuin reunimmaisten loimilankojen. Käytin vyöhöni kasvivärjättyjä lankojani ja niitä oli vain pieniä määriä samaa väriä, ei reunalankojen väristä lankaa olisi riittänyt kuteeksi, joten päätin käyttää selvästi eriväristä, mutta kasveilla värjättyihin lankoihin sopivaa lankaa.

Olen tyytyväinen aikaansaannokseeni, vaikka työjälkeni ei olekaan tasaista.

nauha     laudat2


Pirtanauha

Aloitin vähän liian kunnianhimoisesti. Ensimmäiseksi pirtanauhakseni aloin tehdä eripaksuisista puuvillalangoista koko pirran levyistä nauhaa. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, kiristäminen oli aika vaikeaa. Aluksi tein nauhasta aivan liian löysän, siitä tuli palttinaa eikä pirtanauhaa, eikä kiristys ollut yhdelläkään kerroksella tasaista.

Alla olevasta kuvasta näkyy, että seuraavaksi päätin kiristää oikein kunnolla. Kokeilin, tulisiko paremmalla kiristyksellä palttinasta pirtanauha. "Uuden alun" jälkeen nauhasta tuli kuin tulikin tasaisempi ja se näyttää enemmän nauhalle, mutta... on se silti aika epätasainen. Kude mutkittelee, loimi on keskeltä harvempi ja pujotusvirheitäkin löytyy.

Tarkoitukseni oli myös tehdä nauhasta paljon pidempi, mikä siitä lopulta tuli. Syy miksi "jätin homman kesken", oli kiristämisen vaikeus. Puuvillalanka ei ole kiitollisin materiaali aloittaa pirtanauhan teko, varsinkaan koko pirran levyisenä, sillä se ei jousta. Lisävaikeuden tekee myös pirta, joka on paljon leveämpi kuin itse syntyvä nauha ja näin vaikeuttaa kiristämistä.

Jätin nauhaan tarkoituksella sekä löysemmän että jo vähän paremmin onnistuneen tiukemman osan. Aion säästää tämän hyvänä esimerkkinä siitä, että "opekaan ei aina onnistu" (vaikka mielellään niin tekisinkin). Seuraavan pirtanauhani aion tehdä villalangasta, joka antaa loimen kireyseroja vähän anteeksi ja hiukan kapeampana, jolloin kiristäminenkin on helpompaa. Siten opeteltuani voin myöhemmin yrittää tämäntyyppistä rakennelmaa uudelleen.

pirtanauha


Muut nauhat

Tutustuimme demolla kaverini kanssa helmikudontaan. Se tuntui aikaavievältä, mutta mukavalta puuhalta.

Alla oleva kuva on reilun puolentunnin aikaansaannoksestani. Helmikudontaa voi tehdä vaikka pahvin ympäri kieritettyyn loimeen, mutta itse kehittelisin sellaisen version, johon jää vähän tilaa lankojen ja pahvinväliin, että helmien pujottaminen loimen alle olisi helppoa.

helmijuttunen

 
Seuraavassa kuvassa on erilaisia nauhoja, joita harjoittelin tekemään keskiaika-harrastustani varten. Keskimmäinen ja oikeanpuoleinen ovat osa keskiaikaista asuani ja olleet jo käytössä (siksi ne myös saattavat vähän haista savulle).

muut-nauhat

Vihreäsävyinen on neljän langan ristikkonauha, jonka keskellä kulkee ohut nahkanauha.

Keskimmäinen nauha on neljän langan iskunyöri.

Ja reunimmainen, pyöreä nauha on kuuden langan kierrenauha, joka on minun ja muutaman ystäväni yhteistyötä, millä selittyy nauhan epätasaisuus.

Amulettien nauhat ovat oikein hyvin onnistuneet ja siksi ovatkin olleet jo käytössä. Kierrenauhan säilytän muistutuksena siitä, miten eri ihmisillä voi olla erilainen käsiala, ja mikä merkitys on kiristyksen määrällä kierrenauhassa.


Outi Liukkonen

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!