Paikkaaminen

nahkapaikka

Paikkaa mahdollisimman pian reiän havaittuasi!

  1. Silitä liimakangas nurjalle puolelle ja ompele ompelukoneella ristiin rastiin oikealta puolen. Nopeaa ja helppoa, mutta ei välttämttä kovin kaunista - ellet malta täyttää koko pintaa hienolla konekirjonnalla.
  2. Silitä ja/tai ompele reiän päälle kaupasta ostettu tai vanhasta vaatteesta purettu merkki. Merkkejä voi tehdä itsekin esim. kirjovalla ompelukoneella. Reiän reunat kannattaa huolitella nurjalta liimakankaan avulla tai ompelemalla.
  3. Leikkaa kivasta kankaasta kuvio. Kiinnitä kankaalle nuppineuloin tai liimaharson avulla. Ompele ensin suoralla, sitten tihellä sik-sak -ompeleella (=applikoi). Collegen tai muun joustavan kankaan nurjalle puolelle kannattaa silittää liimakangas estämään venymistä. Muutenkin liimakankaasta on hyötyä, se huolittelee reiän reunat.
  4. Leikkaa kankaasta reikää suurempi pala. Taita kaikista reunoista n. 1cm nurjalle. Kiinnitä nuppineuloin reiän päälle. Ompele reunoista suoralla ompeleella tai käsin päärmepistoin tai koristeellisemmin pykä- tai etupistoin. Vaatteen kankaasta tehty paikka ei juuri erotu. Reiän reunat kannattaa huolitella nurjalta liimakankaan avulla tai ompelemalla. Tämä vaihe on tekemättä yllä olevassa esimerkkikuvassa.
  5. Leikkaa vaatteen kankaasta reikää suurempi pala. Aseta se reiän alle. Taita reiän reunoista 1/2 - 1 cm nurjalle. Ompele koneella tai käsin. Huolittele paikkatilkun reunat nurjalta ja kiinnitä päällikankaaseen.
  6. Nahkapaikan voit ommella reunoja kääntämttä paikalleen. Muista kuitenkin, että sen pitää kestää samat pesut kuin vaatteenkin!
  7. Jos reikä sattuu sopivaan kohtaan, voit korjata sen A-kohdan tavalla ja naamioida ompelemalla päälle taskun. Voit myös koristella paikan ympäryksen käsin kirjomalla - näin paikasta tuleekin viehättävä koriste. Virkatut kukkaset ovat myös käyttökelpoisia paikkoja.

alikepaikka alikepaikkanp

koneparsintaa koneparsintaanp

paallikeompelu paallikeompelunp

paallipaikka paallipaikkanp

Tarkempia ohjeita:

  • Ompelukoneen ohjekirjassa koneparsinnasta.
  • Iloa tekstiilitöyhön 3-6 s. 105.
  • Iloa tekstiilityöhön 7-9 s. 57-58.

Julkaistu 16.10.2004

Muokattu 6/2016

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.