Puutuolin uudistus kankaalla, liimalla ja lakalla


Tulostettava ohje.pdf

Tuolit on tuunattu Seinäjoen Kaarakan taitokeskuksessa. Ohje käy mille tahansa puiselle melko tasaiselle esineelle. Liki mitkä tahansa sileäpintaiset kankaat käyvät pinnoittamiseen. Tilkkuja käyttäessä pitää olla tarkkana, että liimauksessa ja lakkauksessa "saumat" eivät jää repsottamaan.

Kankaan voi värjätä usealla kankaan kuvioinnin tekniikalla. Kovin vaaleista kankaista näkyy läpi tuolin mahdollinen epätasainen väritys tai ruuvit. Tästä syystä aurinkovärjäyksessä ei kannata tehdä isoja vaaleita kuvioita. Vesiohenteinen lakka on koululaisten kanssa mukavampaa työskennellä kuin venelakka.
 
OHJE
1. Tuolista poistetaan kauttaaltaan vanha maali tai lakka.
2. Valmistetaan Erikeeperistä tai vastaavasta liimasta ja vedestä notkea seos, jonka saa helposti levitettyä pensselillä. Sekoitussuhde on noin 2/3 liimaa ja 1/3 vettä. Jos liima on oikein jässähtänyttä, tarvitaan enemmän vettä.
3. Liimavesiseos levitetään kankaan nurjalle puolelle pensselillä pari senttiä liimattavaa aluetta leveämmälle, että saadaan kova reuna.
4. Levitetään liima myös tuolillle. Asetetaan kangasta tuolille ja silotellaan ilma pois muovilastalla.
5. Levitetään vielä kerros liimavesiseosta kankaan päälle pensselillä ja annetaan kuivua. Sipaistaan kevyesti hienolla hiekkapaperilla karheus pois. Tee 2-3 kertaa.
6. Mahdollisia ilmakuplia voi yrittää poistaa puhkaisemalla ne neulalla ja painamalla kasaan.
7. Leikataan mattopuukolla tai vastaavalla ylimääräinen kangas pois. Tue terä tuolin reunaa vasten ja leikkaa terän "juurella".
8. Pintaa voi hioa kevyesti hiekkapaperilla. Pyyhitään pölyt.
9. Lakataan puolihimmeällä vesiohenteisella lakalla. Venelakkaa käyttämällä tuoli sopii ulkokäyttöön. Käytä työvälineenä pensseliä tai vaahtomuovinpalaa. Tee lakkaus 2-3 kertaa. Hio kevyesti välillä.


TOTEUTETTU KOULUSSA:

Liuhtarin koulun kunnostettujen tuolien kuvia. - Klikkaa kuvia!


Lisää tekniikasta ja kierrätyksestä kirjassa Tee vanhasta uutta, Anja Örnberg, 2001.


Kiitokset

Idean "äiti" ja ohje: Kaarakan taitokeskus, Anne Honkala ja Ulla Vilén, Seinäjoki Kaarakan taitokeskuksessa olevien tuolien valmistus: Noora Hemminki

Ohje: Tarja Liinamaa, Liuhtarin koulu , Lapua , sekä Anne Honkala ja Ulla Vilén
WWW-sivu ja kuvat: Helena Mantere

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.