Ruutuvirkkaus (Filet Crochet)

Ruutuvirkkaus on virkkaustapa, jossa kuvioita muodostetaan tyhjistä ketjusilmukkaruuduista ja pylväillä täytetyistä ruuduista. Tyhjä ruutu syntyy kun virkataan pylväiden väliin (yleensä) kaksi ketjusilmukkaa ja täysi ruutu, kun virkataan (yleensä) neljä pylvästä vierekkäin. Täytetyt ruudut muodostavat yleensä kuvion ja tyhjät ruudut pohjan, mutta voi kuvio olla peilikuvakin.
Käännyttäessä virkataan kerroksen korkeuden verran 2 (3) ketjusilmukkaa vastaamaan uuden kerroksen ensimmäistä pylvästä.

Suunnittelu

Voit itse suunnitella ruutuvirkkauskuviointia ruudukkoon piirtämällä, joko käsin ruutupaperille tai tietokoneella ruudukkokuvapohjaan.

Ruutuvirkkaus

Ruudut ovat tavallisesti 4 silmukan levyisiä, mutta kun lisäät ruutuja vieretysten tarvitset vain 3 silmukkaa jokaista ruutua varten, sillä kahden ruudun väliin tarvitaan vain 1 pylväs "väliseinäksi". - Katso kuvia, niin asia selviää!

Ruutuvirkkaus etenee mallinsuunnittelusta virkkaukseen:

Ruutuvirkkaus

Jos suunnittelet mallin itse, et tarvitse välttämättä kaaviota ollenkaan, pelkkä ruudukkopiirros riittää - tai voit kyllä kehitellä mallin päässäsikin samalla kun virkkaat!
Kannattaa kuitenkin opetella lukemaan myös "virkkausmerkkikieltä", jos käytät joskus valmista mallia lehdistä, kirjoista tai ja netistä, sillä valmismallit on usein piirretty virkkausmerkein.


Kavennuksia ja lisäyksiä - ruutuja pois tai lisää työn reunoille

Tyhjän ruudun lisääminen kerroksen loppuun


Täytetyn ruudun lisääminen kerroksen loppuun


Tyhjän ruudun lisääminen kerroksen alkuun


Työn kaventaminen eli ruutujen jättäminen pois työn reunoilta

a. Kerroksen alussa ruutuja jätetään pois, niin että siirrytään kiintein ketjusilmukoin edellistä kerrosta pitkin takaisinpäin siihen kohtaan josta lyhennetty kerros alkaa.
b. Sitten työhön tulee ensimmäiseksi 3 ketjusilmukkaa, jotka vastavat uuden kerroksen ensimmäistä pylvästä.
- Kerroksen lopussa ruutuja jätetään pois, niin että kerros lopetaan halutulla kohalla ja työ käännetään ja uusi kerros alkaa 3:lla ketjusilmukalla.


Kiinteän ketjusilmukan eli piilosilmukan virkkaaminen:
1. Vie koukku edellisen kerroksen silmukkaan ja ota lanka koukulle.
2. Vedä koukulle otettu lanka yhdellä kertaa edellisen kerroksen silmukan ja koukulla olevan silmukan läpi.

Kiinteän ketjusilmukan pystyosat jäävät melkein piiloon, siksi se sopii hyvin tilanteisiin, joissa työssä pitää siirtyä lankaa katkaisematta.


Vaihtele ruutujen kokoa, kokeile erilaisia aloituksia

Ruutuvirkkauksessa ruutujen kokoa, leveyttä ja korkeutta, voi helposti muunnella. Yllä olevissa kuvissa ruudut ovat vain 3 pylvään levyisiä.
Kun haluat tehdä isompia ruutuja, virkkaa tavallisten pylväiden tilalle pitkiä pylväitä eli lisää langankiertoja pylväisiin ja lisää myös ketjusilmuden määrään pylväiden väleihin.
Ruutuvirkkaustyön voi aloittaa työn reunalta, mutta myös keskeltä tai kulmasta.

Millaisiin töihin ruutuvirkkaus sopii?

Vaikka millaisiin! valitse vain lanka aina sen mukaan mihin käyttöön tuotteesi.
Muutama poiminta Punomon sivuilta ja muualta netistä:

Linkkejä

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.