Huovutus


Villasta on jo vuosituhansien ajan huovutettu monenlaisia käyttöesineitä, kuten mattoja, peittoja ja vaatteita. Huovutustaidon arvellaan kehittynen Itä-Aasiassa vaeltaneiden paimentolaiskansojen keskuudessa. Paimentolaisheimot veivät huovutustaidon myös Kiinaan. Euroopan ja Kiinan välisillä Venäjän aroilla vaeltelevat skyttalaiset paimentolaisheimot valmistivat taidokkaita, koristeltuja ja värikkäitä huopia.  Euroopassa villaa huovuttivat ainakin roomalaiset ja kreikkalaiset. Aasiasta ja Euroopasta huovutustaito levisi hiljalleen myös Afrikkaan ja Amerikkaan.

Suomeen huovutuksen oletetaan tulleen Venäjältä. Itä-Suomessa 1800-luvulla vaeltelevat tossuntekijät kiertelivät talosta taloon ja valmistivat talon omista villoista huopatossuja, jolloin talon väki oppi heiltä huovutustaidon.

1890-luvun alussa ryhdyttiin Mikkelin läänin Maanviljelysseuran aloitteesta opettamaan huopatuotteiden kotiteollista valmistamista niin, että siitä tulisi jokaisen maalaiskodin harrastus.  Huopatossujen kotiteollinen valmistus olikin näihin aikoihin hyvin vireää. Ensimmäinen huopatossutehdas perustettiin Parikkalaan vuonna 1896.

Huovutustaito on välillä jäänyt unohduksiin, mutta 1970-luvulta lähtien siitä on alettu kiinnostua uudestaan. Nykyään huovutustekniikkaa käytetään monilla eri tavoilla ja sillä on paljon käyttömahdollisuuksia koriste- ja käyttöesineiden valmistuksessa.

Kuusankoskelainen Sini Inkeroinen on aloittanut huovutuksen vuonna 1999. Tällöin hän ilmoittautui työväenopistoon huovutuskurssille. Tämän jälkeen hän on käynyt muutamilla jatkokursseilla ja on mukana huovutuksen työpajassa, joka on tarkoitettu jo kokeneemmille huovuttajille. Huovutustöitä Sini tekee sekä muille että omaksi ilokseen.

Ideoita töihinsä Sini saa monista asioista. Oikeastaan mikä tahansa voi toimia idean synnyttäjänä. Luonto on hyvä inspiraationlähde, samoin unet. Idean syntyminen ei katso aikaa eikä paikkaa.

1. Huovutukseen tarvittava materiaali
  

2. Kuivahuovutusneula
 

3. Kuivahuovutuksella valmistetut joulukortit
 

4. Kuplamuovia apuna käyttäen valmistettu kassi
 

5. Uunikinnas ja pannulappu
 

6. Huopatossut
 

7. Tuolinpäällinen
 

Lähteet:

Aydemir, J., Opas, H., Ralli, U., Sneck, A., Toivanen, P. 2002. Kädentaidot.

Ågren, K. 1981. Huopatyö, eli miten villasta tehdään huopaa.

 
Sivun tekijä: Päivi Paakkunainen, 5/2004
Kuvien työt: Sini Inkeroinen

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.