Eläinkuidut: Angora

luonnonkuidutLUONNONKUIDUT
« alkusivulle
KASVIKUIDUT ELÄINKUIDUT
RUNKOKUIDUT VILLA JA KARVAT
Hamppu Angora
Juti eli juutti Kameli
Kenaf Kashmir
Pellava Laamaeläinten karvat
Rami eli kiinanruoho Mohair
LEHTIKUIDUT Villa
Manilla
HYÖNTEISKUIDUT
Sisal Silkki
SIEMENKUIDUT
Puuvilla
HEDELMÄKUIDUT
Kapokki
Kookos

ANGORA

Angora eli  angoravilla on pörröisen pehmeää, sileää, hienokuituista. Angoraa saadaan angorakanista. Myös angoravuohesta saatavaa kuitua on kutsuttu angoraksi, mutta selvyyden vuoksi nykyisin angora nimi on varattu angorakanin kuiduille ja vuohesta satavaa kuitua kutsutaan mohairiksi.

Angorakanin historiaa

Angorakanin oletetaan olevan kotoisin Turkista Angoran, nykyisen Ankaran, alueelta ja se on saanut nimensä alueen mukaan. 1700-luvulla englantilaiset merimiehet toivat angorakaneja Ranskaan. Vuosisadan loppuun mennessä angorakani oli levinnyt Eurooppaan ja 1900-luvun alkuun mennessä kaneja kasvatettiin myös Amerikassa. Angorakanin jalostuksella on pyritty hohtavan valkoiseen villaan ja villantuotannon lisäämiseen. Kasvatuksessa on kuitenkin monia mustan, harmaan ja valkoisen sävyjä.

Angorakanin kasvatus

98kani1

Angoravillan tuottajamaita ovat:

  • Euroopassa: Saksa, Ranska, Englanti
  • Aasiassa: Kiina, Japani
  • Etelä-Amerikassa: Peru, Bolivia

Eläimet keritään neljästi vuodessa. Hyvässä hoidossa ja oikeanlaisella ravinnolla ruokittuna kanista saadaan n. 290 g karvaa keritsemiskerralla. Niiden tuleekin tuottaa vähintään 1 kg villaa vuodessa, jotta niiden kasvattaminen kannattaisi, sillä kanit kuluttavat suuren osan saadusta myyntitulosta ravintoon ja muuhun ylläpitoon.

Angorakanien jalostukseen kiinnitetään paljon huomiota. Kaninkasvattajien keskusliittoon kuuluvat kasvattajat pitävät jatkuvaa kirjanpitoa kanien ominaisuuksista. Eläimet merkitään ja niistä kirjataan tiedot syntyperästä, tuotantomääristä, keritsemisajankohdista ja penikoinnista. Kasvattajien jalostustyötä helpottaa se, että kani kantaa vain noin 30 päivää. Tulokset on nopeasti nähtävissä. Jalostuksella pyritään parantamaan villan laatua ja tuotantomäärää, väriä jne. Jalostustyö on vaativa tehtävä. Jalostustyö päätyy umpikujaan, jos runsaasti villaa tuottava angorakani ei pysty lisääntymään, koska sen kaikki energia menee villantuotantoon.

Angoravillan ominaisuudet ja käyttö

Angoravillan kansainvälinen kirjainlyhenne on WA.

Angoravilla on:

  • Kevyttä: karva on erittäin ohutta, siinä on runsaasti ilmaonkaloita. Angoran hienousluokitus on 100´s (sanotaan 100 pisteen villa). Samaan hienousluokkaan yltävät vain kashmir ja vikunjan villa. Angoran kuitupituus on n. 10-15cm.
  • Pehmeää: karvan suomumaista pintaa peittää ohut vahakerros, joka hylkii vettä ja saa karvan tuntumaan kiiltävältä ja sileältä. Tuntuu iholla miellyttävältä.
  • Kallista: kaninkasvatuksen vaativuudesta ja pienistä tuotantomääristä johtuen angoralanka on kallista.
  • Suuri kosteudenimemiskyky: angoralanka pystyy imemään jopa 60% kosteutta omaan painoonsa nähden tuntumatta silti kostealta.
  • Suuri lämmöneristämiskyky: karvan ilmaonteloiden ja langan hienojen karvojen väliin varastoituneen ilman ansiosta ihmisruumiin tuottama lämpö häviää erittäin hitaasti vaatteen läpi.
  • Vanuu herkästi
  • Vaikeaa kehrätä

Kalleuden ja sileän pinnan tuoman vaikean kehräytyvyyden vuoksi angoravillaa käytetään useimmiten sekoitettuna muihin kuituihin: lampaanvillaan, alpakkaan ja tekokuiduista polyamidiin ja polyakryyliin jne. Pörröisen ja pehmeän angoravaikutelman saavuttamiseksi 10-30 % angoravillaa riittää. Angora on neulelankojen ja kankaiden materiaali. Kosteudenimemis-ja lämmöneristämiskykynsä vuoksi angoraa käytetään terveysalusvaatteiden ja lämmittimien materiaalina. Useilla kaninkasvattajilla onkin sopimus Mediman, Euroopan suurimman angoranjalostajan ja erityislämmittimien sekä terveysalusvaatteiden valmistajan kanssa.

Suomessa angorakaneja kasvatetaan hyvin vähän. Kaneja on tuotu villantuotannnon tarkoituksessa 1980-luvulta lähtien. Vaikka kaneja on ehkä sadoillakin kasvattajilla, elinkeinona angorantuotanto on vain reilulla kymmenellä kasvattajalla. Suomalaisilla angoratuotteilla ei pyritä kilpailemaan eurooppalaisen pörröisen pehmeän angoran kanssa, vaan villasta valmistetaan vesipestäviä käyttötekstiilejä. Angoran jatkokäsittely valmiiksi tuotteiksi tehdään usein omalla tilalla.

Esimerkkejä kuitujen sekoitussuhteista:

Neulelanka Sahilba Angora

  • 80% angoraa
  • 20% villaa

Erityislämmittimet Esim polvenlämmittimet, Medima

  • 40% angoraa
  • 30% lampaanvillaa
  • 20% polyamidia
  • 10% lycraa Saatavana on myös pehmeämpiä lämmittimiä, joissa ei ole lycraa.

Angoratekstiilien hoito

  • Pesu koneessa villanpesu ohjelmalla, lämpötila enintään 30 tai 40 °C
  • Käsinpesu, lämpötila enintään 40 °C
  • Silitys kosteana tai kostean liinan läpi: lämpötila enintään 150 astetta
  • Kloorivalkaisu kielletty
  • Kemiallinen pesu

Angoraa sisältävät villatekstiilit on syytä pestä huolellisesti, ettei villa huovu. Noudata tarkoin annettuja hoito-ohjeita. Yleisohjeena suositellaan käsinpesua korkeintaan 30 asteisessa vedessä hieno-tai villanpesuaineella. Vaatetta ei saa hangata eikä vääntää. Usein suositellaan kemiallista pesua. Mikäli tuote on käsitelty konepesun kestäväksi (esim. angora-alusvaatteet), voi sen pestä koneessa villanpesuohjelmalla. Tuotteessa on tällöin käsittelystä kertova merkki.

Erilaisia angorakaneja

Jalostuksella on pyritty hohtavanvalkoiseen albiinokaniin. Myös muita värisävyjä ja lajikkeita on. Kanin väri määräytyy pään värin mukaan. Karva on juuresta vaaleampaa.

98kani2

Linkkejä:

·  The National Angora Rabbit Breeders Club Etsi lisää tietoja angorasta (englanniksi)
·  Tietoa angorakanista, Wikipedia (englanniksi)


Angorakani kuvagalleria:


Muokattu 5/2016

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.