Crazy-tekniikka

Crazy-tekniikka on hullunhauska väri- ja materiaali-ilottelu, jossa liimakankaan ja koneompelun avulla kiinnitetään pohjakankaalle erilaisia kuviokankaita ja materiaaleja.

crazysydän crazy04tyyny 

Historiaa:

Yhdysvalloissa ommeltiin 1800-luvulla tilkkupeitteitä crazy quilt -tekniikalla, jossa eri muotoiset tilkut ladottiin limittäin toistensa päälle ja kirjottiin toisiinsa liittymäkohdista koristepistoin. Tilkkuina käytettiin erilaisia kankaita: silkkejä, sametteja. Pienetkin kangaskappaleet voitiin hyödyntää.

Tietoa materiaaleista:

  • Pohjakangas: Crazy-tekniikassa pohjakangas ei yleensä jää näkyviin, joten pohjakankaana voi käyttää mitä tahansa tukevahkoa kangasta. Crazy-tekniikka on ekologinen kirjontatekniikka ja pohjakangas voi olla esim. vanhaa lakanaa tai muuta käytöstä poistettua, kuitenkin kestävää kangasta.
  • Liimaharsoa tai kaksipuoleista liimakangasta tilkkujen kiinnittämiseen pohjakankaalle.
  • Pieniä tilkkuja: Kirjontakankaiksi sopivat paksuudeltaan ja materiaaliltaan erilaiset kangastilkut, nauhan tai langan pätkät. Myös kooltaan pieniä tilkkuja voi hyödyntää tässä kirjontatekniikassa. Siksi materiaalia kannattaakin kerätä ihan roskakoriin menevästä leikkuujätteestä.
  • Ompelulangat: ylälangaksi konekirjontalanka tai tavallinen ompelulanka, alalangaksi tavallinen ompelulanka.
  • Silitysraudan ja -laudan suojaksi leivinpaperia!

Crazy-työn ompelu:

1. Suunnittele työsi

Mieti, minkä käsityötuotteen haluat tehdä. Crazy-tekniikalla voit tehdä koristetyynyjä, seinätekstiilejä, vaatteita tai niiden yksityiskohtia, pusseja tai pussukoita, tauluja jne. Pienimuotoisina työt voivat olla esim. onnittelu- tai joulukortteja.

Crazy- työn suunnittelu alkaa tilkkulaatikolta. Etsi kauniita, toisiinsa väreiltään sopivia tilkkuja. Mieti suunnittelemaasi työtä: Millaiseen ympäristöön, millaiseen värimaailmaan työsi tulee? Millaiseen käyttöön työn teet? Millaista huoltoa työsi täytyy kestää. Crazy-tekniikassa voi käyttää materiaaliltaan ja pintasruktuuriltaan hyvin erilaisia kankaita ja tilkkuja. Tekokuitutilkuista kootussa työssä hehkuvat värit aivan eri tavalla kuin luonnonkuiduista valmistetuissa kankaissa. Puuvillakankaista valmistettu työ kestää paremmin käyttöä ja pesua.

Mieti tilkkujen värien yhteensopivuutta. Keskenään huonosti yhteensopivia värejä ei olekaan. On vain löydettävä yhdistettäviksi oikeat sävyt. Mieti käytätkö työssäsi lähivärejä, vastavärejä tai yhden värin eri sävyjä. Miten saat työsi värivalikoiman pysymään pirteän ja eloisan näköisenä? Kuinka värien valöörikontrasti antaa tilkkupinnalle syvyysvaikutelmaa, onko valkoinen tai tumma kangas juuri se, mitä värilajitelmasi kaipaa jne? Vaatiiko työsi tummia, vaaleita ja neutraaleja värejä? Onko pelkistä murretuista tilkuista koottu työ likaisen näköinen yleisvaikutelmaltaan?
Tilkkuilijan värit-sivulta voit saada vinkkiä työsi värisuunnitteluun.

Silitä tilkut. Sileät tilkut ovat helpompia käsitellä ja työtä on mukavampi suunnitella ja koota. Huomioi kankaiden materiaali ja silityslämpötilan kesto!

2. Leikkaa pohjakangas ja kiinnitä liimakangas

Leikkaa pohjakankaasta suunnitelmaasi sopiva pala, jossa on huomioitu riittävät sauman- ja päärmeenvarat. Leikkaa kaksipuoleisesta liimakankaasta tai liimaharsosta hiukan pienempi kappale. Aseta pohjakangas silityslaudalle oikea puoli päälläpäin ja sen päälle liimakangas ja leivinpaperia. Silitä paperin päältä. Poista paperi.

3. Leikkaa ja sommittele tilkut pohjakankaalle

Leikkaa silitetyistä kirjontakankaista suunnitelmasi mukaan erikokoisia ja eri muotoisia tilkkuja. Voit leikata tilkut neliön, suorakulmion, kolmion, suunnikkaan tms. muotoisiksi. Tilkkupintaan tulee jännitettä ja rytmiä erilaisilla ja elävillä muodoilla. Vältä voimakkaita kaaria. Ne ovat vaikeita ommella. Tilkkujen koosta ei voi antaa yhtenäistä ohjetta. Se riippuu suunnitelmastasi, työstäsi, tekstiilin käytöstä ja kankaista. Huomioi kuitenkin että, jos kangastilkut ovat suuria suhteessa työsi kokoon, et saa niin sävyrikasta työtä kuin pienemmistä tilkuista. Pieniä tilkkuja käytettäessä taas ommeltavaa on paljon ja ompeleet peittävät kankaita liikaa. Mieti, pohdi, suunnittele edelleen.

Lado tilkut suunnitelmasi mukaan pohjakankaan ja liimakankaan päälle yläreunasta käsin niin, että ne menevät ½-1  cm:n verran päällekkäin. Suunnitelmasi voi vaatia latomissuunnaksi myös keskeltä reunoille tai reunoilta keskelle. Tai jossain muussa järjestyksessä. Mieti, mitkä tilkut kuuluvat alimmaisiksi, mitkä päällimmäisiksi. Tilkkupinnan jännittävyyttä voit ehkä lisätä myös laittamalla tilkut niin, että tilkkujen reunat eivät ole samansuuntaisia. Symmetrian voit unohtaa. Kokeile, katso.

Siirrä valmiiksi ladottu työ varovasti silityslaudalle. Silitä tilkkupintaa oikealta puolelta kunnes kaikki tilkut ovat tarttuneet kiinni. Käytä edelleen suojapaperia.

4. Kiinnitä tilkut pohjakankaalle koristeompeleilla

Valitse ompelulangaksi tilkkujen väreihin sopiva konekirjontalanka tai selkeästi poikkeavan värinen lanka, jolloin ommel korostaa tilkkujen reunoja. Valitse koristeompeleiksi melko leveitä ja peittäviä ompeleita niin, että tilkkujen reunat kiinnittyvät kunnolla. 

Ompele tilkut reunoista pohjakankaalle.

Kirjontapintaan voit ommellessa lisätä nauhoja tai pitsejä.

Vinkki:

Jos tilkut eivät pysy kunnolla kiinni koristeompeleita ommellessa, ompele ne ensin reunoista suorilla ompeleilla. Ompeleiden ei tarvitse olla tarkkoja, sillä ne jäävät koristeompeleiden alle. Ompele vasta sitten tilkut koristeompeleilla.

Muita tilkkujen kiinnitystapoja:

1. Ompele suoralla ompeleella edestakaisin peruutusvaihdetta ( pakki ) käyttäen. Etenemissuunta on vasemmalta oikealle. ( Vaatii harjoittelua. )
2.Ompele siksakilla vieriviereen ompeleita, ensin toiseen, sitten toiseen suuntaan. Voit vaihtaa ompelulangan väriä ja ompeleen säätöjä.  ( Tulee helposti kankea kirjontapinta. )
3.Ompele tilkkujen reunaan koneparsinnalla ompeleita tiheästi. ( Vaatii harjoittelua. )

5. Viimeistele työ

Höyrytä kirjonta nurjalta. Ompelun jälkeen voit täydentää työtä käsin ommelluilla pistoilla, napeilla, helmillä tai paljeteilla. Kokoa työsi ommellen se suunnitelmasi mukaan.

Ompeluvinkki:

Vanulla pehmustetun kirjonnan saat, kun ompelun jälkeen työnnät nurjalta tilkun keskeltä puikolla pohjakankaan langat erilleen ja lisäät vähän vanua täytteeksi kankaiden väliin. Levitä täyte tasaisesti kulmiin saakka. Työnnä sitten pohjakankaan langat takaisin yhteen. Suunnitellessasi valitse työtapaan sopiva harvasidoksinen pohjakangas ja suunnittele tilkut riittävän suuriksi.

Esimerkkitöitä 7. luokan kirjontajaksolla valmistetuista töistä

crazy-tekniikka 7k, pdf

crazy-tekniikka taulut, pdf


Tietoa crazy-tekniikasta ja hyviä vinkkejä löytyy esim. seuraavista kirjoista:

Hyvä sauma, tekstiilityön käsikirja (Otava )
Käsien taika ( Koivu ja tähti  oy)

Muokattu 5/2016

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.