Englantilainen Chart Minder on pilvipalveluna toimiva neuleiden suunnitteluohjelma, jolla voit piirtää kuvioita kirjoneuloksiin sekä pitseihin, palmikoihin ja oikeiden ja nurjien silmukoiden pintaneuloksiin. Chart Minder soveltuu myös kaikkiin sellaisiin käsityötekniikoihin, joissa kuviot tai värit perustuvat ruutuihin kuten intarsia, kirjovirkkaus, ristipistotyöt jne. 

Ohjelma on englanninkielinen. Keväällä 2023 ohjelmassa julkaistiin suomenkielinen käsikirja. Se löytyy Chart Minderin Chart Settings -valikon alareunasta. Suora linkki: https://chart-minder.tawk.help/fi.

Julkaisun lopussa on tiedot Chart Minderin eri versioista hintatietoineen (2024).

Seuraavassa vinkit Chart Minderin käyttöön. Käytin ohjetta laatiessani ohjelman Pro-versiota. Merkitsin ⭐️:llä Vain Pro -osiot.

PIKAOHJE CHART MINDER

Aloita näin

Luo ilmainen asiakastili Chart Minderiin osoitteessa https://www.chart-minder.com -> Sign up free. Luo oma salasana. Jos sinulla on tili Ravelryssä, voit kirjautua myös sen tunnuksilla. 

Aloita uusi suunnittelutyö klikkaamalla näytön vasemmassa reunassa + New -merkkiä. Etene sen jälkeen oman neuletekniikkasi mukaan. Vaihtoehdot ovat kirjoneulos, pintaneulos ja näiden yhdistelmä. Poikkeus: Jos teet kirjoneulosta kuvasta, klikkaa Create a new chart -valikossa Generate from an image.

Seuraavassa ohjeet eri neuletekniikoiden työvaiheisiin. Ensimmäisenä kirjoneulos.

Chart Minderilla voit myös piirtää symbolikaavioita erilaisiin neulospintoihin. Tavallisimpia ovat pitsineulos, silmukansiirroilla tehtävät palmikot sekä oikeiden ja nurjien silmukoiden vuorotteluun perustuvat pintaneulokset kuten esim. korinpohjaneulos.

Kolmas perustekniikka on yhdistää värilliset (kirjo-)neulokset ja symboleja käyttävät pintaneulokset. Ominaisuus on kätevä silloin, kun suunnittelet neuletyöhösi esimerkiksi joustimen tai palmikoita kirjoneuloksen yhteyteen.

Kirjoneuloksen tai intarsiakuvion piirtäminen valmiista kuvasta poikkeaa edellä kuvatuista tekniikoista. Piirtoalueen kokoa ei valita etukäteen, vaan se määräytyy valitun kuvan mukaan. Seuraavassa ohje kirjoneuloksen suunnitteluun, kun lähtökohtana on valmis kuva.

Muutamia hyödyllisiä lisäominaisuuksia

Knitting mode on Chart Minderin neulomismoodi, joka auttaa neulojaa pysymään oikealla kerroksella. Valitse nuolella uusi kerros ja jatka neulomista. Nuolella saat myös palattua taaksepäin. Kun suljet ohjelman, moodi jää päälle ja voit myöhemmin jatkaa siitä mihin jäit. 

Toinen hyvä ominaisuus on Stitch view. On hauska katsoa jo etukäteen, miltä oma kuvio näyttää neulottuna.

Jos käytät Free-versiota tai jos Pro:ta, mutta valitsit alussa suunnitelmasi tilaksi Public, kuviomallisi tallentuu Chart Minder Libraryyn. Mallikirjastossa on yli 14 000 neule- ja virkkausmallia kaikkien vapaasti käytettävissä. 

Mitä Chart Minderin käyttö maksaa?

CM:ssa on ilmainen kokeiluversio Free, jolla pärjää pitkälle. Se on käytettävissä ilman aika- tai kaaviorajaa. Ohjelma tarjoaa myös Pro-asiakkuuden, jos haluat muokata kuvioita (leikata, liittää, peilata, kiertää jne.), hienosäätää lankojen värisävyjä tai tarkistaa mallikerran toistumista. Sen hinta on 7 €/3 kk tai 17,40 €/vuosi (2024).

Lataa tiedosto, josta voit verrata Pro- ja Free-asiakkuuksien sisältöjä:


Linkkejä

Chart Minder somessa: 


Katso muita neulesuunnitteluohjelmien esittelyjä

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!