Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Kudonta » Kudontatöiden viimeistely » Kankurinsolmu eli merimiessolmu

Kankurinsolmu eli merimiessolmu

Kankurinsolmu eli merimiessolmu liittää yhteen kaksi langan-, narun- tai köydenpäätä. Se on helppo avata ja sitoa, mutta se ei kestä voimakkaita liikkeitä tai vapaiden päiden nykimistä. Esimerkiksi perinteisissä purjelaivoissa sen ainoa käyttö olikin purjeiden sitominen puomille. Tämä solmu tunnetaan myös nimellä reivisolmu.

Kankurinsolmu eli merimiessolmu

Merimiessolmu tehdään sitomalla ensin yksinkertainen solmu ja sen päälle toinen, toiseen suuntaan oleva yksinkertainen solmu. Solmu saa auki helposti, kun kummasta tahansa vapaasta päästä vedetään voimakkaasti ”väärään suuntaan”. Solmu on pitävimmillään silloin, kun solmittavat langat (tms.) ovat samanpaksuisia ja samaa materiaalia. Kahden eripaksuisen ja -laatuisen langan liittämiseen on suositeltavinta käyttää jalussolmua tai lippusolmua.

Merimiessolmu on myös helppo sitoa väärin. Jos molemmat solmut sidotaan samaan suuntaan, tuloksena on ämmänsolmu, jonka tunnistaa siitä, että vapaat päät eivät lähde samaan suuntaan kuin kiinteät päät vaan sojottavat solmusta sivulle päin. Ämmänsolmussa köysiin ei muodostu kitkaa vaan kaikki osat solmusta kulkevat solmun kiristyessä samaan suuntaan ja solmu aukenee siten helposti.

Kun kummastakin irtopäästä muodostetaan polvi, saadaan rusettisolmu. Rusettisolmu on esteettisesti kaunis, ja se saadaan aukeamaan helposti vetämällä jommastakummasta irtopäästä.

Kankurinsolmu vaiheittain (pdf)

Jalussolmu
Rusettisolmu
Ämmänsolmu

Lähde Wikipedia

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.