Verkkopaja kulttuurikasvatuksen integrointiin käsityön opetuksessa

Mikä on paulanauha?

paulat1
Naisten paulat käytössä. Kuva: Jouni Näkkälä Art Lavvu

Paulanauha on pitkä nauha, jonka molemmissa päissä on solmiamisnauhat, jotka puolestaan päättyvät koristetupsuihin. Kuvassa tupsut ovat kengän päällä.

Paulanauhoilla sidotaan nutukaskengän varsi niin tiukasti, ettei lumi mene kenkään. Nauhoja on tehty pirtanauhana tai kuten paikalliset sanovat tiuhtatyönä. Kuviointi tehdään erillisestä kuvioloimesta poimien tai kangaspuissa sidoksen avulla. Miesten ja naisten kenkäpaulojen kuviointi poikkeaa toisistaan, samoin eroavaisuuksia on eri alueiden pauloilla ja joillakin suvuilla on ollut omat kuvioinnit. Nykyään pauloja tehdään myös kangaspuissa.

Kuvasarja kenkäpaulojen sitomisesta 

kutomista-pieni
Pirtanauhan työohje


Oppilaiden suunnitelmia

Tutkimme ensin kuvia paulanauhoista ja pohdimme, miten niitä on tehty. Lähteinä käytimme nettiä ja kirjoja. Tämän vaiheen aikana kokeilimme myös FLE-oppimisalustaa.

suunnitelma010pieni
suunnitelma011pieni
suunnitelma012pieni_000
suunnitelma009pieni
suunnitelma008pieni
suunnitelma1pieni
suunnitelma007pieni

Kuvia valmiista nauhoista

Nauhat on tehty Lepistön koulun kahdeksannen luokan valinnaiskurssilla Käsityömatka maailman ympäri -teemalla. Suomesta matkaevääksi valittiin pirtanauhat, joihin tutustuttiin paulanauhojen kautta. Kukin suunnitteli oman nauhansa värit, kuvioinnin ja käyttötarkoituksen, sekä valmisti nauhansa keväällä 2006.


Linkkejä:
Punomo
Siida
Arktikum

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!