POHJOISTA KÄSITYÖKIELTÄ

KOOSTE KÄSITÖISTÄ SKANDINAVIASSA - PERINNETTÄ JA NYKYPÄIVÄÄ


FAIR ISLES
fair-isles-kartta

 
Fair Isles -kirjoneuleet

Muista kansanomaisista kirjoneuleista poiketen Fair Isles -saarilla ja Shetlandissa neulottiin kirkkaanvärisistä langoista. Kerrotaan, että haaksirikkoutuneet espanjalaiset merimiehet opettivat Fair Islesin asukkaille kirjoneuleiden teon. Toisaalta väitetään myös, että mallit ovat vieläkin vanhempaa perua, jo viikinkien ajalta.

Fair Isles -neulemallit ovat säilyneet vuosisatoja perimätietona äidiltä tyttärelle. Villa saatiin omista lampaista, langat kehrättiin käsin ja värjättiin kotona kasviväreillä. Väreinä käytettiin mataran punaista, indigon sinistä, keltaista, mustaa ja luonnonvalkoista.

Fair Isles -villapaidat neulotaan kokonaan pyöröneuloksena, ilman saumoja. Myös hihat neulotaan pyöröneuloksena kädentiestä alaspäin. Mallissa saattaa olla toistakymmentä eri väriä, mutta samalla kerroksella on aina vain kaksi väriä: pohjaväri ja kuvioväri.

Kaikissa vanhimmissa malleissa toistuu XOX-kuvio. Sama kuvio esiintyy myös mm. Pohjois-Afrikassa neulotuissa matoissa. Tämä tukee teoriaa espanjalaisista merimiehistä, sillä espanjalaiset olivat oppineet neuletaidon Afrikasta tulleilta maureilta. Tyypillisen XOX-­kuvion ohella neuleissa käytetään runsaasti muitakin symmetrisiä kuvioita. Kuviot muodostavat  erivärisiä vaakaraitoja.

Neulepaitojen lisäksi samoilla mallineuleilla valmistetaan päähineitä, kaulaliinoja ja käsineitä.

fair-isle_neuleet     fair-isle_neuleet2

fair-isle_neuleet3     fair-isle_neuleet4

Linkkejä

Shetland Museum - Textiles
http://www.shetlandmuseumandarchives.org.uk/collections/museum/textiles 

Victoria and Albert Museum
Regional Knitting in the British Isles & Ireland

PUNOMO-TEEITSE | Käsityökulttuuri

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!