KONEKIRJONTAA

1. Vapaa konekirjonta

Tavallisella ompelukoneella voidaan vapaasti kirjoa erilaisia kuvioita kankaalle. Koneen syöttäjät lasketaan alas, jolloin voit liikuttaa työtäsi vapaasti joka suuntaan. Tikin pituus riippuu nopeudesta, jolla liikuttelet työtäsi. Voit täyttää kirjottavan kohdan kokonaan tai "piirtää" herkkiä ääriviivoja.

Esimerkkitöitä Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston kursseilta. Työt ovat oppilaiden ensimmäisiä kokeiluja.

a1l   a2l


2. Vapaa konekirjonta katoaville materiaaleille
Silittämällä hajoava THERMO–kirjontakangas

Termoa/kirjontakangasta apuna käyttäen voidaan tehdä herkkiä pitsimäisiä töitä tai paksuja peittäviä pintoja kuten esim. merkkejä. Kuvio piirretään Termo-kankaalle ja kangas kiinnitetään ompelukehykseen. Työ aloitetaan ompelemalla kirjontakankaaseen tukiristikko, jonka päälle ommellaan haluttu määrä ompeleita.

Mikä on silittämällä hajoava TERMO-kirjontakangas?  Se on valkoista palttinasidoksista polyesterikangasta, joka on kemikaalein käsitelty lämpöherkäksi. Termo hajoaa "hilseilemällä" pellavan lämpötilalla silitettäessä.

Esimerkkitöitä Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston kursseilta. Työt ovat oppilaiden ensimmäisiä kokeiluja.

b3l

b2l

b4l


3. Vapaa konekirjonta katoaville materiaaleille
Veteen liukeneva  SOLVY– tai AVALON-kirjontakalvo

Veteen liukenevaa materiaalia apuna käyttäen voidaan kirjoa vaikeita materiaaleja (esim. ohut sifongi, organza ja nukkapintaiset kankaat) tai valmistaa omia pitsimäisiä pintoja. Pitsi muodostuu, joko pelkistä ompeleista tai ompeleiden lisäksi kangassilpusta, pitsin palasista, langanpätkistä jne.

Laita kalvo kaksinkertaisena ompelukehykseen. Kalvojen väliin tulee siis kangassilppua ym. materiaalia. Ompele kalvon päälle erilaisia ompeleita vapaalla konekirjontatekniikalla ristiin rastiin, niin että työ pysyy kasassa myös kalvon poistamisen jälkeen. Leikkaa ensin ylimääräinen kalvo pois työn vierestä ja hävitä kalvo upottamalla työ lämpimään veteen. Liikuttele ja pusertele työtä varovasti vedessä kunnes kalvo on täysin liuennut. Puserra tai valuta ylimääräinen vesi pois ja silitä työ kuivaksi kankaiden tai paperien välissä.

Mikä on veteen liukeneva SOLVY–tai AVALON–kirjontakalvo?  Se on ohutta  muovin näköistä erikoismateriaalia, joka liukenee veteen.

Esimerkkitöitä Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston kursseilta. Työt ovat oppilaiden ensimmäisiä kokeiluja.

c1m

c4l

talokirk

Sivut ovat koonneet: KteO Outi Honkimaa ja KteO Leena Karhu, KM Tiina Vainikan Helsingin työväen opiston opiskelijoiden avustuksella.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!