<<< PALAA KAARROKENEULEET-SIVUSTON ETUSIVULLE


Kaarrokepaidan perusmallissa kaarroke on saman korkuinen ympäri koko paidan, ja kun se alkaa paidassa samalta kainalon korkeudelta sekä selän että rinnan puolella, voi pääntien asettumisessa sopivasti olla ongelmia. Ylävartalon sivuprofiilista (alla kuvat 1. ja 2.) huomaa, että vartalo on (yleensä) pidempi selän- kuin rinnanpuolelta ja että luonnollinen pääntien kohta on edessä alempana kuin takana.

  • jos paita sopii hyvin niskan puolelta, se voi nousta liian korkealla edestä
  • jos pääntie sopii hyvin edestä, se on usein takaa liian matala
    Ks. piirroskuvat 2. ja 3. alla.
1. RATKAISU: Väljä pääntie

Yksi ratkaisu pääntien istuvuusongelmaan on tehdä paitaan väljä pääntiestä – silloin se ei ainakaan nouse mistään liian korkealle.

2. RATKAISU: Pääntien takaosaan korotusta lisäkerroksilla

Kuvassa on piirretty mustalla niskaan lisäkerroksia, joilla takakappaleeseen saadaan lisää korkeutta. Kerrokset voi tehdä niitä portaittain pidentämällä tai lyhentämällä. Kuvassa lyhenevät kerrokset ovat ratkaisuna kun paita tehdään alhaalta ylös.

Neulo lyhennettyjä kerroksia niin että alimmaiset alkavat osittain olan etupuolelta. Mittaamalla tai silmämääräisesti arvioimalla voit ratkaista montako kerrosta niskaan tarvitaan. Tavallisesta muutaman senttimetrin korotus (4-5 cm) riittää.
Voit mitata jostakin hyvin istuvasta paidasta paljonko korkeammalla pääntie on takaa kuin etukappaleella. Korkeusero kerroksiksi muutettuna, on se matka, joka lyhennettyillä kerroksilla tulee täyttää.
Suunnittele monellako silmukalla kukin kerros lyhenee (jos teet alhaalta ylös) tai pitenee (jos neulot paidan pääntieltä aloittaen).
Lyhennä sitten kerroksia tasaisesti ja neulo lopuksi koko kerros ympäri pääntien.

Ohje: Lyhennetyt kerrokset

Paidan selän puolelle on neulottu lisää korkeutta edestakaisin kerroksin jotka lyhenevät tasaisesti kerros kerrokselta. Tässä korotusosa on pohjavärillä, mutta voit jatkaa siinäkin myös kuviointia.

Linkki: Susanna Winterin perusteellinen esitys Improving Circular Yoke Fit with Short Rows

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!