Kuva: Ravelry, ilmaisohje

Oletko suunnittelemassa islantilaisen - islantilaistyyllisen -  villapaidan, tai yleisemmin sanoen, kaarrokevillapaidan neulomista? Tässä sinulle tietoa paidan rakenteesta, mitoituksesta ja kaarrokkeen kuvioinnin ja kavennusten suunnittelusta. Kaarrokkeen, helman ja hihansuiden kirjoneuloskuviot voit halutessasi kopioda monista lähteistä, verkosta, lehdistä, kirjoista, ja lankojen väriyhdistelmät voit suunnitella mieleiseksesi. Kuviomallit voi kuitenkin myös suunnitella kokonaan itse, niinkuin koko paidankin.

KAARROKEPAIDAN RAKENNE

Tyypillisesti kaarrokepaita neulotaan suljettuna pyöröneuloksena niin ettei paitaan tule ollenkaan saumoja. Tavallisin työjärjestys: ensin neulotaan erillisinä osina vartalo-osa eli miehusta ja hihat kainalon korkeudelle alhaalta ylöspäin. Kainaloiden kohdalla hihat ja vartalo-osa yhdistetään ja aloitetaan karrokkeen neulominen. Myös kaarroke neulotaan pyöröneuleena.

Vartalo-osa on yleensä suora putki, ilman lisäyksiä ja kavennuksia. Hihat ovat hihansuista ranteen kokoiset ja niihin tulee lisäyksiä, jotta saadaan ylöspäin levenevä muoto. Ennen kaarrokkeen aloitusta kainaloista vartalo-osassa ja hihoissa päätetään tai siirretään langalle silmukoita, jotta vaatteeseen saadaan kolmiuloitteinen muoto.
Kaarrokkeen muoto syntyy säteittäin asettuvilla kavennuksilla. Koska kaarrokkeesta pitää tulla käyttäjänsä hartiaseudun ja olkapäiden mukainen siihen neulotaan aluksi suora osa ilman kavennuksia ja sitten kavennuksia ensin harvemmin välein ja lopuksi tiheämmin.
Kaarroke päättyy pääntielle.

PAIDAN KOKO?

Minkä kokoinen paidasta pitäisi tulla, jotta se oli käyttäjälleen sopiva ja miellyttävä? Ratkaisevia asioita ovat ihmisen koko, se miten väljistä villapaidoista pitää ja myös se millaisen vaatetuksen päällä paitaa tulee käyttämään eli mitä sen alle pitää mahtua.
Hyvä konsti onnistua, on ottaa mitat jostain olemassa olevasta sopivasta paidasta, jos mahdollista. Muussa tapauksessa lähtökohtana on henkilön koko ja valmiin vaatteen ympärysmitta kainaloiden kohdalta.

MITÄ MITTOJA JA LASKELMIA TARVITAAN?

Vartalo-osan ympärysmitta ja neuletiheys ovat tärkeimmät tiedot. Lisäksi nämä kaikki tarvitaan:

Tulosta mitoituskuva ja taulukko (pdf) ja tee omat muistiinpanot.

Yllä olevassa piirroksessa ja taulukossa on ympärysmitat merkitty punaisella. Ne ovat tärkeimmät kokoon vaikuttavat asiat ihan paidan neulomisen aloittamisesta alkaen ja tilanne on sama niin valmiin mallin mukaan neulottaessa kuin itsesuunnitellunkin mallin kanssa. Pituusmittoja voit tarkistaa ja muuttaa työn edetessä, mutta ympärysmittaa ei niin vain työtä purkamatta voikaan muuttaa! Neulo siis kunnon koetilkku ja ja tee laskelmat huolella ja aloita neulominen vasta sitten.

Kaarrokkeen korkeus kerroksina on välttämätön tieto, kun suunnittelet paidan ja sen kuvioinnin itse. Silloin tarvitset myös tiedon pääntien ympärysmitasta ja silmukkamäärästä. Noiden tietojen avulla pystyt suunnittelemaan ja laskemaan kaarrokkeen kavennukset ja sovittamaan kuvion silmukka- ja kerrosmäärien mukaisiksi.

NEULO ENSIN TESTITILKKU/MALLITILKKU/KOKEILU! SE ON YSTÄVÄ EI VIHOLLINEN!

Neulo ensin pieni kokeilu siitä langasta ja niillä puikoilla, joilla aiot paidankin neuloa ja mittaa ja laske tilkusta neuletiheys (s/cm). Pieni vaiva, jolla varmistat, että suuritöisestä neuleestasi tulee juuri sen kokoinen kuin on tarkoituskin.

  • Sinulle, joka että vielä ymmärrä tai halua ymmärtää mallitikun merkitystä: Mallitilkkua voisi verrata rahaan. Raha kertoo mihin sinulla on varaa vaikka karkkiostoksilla. Osaat lakea yksikköhinnan mukaan montako suklaapatukkaa tms. saat tietyllä rahasummalla.
    Myös sinun oma mallitilkkusi on "rahaa". Se kertoo mitä sinun käsistäsi syntyy ja tilkusta mitattava yksikkötiedolla voit helposti laskea paljonko tarvitset tuota "rahaa" että voit saada sopivan kokoisen neuleen.
    Eurojen sijaan "neulerahan" yksikkö on silmukkaa/senttimetri eli s/cm.

KIRJONEULEKUVION JAOLLISUUDEN SOVITTAMINEN SILMUKKAMÄÄRIIN

Kirjoneulemallit ovat yleensä muutaman silmukan levyisinä kuvioina toistuvia kuvioita. Jos malli toistuu vaikka 6., 7. tai vaikkapa 10. silmukan mallikertana, pitää se ottaa huomioon, kun ratkaisee, mikä tulee olemaan esimerkiksi helmaan luotavien vartalo-osan silmukkamäärä, sillä sen tulee olla samlla silmukkaluvulla jaollinen kuin kuviossakin.

  • laske ensin senttimetrimittaa vastaava neuletiheyden mukainen silmukkamäärä
  • lisää tai vähennä sitten tarvittaessa silmukoita niin, että saat sopivan jaollisuuden toteutumaan

Myös kaarrokkeen alkaessa tarvitaan kuviomallin ja kokonaissilmukkamäärän yhteensovittamista. Se onnistuu helposti, sillä kainaloissa päätetään joka tapauksessa silmukoita (vaatteen koosta riippuen 4 - 6 cm matkalta) sekä hihoista että vartalo-osasta. Tätä päätettävien silmukoiden määrää voit muuttaa niin, että saat työhösi osien yhdistämisen jälkeen kuvion jaollisuutta vastaavan silmukkaluvun.


Tarkemmat ohjeet paidan osien suunnitteluun ja laskelmien tekemiseen löydät täältä (tulossa):

© 2021 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!