Tämä neulos on oikeastaan kaksivärinen ruudullinen raitaneulos, sillä toisella raitavärillä syntyvät myös ruudut! Tai onko tämä sittenkin kaksivärinen raidallinen ruutuneulos?

Silmukkaluvun tulee olla 4:llä jaollinen. Huomaa, että kun sama silmukka nostetaan kolmellaperäkkäisellä kerroksella kiertäen neulomatta, siitä tulee väistämättä samalla myös kiristävä. Juuri kiristäminen onkin tämän neuloksen "se jokin". Sitä voi hyödyntää esimerkiksi sukissa.

Jos kuitenkin haluaa estää kiristämisen yksi konsti siihen on se, että nostoja edeltävällä kerroksella tehdään nostettavaksi tulevien silmukoiden jälkeen (tai niitä ennen) ylimääräinen langankierto, joka sitten nostovaiheessa päästetään pois puikolta, jolloin nostettava silmukka pitenee.

Ruutukuvio syntyy kahdella värillä vuorottaisista kolmen kerroksen raidoista ja nostetuista silmukoista. Harmaan raidan viimeisen kerroksen joka 4. silmukka nostetaan kaikilla vihreän raidan kerroksilla oikein neulomatta. Huomaa, että nostettu silmukka menee kierteelle.

Mieti millaisia muita neulosversioita voisit kehitellä tämän mallin pohjalta! Sama yksivärisenä, monivärisenä? Ruudutuksen koon ja sommittelun vaihtoehdot? Nurjia silmukoita sekaan? - Mitä vielä...?


© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!