engl. knitted lace / lace knitting

 

NEULOMINEN

Pitsineuloksen pohjana on tavallisimmin sileäneulos. Pitsineuloksen koristeelliset reikäkuviot syntyvät langankierroista (= ota kerästä tuleva lanka puikolle). Koska langankierrosta muodostuu aina myös uusi silmukka tarvitaan jokaista langankiertoa vastaamaan yhden silmukan kavennus, jotta silmukkaluku pysyy muuttumattomana. Kavennukset tehdään joko oikealle tai vasemmalle kallistuviksi tai yhdistettyinä kavennuksina. Ks. Kavennukset

Tasona neulottavassa pitsineuloksessa vuorottelevat reikäkerros (tehdään langankiertoja ja kavennuksia) ja paluukerros. Paluukerroksella neulotaan useimmiten kaikki silmukat nurin tai oikeat oikein ja nurjat nurin.

Pitsineuloksiin voidaan lukea myös verkkoneulokset. Niissä myös paluukerroksella tehdään langankiertoja ja kavennuksia.

Oikea puoli - nurja puoli?
Pitsineuleissa on tavallisesti selkeästi erilainen oikea ja nurja puoli, onhan pohjana yleensä sileäneulos.

Pitsineuleohjeiden tulkitseminen
Tarvitset tietoa kavennuksista sekä ohjeissa käytetyistä neulemerkeistä ja -lyhenteistä:

Pitsimallien suunnittelu
Jokainen neuloja voi suunnitella omia pitsimalleja ja ruudukkoa apuna käyttäen. Ks. Neuleiden suunnitteluruudukko - Malli-ideoita kannattaa aina testata kokeilemalla!

Esimerkkejä pitsineulosmalleista

Kuvien 1.-3. mallien kaltaisia pitsejä on varsin helppo suunnitella. Kuvan 4. malli on monimutkaisempi ja sen suunnittelijalla pitää olla jo kokemusta pitseistä ja pitsirakenteen mahdollisuuksista.


1. SAHALAITAJokaista pitsin reikää ° eli langankiertoa seuraa 2 oikein yhteen kavennus, tai kuten tässä mallissa, ylivetämiskavennus.
Reikäraitojen väliin voi neuloa sileää neulosta kuten valokuvassa.


2. VERKKO1. krs, työn oikea puoli: Kerroksen alkuun 1  reunasilmukka oikein * langankierto 2 o yhteen ylivetäen*, toistetaan *-*. Kerroksen loppuun 1 reunasilmukka oikein.
2. krs, työn nurja puoli: Kaikki silmukat ja langankierrot nurin.
3. krs: Kerroksen alkuun 2  reunasilmukkaa oikein *2 o yhteen, langankierto*, toistetaan *-*.  Kerroksen loppuun 2 reunasilmukkaa oikein.
4. krs: Kaikki silmukat ja langankierrot nurin.
5. krs: Neulo samoin kuin 1. krs.
6. krs: Kaikki silmukat ja langankierrot nurin.
7. krs: Kaikki silmukat ja langankierrot oikein.
8. krs: Kaikki silmukat ja langankierrot nurin.
9. krs: Kaikki silmukat ja langankierrot oikein.
10. krs: Kaikki silmukat ja langankierrot nurin.

Toista kerroksia 1. - 10.


3. PYSTYRAITA
Jokaista reikää eli langankiertoa edeltää 2 o yhteen kavennus.


4. SULKAMALLI


Pitsineuletta vauvansukan varressa.

Sulkamaisten kuvioiden keskellä on yhdistetty kavennus, 3 o yhteen. Langankierrot ja kavennukset voivat olla toisistaan etäälläkin, kunhan vain jokaista langankiertoa vastaavasti kavennetaan aina yksi silmukka.


Kun pitsiä neulotaan pyöröneuloksena, paluukerrosta ei ole. Joka toisella kerroksella neulotaan langankiertoja ja kavennuksia ja joka toinen kerros on välikerros, jolloin neulotaan oikeat oikein, nurjat nurin.

Sulkamalli-pitsineulosta vauvanpaidassa.


MUITA MALLEJA


Helppo pitsimalli! Toistettava mallikerta on merkitty punaisella. Kavennus on yhdistetty kavennus.Hartiahuivista kuvattu pitsimalli. Osaatko lukea neulosta ja tehdä samanlaista? Entä alla olevaa lyyra-mallia?Lyyra-malli.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!