joustin_2o2n
Joustinneulos 2 o 2 n
rak_joustin_2o2n
joustin_1o1n
Joustinneulos 1 o 1 n
rak_joustin_1o1n

NEULOMINEN

Kaikilla kerroksilla neulotaan jokaisen edellisen kerroksen oikean silmukan kohdalle oikea silmukka ja jokaisen nurjan silmukan kohdalle nurja silmukka.
Muistisääntö
: Oikean päälle oikeaa, nurjan päälle nurjaa!

Joustinneuloksen päättäminen

Päätöskerroksellakin neulotaan edelleen samaa joustinneulosta kuin työssä muutenkin, ts. oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Silloin reuna sulautuu työhön kauniisti.

Oikea puoli, nurja puoli?

Joustinneulos on molemmin puolin samannäköistä, jos rinnakkaisia oikeita ja nurjia silmukoita on yhtä monta, esim. 1 o 1 n, 3 o 3 n tai vaikka 8 o 8 n. Jos sen sijaan oikeiden ja nurjien lukumäärä on eri, esim. 5 o 2 n, on työn nurja puoli ikäänkuin oikean peilikuva, sillä nurjalla neule onkin 2 o 5 n.

Joustavuus

Vain 1 o 1 n ja 2 o 2 n joustinneulokset joustavat kunnolla. Kun vierekkäisten oikeiden tai nurjien silmukoiden lukumäärää lisätään, vähenee samalla joustavuus.

Joustinneulos reunaneuloksena

Joustinneulos sopii hyvin reunaneulokseksi ja se onkin sellaisena eniten käytetty. Neuleen reunaan, esim. helmaan, hihansuihin tai pääntielle, tuleva joustinneulos kannattaa neuloa muuta neulosta (0,5 - 1 - 1,5 mm) ohuemmilla puikoilla. Silloin joustinreunuksista tulee riittävän tiivistä ja napakkaa.

Termejä

Joustinneulosta, joustinta, sanotaan myös resoriksi tai resorineulokseksi sekä myös rib-neulokseksi (engl. rib = jousto, joustin).

Joustinneulos 1 o 1 n - oikeat silmukat kiertäen


Tässä muunnos 1 o 1 n joustinneuleesta: työn oikealla puolella oikeat silmukat on neulottu takareunasta eli kiertäen. Syntyy napakkaa joustinta.


2-puikon-sukka
2 o 2 n joustinta sukan varressa

Katso miten saat SILEÄT VÄRIRAIDAT JOUSTINNEULOKSEEN


Tallenna

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!