Tärkkäys
Tekstiiliopettajien postituslistalta koonnut: HM


AL

Oppilaani haluaisi tehdä lautasliinarenkaita ja tärkätä ne. Millaisella suhteella olette tehneet sokerivesitärkkiä. Oletteko käyttäneet jotain "oikeaa" tärkkäysainetta. Millaisia kokemuksia niistä on?

SL
Olen vuosia tärkännyt neulottuja liinoja Veda-tärkillä (jota ei ole pariin vuoteen ollut kaupoissa). Pesulan maissitärkkelys ei toimi, kun liina on pingoitettava, jälki on liian löysä. Sokerivesi ottaa mukaansa pehmytlevystä (pingoitusalustasta) palasia. Mikäs nyt avuksi, loppuuko hyvä harrastus? Apua!

IP, Helsinki
Kansallispukujen yhteydessä tärkkinä käytetään usein perunajauhokiisseliä. Minulla ei ole ohjetta tässä, mutta muistelisin, että 2 tl perunajauhoa sekoitetaan 1 dl kylmää vettä ja kiehautetaan. Pitää sekoittaa möykyt hyvin pois. Liina kastellaan ja puristellaan liika vesi pois jonka jälkeen liina upotetaan kiisseliin. Pingottaminen nurja puoli päälläpäin onnistunee esim muovilla päällystetylle levylle, johon liinankokoinen ympyrä on piirretty nurjalle puolelle liukenemattomalla kynällä (ei tahri).
Toinen sekoitus tehdään rasvattomasta maidosta ja tomusokerista. Se käytetään kylmänä. Suhdetta en muista ja se täytyy joka tapauksessa kokeilla pigotettavan työn mukaan.
Onko muilla muita keinoja?

© 2021 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!