Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Kirjonta » Työvälineet » Kokeiluja kirjontaompelukoneella

Kokeiluja kirjontaompelukoneella


Kokeiluja kirjontaompelukoneella

"Kokemuspohjaisia neuvoja kauniin kirjontatuloksen aikaansaamiseksi"

1. Testin taustaa
Näihin tuloksiin pääsin kirjomalla testin aluksi Bernina Artistan 180 (versio 1.47) collection 1 sarjan kahdeksantoista kuviota ja koneen mukana tulevan muistikortin kuviot viidellä erilaisella kirjasintyylillä kuudellatoista eri tavalla sanan "Outi" sekä kaksitoista kehyskuviota saadakseni kokemuspohjaista tietoa kirjonnasta.

Kirjonnan perustiedot hankin mm. lehdistä, kirjallisuudesta, kirjovien koneiden ohjekirjoista, kyselemällä käyttäjiltä vinkkejä sähköpostitse ja henkilökohtaisesti haastatellen. Etsin testissä mahdollisimman luotettavaan tulokseen pääsemiseksi optimiratkaisuja, joten edellisten ratkaisujen lisäksi tutustuin myös ISO 9000 standardeihin. Tukikankaat hankin pääkaupunkiseudun kangaskaupoista ja tukikankaiden maahantuojilta. Testikuvioksi valitsin kohtuullisen nopeasti kirjottavan ja ongelmia esiintuovan mallin. Kuvion kirjoin yhtäjaksoisesti yhdellä värillä.

Testissä arviointi tapahtui siten, että arvioin 12 asiaa: ennen kirjontaa, kirjonnan aikana ja kirjonnan jälkeen. Arvioin asiat asteikolla 1-3. Painotin tiettyjä ominaisuuksia painoarvoilla 5-20. Yhteensä painoarvo oli 100. Testissä mittasin aikaa sekuntikellolla (ei arvioitu) ja valmiista kuviosta mittasin mittamuutoksia leveyssuunnassa viivoittimella.

Puuvillakankaalle tein 38 testiä 18 erilaiselle tukimateriaalille, collegeneulokseen tein 53 testiä 33 erilaiselle tukimateriaalille, sifonkikankaalle tein 24 testiä 20 erilaiselle tukimateriaalille ja froteekankaalle tein 17 testiä 12 erilaiselle tukimateriaalille. Erilaisten syiden vuoksi jouduin uusimaan n. 20 kirjontaa saadakseni kaikille tukikankaille mahdollisimman luotettavan tuloksen. Testikoneena käytin Bernina Artistan 180 (versio 2.0)

2. Kokemuspohjaisia neuvoja kauniin kirjontatuloksen aikaan-saamiseksi
Jokainen ompelija tekee omat henkilökohtaiset ratkaisut tukikangasvalinnaksi huomioon ottaen kuvion koon, -tiheyden, kirjontakehyksen koon ja käytettävän pohjakankaan sekä käyttökohteen. Alapuolella on luettavissa minun omia kokemuspohjaisia neuvoja kauniin kirjontatuloksen aikaansaamiseksi.

2.1 Neulat
- Kirjontaan suosittelen käytettäväksi terävää 75 - 90 - numeroista neulaa. - Neuloksiin suosittelen käytettäväksi pallokärkineulaa, jotta neuloksen silmukkajuoksuilta vältyttäisiin.

Neulan valintaan vaikuttavat: langan paksuus, kankaan vahvuus ja laatu sekä kirjontakuvion tiheys. Ohuet kankaat no. 75 neulat Keskipaksut kankaat no. 80-90 neulat Paksut kankaat no. 90 neulat

- Käytä ehjiä neuloja. Kirjontatyötä aloitettaessa on suositeltavaa vaihtaa neula. Vaihda neuloja riittävän usein. Yhden neulan ikä on n. 4 tuntia yhtäjaksoista kirjontaa. Käytettäessä monistuspaperia tai muuta vastaavaa kirjonnan tukimateriaalina, neula on syytä vaihtaa useammin.
- Liimallisia tukikankaita ja tärkkejä ym. käytettäessä saattaa neulaan kertyä sen luistoa estävää ainetta. Tarkkaile ompelun aikana neulan kuntoa.
- Jos neula katkeilee ja/tai lanka rispaantuu, se saattaa olla merkki siitä, että käytät liian ohutta neulaa. Vaihda paksumpi neula.
- Kirjontaan on saatavilla oma neula: Husqvarna Schmetz sticknadel embroidery needle 130/705 H-E koot 75 ja 90 - "kirjontaneulassa on hiukan pyöristetty kärki ja tavallis-ta suurempi silmä, jotta lanka ja muut materiaalit eivät vahingoittuisi" (Husqvarna Viking Lisätarvikeopas)

2.2 Ylälanka
- Ylälangaksi suosittelen kiiltäväpintaisia lankoja, jotka on tarkoitettu konekirjontaan. Näin saadaan aikaiseksi kaunista pintaa.
- Konekirjontalangat ovat pehmeämpiä ja niissä on vähemmän kierteitä.
- Markkinoilla on erilaisia lankamerkkejä, jotka eroavat toisistaan materiaalikoostumuksessa, langan määrässä ja paksuudessa, rullan muodossa ja hinnassa.
- Materiaalikoostumukseltaan konekirjontalangat ovat esim. 100% viskoosia tai 100% polyesteriä. On tiedostettava, että viskoosilanka kutistuu pesussa.
- Kirjontalankoja on tullut markkinoille kartiorullissa, mutta niiden käyttäminen kirjotakoneissa on hankalaa ilman erillistä langanohjaintelinettä (erillinen lisälaite) (kirjontakoneissa on erillinen langanohjain kartiorullille). Kartiorullia käytettäessä niiden päälle pitää asettaa verkko, jotta lanka juoksisi mahdollisimman tasaisesti. Samalla verkko estää langan liukumisen pöydälle langan liukkauden vuoksi.
- Oma havaintoni kokeillessa erilaisia lankoja oli, että pitkulan muotoiselta rullalta lanka juoksi parhaiten. Rullan päällä käytin verkkoa ja lanka purkautui rullalta alakautta.
- Ohjeena rullan laittamiseen lankatappiin on, että laita merkkipuoli ylöspäin tai jos lankatappi on vaakatasossa laita merkkipuoli vasemmalle. Näin lanka tulee alakautta ja lankakierteet asettuvat oikein.
- Aseta rullan päähän oikean muotoinen rullanpidin. Lankarulla ei saa liikkua lankatapissa. Paina rulla liikkumattomaksi rullanpidikkeellä.
- Tarkkaile langan juoksemista rullalta. Joskus rullan reunassa saattaa olla säröjä, joihin lanka saattaa takerrella kiinni. Rullan alkaessa tyhjetä suosittelen kokeilemaan, ettei rullan reunassa ole säröjä.
- Konekirjontaan suositeltavia lankamerkkejä ovat esim. Brother Machine embroidery thread 100% polyester no.50 300m Gutermann 100% viskoosi 200m (pitkulainen rullan muoto) Madeira Rayon 100% viskoosi no. 40 200 m Mettler Stopf. + Stickgarn 100% pvl no. 60/2 200 m (pitkulainen rullan muoto) Mettler Silky sheen 100% viskoosi no. 40 200 m (pitkulainen rullan muoto) Sulky 40 100% viskoosi 225 m (pitkulainen rullan muoto)

- Joihinkin kirjontakoneisiin on saatavilla lisätarvikkeena erillinen lankateline, johon mahtuu esim. 12 kartio tai lankarullaa. Lankatelineen tarkoituksena on nopeuttaa lankojen vaihtoa. Telineeseen langat asetetaan kirjontajärjestyksessä. Ilman telinettä malliin suositellaan valittavaksi langat pöydälle kirjontajärjestyksessä. Näin voit myös nopeuttaa työskentelyä. - Vaihtaessasi langan väriä lukitse langanpää rullan reunaan. Langat purkautuvat rullalta helposti ja menevät sotkuun. Säilytä kartiorullia pystyasennossa.

- Luonnonkuituisia kirjontalankoja suositellaan säilytettävän esim. muovisessa säilytysrasiassa tai muovipussissa tai vastaavassa. Lankojen rispaantuminen ja katkeaminen ompelun aikana saattaa johtua mm. kuivuneista langoista.

2.3 Alalanka
- Alalankana voi käyttää: - ohutta saumurilankaa - kirjonnan alalangaksi valmistettua lankaa Brother, embroidery bobbin thread 100% polyester 1300 m no. 60 (erittäin ohutta ja kiiltävää lankaa)
- kirjontakoneet ovat säädetty tietyn paksuisille alalangoille. Kysy kauppiaaltasi mille paksuudelle kone on säädetty tai tarkista tieto ohjekirjasta.

2.4 Kuvio ja kirjominen
- Kirjontakuviot ovat eri kokoisia ja tikkitiheydeltään ja -tyypiltään hyvin erilaisia konemerkistä riippuen.
- Kirjontakuvion suunnittelulla on suuri merkitys onnistuneen kirjontakuvion aikaansaamisessa. Välttämättä kaikki ongelmat eivät johdu neulasta, langasta tukikankaasta ym.
- Suosittelen kuvion kirjomista ensin erillisille kankaalle ennen varsinaista työhön kirjomista. Mielellään kokeilukankaana käytetään samaa kangasta kuin on työkangas.
- Kuvion ollessa hyvin tiivis tai harva voidaan joissakin konemerkeissä muuttaa kuvion tikkitiheyttä ja -pituutta tiheämmäksi tai harvemmaksi. Tämäkin toimenpide vaatii kuvion koeompelua.
- Vinojen langansuuntien kohdat ja tiheä kuviopinta saavat aikaan kirjontapinnan venymisen. Kuvion tiheys (paksuus) pitää olla oikeassa suhteessa kirjottavan kankaan paksuuteen. Ohuille kankaille sopivat hennommat kuviot ja jäykille ja paksummille kankaille sopivat tiiviimmät kuviot.
- Pidä langanpäästä kiinni aloittaessasi ompelu, ettei aloituspää sotkeudu kuvion alle. Katkaise aloituslanganpää n. kuuden tikin jälkeen pysäyttämällä kone (osa kirjovista koneista pysähtyy auto-maattisesti 4-6 tikin jälkeen).
- Langanvaihtojen yhteydessä katkaise lankahypyt ettei paininjalka tartu lankahyppyihin kiinni. Jos lankahyppyjä ei leikata pois ompelun aikana niiden, poistaminen ompelun jälkeen on hankalaa.

2.5 Kirjontakehys ja tukimateriaalin kiinnittäminen kehykseen
- Kirjontakehyksiä on saatavilla konemerkistä riippuen eri kokoisia. Koneissa on 1 - 3 kpl eri kehyskokoa. Lisätarvikkeina niitä voi ostaa lisää.
- Käytä kuvion kokoon suhteutettua kirjontakehystä. Näin saat parhaan lopputuloksen. Kone ilmoittaa suositeltavan kehyskoon kuviolle, mutta jos pienennät kuviota, kuvio saattaakin mahtua pienempään kehykseen. Tällöin suosittelen vaihtamaan kehystä.
- Omissa kokeiluissani kehyksen pitkät sivut antoivat myöten ja yllättävää väljyyttä syntyi erityisesti kehyksen vasempaan reunaan, joka oli kiinnitettynä kirjontakelkkaan. Kiristä kehys ruuvista riittävän kireälle, etteivät materiaalit pääse ompelun aikana luistamaan.
- Kehykseen asettelussa löysää ruuvia tarpeellinen määrä. Kehysten ruuvikiinnitysten paikat vaihtelevat, mutta kokeile painaa sisäkehä ensin alareunasta sisään ja tämän jälkeen sisäkehän yläreuna alakehän sisään.
- Aseta kehyksen ulko- ja sisäkehä oikeinpäin kohdistusmerkit huomioon ottaen. Näin estät materiaalin luisumisen kehyksessä.
- Kirjontamateriaalia aseteltaessa kehykseen työskennellään pöytää vasten. Näin materiaali/materiaalit saadaan suorassa kehykseen ja oikealle kireydelle.
- Kirjontakangasta ei saa venyttää kehykseen asettelussa. Materiaali asetetaan kehään suoraksi riittävälle kireydelle, ei ylipingottuneeseen tilaan. Neuloksia aseteltaessa neulospintaa ei saa venyttää.
- Onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi tukikankaan ja kirjontakankaan pitää olla samalla kireydellä. Liimallisen tukikankaissa tukikankaan pitää olla joka paikasta kiinnittyneenä kirjontakankaaseen.

2.6 Tukikankaiden väri
- Tukikankaita on pääasiassa saatavana valkoisena. Vain muutamaa tukikangas laatua on saatavilla harmaana ja mustana. Tämä asia on syytä myös huomioida tukikangasta valittaessa. Kirjonnan tullessa molemmilta puolilta näkyviin suosittelen käytettäväksi irtirevittäviä tai helposti pois otettavia tukikankaita.

2.7 Kankaan tukeminen
- Tukikankaan valintaan vaikuttavat ompelijan mieltymykset.
- Oleellista eroa ei ole havaittavissa siinä, asettaako tukikankaan vapaasti kehyksen alle tai pingottaako tukikankaan kehykseen. Jälkimmäisessä tavassa tulos on aavistuksen parempi. Tiiviille ja isoille kirjontakuvioille suosittelen tukikankaan asettamista kehyksen väliin.
- Ohuet ja keskipaksut tukikankaat on helppo laittaa kehysten väliin. Jäykät, ryhdikkäät ja paksut tukikankaat suosittelen laitettavaksi kehyksen alle. Hennoissa kuvioissa kehysten väliin aseteltaessa tukikangas on hankala saada asettumaan samalle kireydelle kirjontakankaan kanssa. Ole huolellinen, käytä omaa kokemusta ja harkintaa!
- Kun käytät tukikangasta vapaasti kehyksen alla, se saattaa taittua esim. kulmasta tai siirtyä kuvion kohdasta pois. Usein koko tukikangas unohtuu. Tämän estämiseksi laita joko tukikangas parilla nuppineulalla työn päältä kankaaseen kiinni tai suihkauta suihkeliimaa esim. Quilt basting spray, Ullaka Oy, tukikankaaseen ja aseta tukikangas kehyksen alapuolelle ennen kuin laitat kehyksen paikoilleen. Testissä käytetyissä kokeiluissa lopputulos oli kuitukangas ja liima yhdistelmissä aavistuksen parempi kuin pelkkä kuitukangas. Esim. neuloksen testissä 60 g kuituliina ja liima yhdistelmä nousi suoriteltavien tukikankaiden joukkoon.
- Tukikankaiden kerroksellisuus parantaa varmaankin lähes kaikkien tukikankaiden lopputulosta, mutta kerrostaminen on kustannuskysymys, koska halvempiakin ratkaisuja on olemassa.
- Tarkasteltaessa valintaa laajemmin ottaen huomioon kehykseen asettelun , langan kestävyyden, koneen äänen ompelun aikana, kuvion ääriviivojen täsmällisyyden, oikean ja nurjan puolen tikin laadun, kankaan mittapysyvyyden, tukikankaan ryppyisyyden nurjalla heti ompelun jälkeen, kankaan pinnan kehyksessä heti ompelun jälkeen, tukikankaan kestävyyden ja irrotettavuuden sekä sopi-vuuden kulloinkin valittavaan käyttökohteeseen, voin suositella seuraavia tukikankaita unohtamatta, että markkinoille tulee kokoajan uusia tukikankaita. Uusia tukikankaita ja erilaisia tukikangas-kokeiluja kannattaa aina tehdä päästäkseen esim. helpommin ja halvemmin parempaan lopputulokseen. Suositeltaville tukikankaille ei ole tehty pesutestejä.
- Pese kirjontatyösi pohjakangas ennen ompelua!

2.7.1 Puuvillakangas (käyttökohde: kodin tekstiilit)
- Puuvillan kirjonnassa ongelmana on kirjontakankaan venyminen kuvioiden kohdalta l. pohjakangas poimuttuu. Kuvio vetää tilaa kehyksen ulkopuolelta.
- Jäykemmät ja paksummat tukikankaat toimivat puuvillakankaalle parhaiten.
- Suositeltavaa on käyttää tukikangasta, joka voidaan repiä työn alta pois. Revittäessä tukikangasta pois repiminen tehdään kuvion molemmista puolista keskikohtaa kohden varovasti.
- Testissä sijoittui parhaiten, edellä luetellut asiat huomioon ottaen: Stitch´n tear (Husgvarna) - vapaasti kehyksen alla - kehykseen alapuolelle pingotettuna Tearaway for caps (Brother) - vapaasti kehyksen alla Tear_A-Way Stabilizer (Husqvarna) - kehykseen alapuolelle pingotettuna Zetafil 8820 40g - vapaasti kehyksen alla - kehykseen alapuolelle pingotettuna Kirjontakuitu 100 g (Ullaka Oy) - vapaasti kehyksen alla - kehykseen alapuolelle pingotettuna Monistuspaperi - vapaasti kehyksen alla
- Seuraavien tukikankaiden pinnassa on havaittavissa jo pieniä vetoja, mutta näitäkin voi käyttää kirjonnan tukemisessa: Kirjontakuitu 80 g (Ullaka Oy) - vapaasti kehyksen alla - kehykseen alapuolelle pingotettuna Tear-A-Way Stabilizer (Husqvarna) - vapaasti kehyksen alla Stiffy 1541 (Brother) - kehykseen alapuolelle pingotettuna Seston käärepaperi (tai vastaava) - silitettynä pohjakankaaseen Cut-A-Way (Husqvarna) - kehykseen alapuolelle pingotettuna
- Edellä lueteltujen tukikankaiden takana voi käyttää esim. suihkeliimaa tuloksen parantamiseksi.
- Lähes repeytymättömiä kuituliinoja ei voida suositella käytettäväksi kirjontatöiden alla.
- Erilaisella kuitusuunnalla ei mielestäni ole vaikutusta kirjonnan lopputulokseen. Mielestäni parhaimpaan lopputulokseen päästiin tukikankaissa, jossa kuidut ovat sekaisin.

2.7.2 College-neulos (käyttökohde: vaatteet)
- Neuloskankaiden kirjomisessa on ongelmana kuvion muodon pitäminen alkuperäisen kuvan mukaisena. Silmukkajonot pyrkivät yhdistymään, jolloin kuvio menee kasaan ja/tai silmukkarivit venyvät, jolloin kuviokohdat vaihtavat paikkaa ja kuvioiden väleihin syntyy kangaskasaumia. Kuvio ei hae tilaa kehyksen ulkopuolelta, koska materiaali on paksua ja karkeaa. Näin saa kehyksen hyvin kiristymään.
- Suuria eroja käytettyjen tukikankaiden välillä en voinut havaita. Testissä korostuu lähinnä tukikankaan irrotettavuus kirjonnan jälkeen.
- Muista, että kehykseen kiinnitettäessä materiaalia ei saa pingottaa!

Testissä sijoittui parhaiten kankaan tukeminen kohdassa luetellut ko. asiat huomioon ottaen silitettävät ja/tai irtirevittävät kuitu- ja liinakankaat: Stiffi 40 g (Ullaka Oy) - irtirevittävä laatu - kehyksen alapuolelle silitettynä - silitettynä alapuolelle Kuitukangas Stiff iron (Ullaka Oy) - irtirevittävä laatu - kehyksen alapuolelle silitettynä - silitettynä alapuolelle Kuituliina 80g/ liima (Ullaka Oy) - liimattuna alapuolelle Stitch´n tear (Husqvarna) - vapaasti kehyksen alla Kuituliina 100 g (Ullaka Oy) - vapaasti kehyksen alla - kehykseen alapuolelle pingotettuna Kuituliina 80 g (Ullaka Oy) - kehykseen alapuolelle pingotettuna Kuituliina 60 g/liima (Ullaka Oy) - liimattuna alapuolelle Tear -A-Way Stabilizer (Husqvarna) - vapaasti kehyksen alla Seston käärepaperi - kehykseen alapuolelle silitettynä

Kiinnisilitettävät tukikankaat
- Kaikki kiinnisilitettävät kuituliinat sekä kangas- ja neulospohjaiset tukikankaat, jotka eivät ole irtirevittäviä tukikankaita, on vaikea irrottaa ilman, että neulospinta vaurioituu.
- Käytettäessä kiinni silitettävää tukikangasta suosittelen jättämään sen työhön. Tukikankaat, joissa kuidut ovat samansuuntaisesti suosittelen käytettäväksi päinvastaista suuntaa kun on neuloksen venymissuunta.
- Liian liimaisia, kovia ja paksuja tukikankaita suosittelen vältettäväksi. Ne paksuntavat ja jäykistävät kuviokohtaa.
- Ohuita liimallisia kuituliinoja ja neulospohjaisia tai vastaavia tukikankaita, en voi suositella käytettävän kirjonnan tukimateriaalina.

Kiinnisilitettäviä tukikankaita, joita voin suositella: Permess - kehyksen alapuolelle silitettynä, kuitusuunta vaaka Rassel (Ullaka Oy) - kehyksen alapuolelle silitettynä Prontofil 1/8820 - kehyksen alapuolelle silitettynä, kuitusuunta pysty - kehyksen alapuolelle silitettynä, kuitusuunta vaaka Kuituliina, jossa tukilanka (Ullaka Oy) - kehykseen alapuolelle silitettynä Kangaspohjaiset tukikankaat

Testissä en ole testannut pesu ja kulutuskestävyyttä. - Neulosten kirjonnassa kirjonnan aikana pohjakankaan langat saattavat mennä poikki ja työhön syntyy silmukkajuoksuja. Liimalliset työhön kiinni jäävät tukikankaat estävät parhaiten silmukkapurkautumien syntyä.

2.7.3 Frotee, nukalliset kankaat (käyttökohde: esim. pyyhkeet)
- Lenkillisen kankaan kirjomisen ongelmana on kuvion siirtyminen ja peittävän pinnan aikaansaaminen. Lenkit pursuilevat helposti kirjontalankojen välistä. Silmävaraisesti katsottuna froteen pinnassa ei näkynyt mittamuutoksia. Kehys pitää froteen tukevasti paikoillaan.
- Parhaaseen lopputulokseen pääsee paksummilla tukikankailla. Tukikangas asetetaan kehyksen päälle tai tukikangas pingotetaan kehykseen. Pingotus auttaa lenkkien painumisen kangasta vasten ja näin mm. estyy tukikankaan repeytyminen kuvioreunoista ompelun aikana sekä paininjalan tarttuminen lankahyppyihin.
- Paksu ja ryhdikäs tukikangas pitää froteen lenkit tukikankaan alla ja tikistä muodostuu tasainen ja pohjakankaan peittävä.
- Päälle asetettu tukikangas jää kuviolankojen alle. Kysymysmerkiksi jää kuvion pesukestävyys.
- Tukikangasta ei välttämättä tarvita työn nurjalla puolella.
- Testin arvioinnissa jouduin jättämään pois kohdan "pinta ompelun jälkeen", koska tukikangas oli kehyksen päällä ja pintaa ei voinut arvioida. Muutin tästä johtuen froteen painoarvoja lisäten painoa nurjan puolen tikin laatuun.

Testissä sijoittui parhaiten: Tear-A-Way Stabilizer (Husgvarna) - vapaasti kehyksen päällä Seston käärepaperi - silitettynä pohjakankaaseen päälle Termo Heat-Way (Ullaka Oy/ Husgvarna) - kehyksen päällä vapaasti - kehyksen yläpuolelle pingotettuna ja kehyksen alla vapaasti - Huom! Varo silittäessäsi tukikangasta pois, ettei pohjakangas ja langat pala. Silitä mielellään pehmeää alustaa vasten, jotta kuvio ei litisty. Rapsuta varovasti esim. kynsiharjalla tukikankaan jäännökset pois silityksen jälkeen. Solvy ja Tear-A-Way stabilizer (Ullaka Oy/ Husqvarna) - Solvy päällä kehykseen pingotettuna ja Tear-A - Way vapaasti kehyksen alla.

Muitakin paksumpia tukikankaita kannattaa kokeilla solvyn parina, ks. puuvillan kohdalta parhaat. Solvya voi käyttää esim. kaksi tai useam-pia kerroksia päällekkäin (super solvy), jolloin siitä tulee vahvempi ja kestävämpi.

- Solvyn suosittelen aina pingotettavan kehykseen.

2.7. 4 Sifonki (ohut kangas) (käyttökohde: huivit)
- Sifongille kirjottaessa ongelmana on pohjakankaan luistaminen kehyksestä. Kuvio kutistuu ja kuvion reunoihin muodostuu syötöstä ja poimuja. Lisäksi kuvion reunoista langat siirtyilevät, jolloin kuvio muoto muuttuu. Tämän vuoksi suosittelen tukikangasta käytettä-vän koko kirjonta-alueella.
- Sifongille kirjottaessa tukikangas poistetaan kirjonnan takaa. Paksummista irti revittävistä tukikankaista jää helposti materiaalia kuvion kapeisiin paikkoihin ja niitä joutuu nuppineulan kärjellä varo-vasti irrottelemaan. - Parhaaseen tulokseen sifongille kirjailussa pääsin tukikankaan ollessa kiinnitettynä kehykseen: Tear-A- Way Stabilizer (Husqvarna) Kirjontakuitu 100g (Ullaka Oy) Kirjontakuitu 80 g (Ullaka Oy) Seston käärepaperi Termo Heat-Way (Ullaka Oy/Husqvarna) Stiffy 1541 (Brother) Monistuspaperi Lisäksi: Polymesh (Ullaka Oy) Nylonmesh (Ullaka Oy)
- Näissä tukikankaissa ompelutulos on hyvä, mutta ne kuultavat ohuen kankaan läpi. Tukikankaan joutuu leikkaamaan kuvion reunoista pois saksilla. Leikkaa varovasti ettet leikkaa pohjakankaasta tai kuviolankoja poikki.

2.8 Kirjontakoneen puhdistus
- Puhdista pölyt pistolevyn alta, sukkularakenteista ja puolakotelon sisältä pois. Koneen maahantuojat suosittelevat lyhyempiä puhdistusvälejä ommeltaessa liimallisia tukikankaita.
Jälkipuhe julkistamistilaisuudesta 22.10.1999

Näiden tulosten julkistamistilaisuudessa tuli, esille sellainen näkökohta kun esitin kehyksen vasempaan reunaan syntyvistä poimuista, että materiaalia ei saa kiristymään riittävästi kehyksen kirjontavarteen kiinnityskohdasta, vaan kuvio pitäisi siirtää kehyksen ala- tai yläreunaan, jossa kiristys olisi parhaimmillaan.

LÄMPIMÄT KIITOKSE NIILLE KAIKILLE, JOTKA OVAT OLLEET MYÖTÄVAIKUTTAMASSA TÄMÄN TUOTEKEHITYSPROJEKTITYÖNI ONNISTUMISESSA

Erityisesti kiitokseni annan materiaalilahjoituksista ja työvälinelainasta

Bernina Finland Oy
Husqvarna Viking
Kaartin Neule- ja ompelukone Oy
Ullaka Oy
Kiitokset annan myös kaikille niille, jotka ovat jaksaneet vastata esittämiini kysymyksiini.

Perhettäni unohtamatta kiitokseni kuuluvat myös heille!
Arille, joka on toiminut teknisenä tukena ja lapsille Antille Ja Annille ajasta.

KIITOS!

Linkki Punomoon: Kirjontasivuja »

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.