Kuvankäsittelytehtäviä


Tehtävät on suunniteltu toteutettaviksi PAINT SHOP PRO 8 -ohjelmalla, mutta niitä voi tehdä soveltaen muillakin kuvankäsittelyohjelmilla.


Valokuvan muokkaus Skannattu esine suunnittelun lähtökohtana (esim. painokangas)
Kuviosuunnitelma vaatteeseen Kuvakollaasi / esite

Valokuvan muokkaus

Avaa haluamasi värillinen valokuva harjoittelua varten.

Kokeile muokata valokuvaa ainakin seuraavien toimintojen ja työkalujen avulla:

Työkalut:


   
Crop (rajaus): vedä/ piirrä kuvaan hiirellä pienempi alue, jonka sisällä kaksoisklikkaa hiirtä: kuva rajautuu piirtämäsi alueen kokoiseksi.

     Dodge brush ja muut saman työkalun alatyökalut (sävyt, tarkkuus): voit esim. tarkentaa toisia, sumentaa toisia kuvan kohtia (esim. tarkentaa kohdetta ja epätarkentaa taustaa) työkaluilla soften ja sharpen.

    Clone brush (kloonisivellin). Jos esim. kuvassasi on pieni virhe tai kohta jonka haluat poistaa (luomi, kameran päivämäärä, roska): zoomaa (hiiren rullalla) kuvassa lähemmäksi korjattavaa kohtaa. Poimi virheen läheltä alue/ väriä (jolla ”maalataan” virheen päälle) hiiren oikealla näppäimellä. Vie sitten hiiri virheen päälle ja paina hiiren vasen näppäin pohjaan. Ensin valitsemasi kohdan päälle ilmaantuu nyt rasti, jonka kohdalta työkalu kopioi jälkeä korvattavan alueen päälle. Maalaa työkalulla korjattavaa kohtaa niin kauan, että virhe on korvaantunut kloonatulla pinnalla. HUOM! Myös kloonisiveltimen ominaisuuksia (koko, terävyys) voit säätää tool options -palkista.

Ylävalikko:

HUOM! Kun muokkaat kuvaa ylävalikoiden alta löytyvillä työkaluilla (adjust, effects tms.) ja työpöydälle ilmestyy työkalun säätöikkuna, klikkaa aina ikkunasta päälle silmän/ munalukon kuva, niin näet kokeilusi esikatseluna suoraan työpöydän valokuvassa, jolloin työsi ja työkalun säätäminen helpottuu.

Image -valikko:
flip (ylösalaisin), mirror (peilikuva) ja rotate (käännöstyökalu), picture frame (kuvakehykset), grayscale (mustavalkoinen – HUOM! Kun muutat kuvan pysyvästi mustavalkoiseksi, sen värisäätöjä ei voi enää muuttaa)

Effects –valikko: erilaisia toimintoja

Adjust –valikko:
color balance (väritasapaino), brightness and contrastbrightness/ contrast (valöörit – hyvä valikko etenkin mustavalkokuvien valöörien säätämisessä), hue and saturation – hue/ saturation/ lightness (kylläisyys, värit ja valoisuus), sharpness, softness (tarkkuus ja pehmennys), negative image (negatiivikuva) red-eye removal (punaisten silmien poistotyökalu). Ota tässä harjoittelukuvaksi: file – browse – sample images – ”RedEye” à klikkaa hiirtä korjattavan pupillin kohdalla (jos valinta meni vinoon, voit korjata ympyrän paikkaa raahaamalla hiirellä). Lopuksi OK.

Kokeile myös käsitellä kuvasta vain osaa (esim. vain hiuksia, huulia, taivasta jne.): rajaa haluamasi käsittelyyn tuleva kohta valintatyökalulla selection (freehand selection, ”lassotyökalu”). Tool options -työkalunsäätöpalkista valitse freehand –toiminnon sijaan point to point. Lähde rajaamaan ympäri klikkaamalla hiirellä ”tarttumapisteitä” kohteen ympäri mahdollisimman tarkasti ja tiheään (saat tarkemman rajaustuloksen, kun zoomaat rajattavan alueen hetkeksi suuremmaksi hiiren rullalla ja klikkailet tarttumapisteitä mahdollisimman tiheään). Kun olet tullut ympäri, kaksoisklikkaa hiirellä rajatun alueen sisäpuolella. Onnistuneen rajauksen merkiksi rajauksen kohdalle ilmesty nyt vilkkuva mustavalkoinen katkoviiva. Nyt voit tehdä haluamallesi alueelle valitsemiasi säätöjä: esim. muuttaa alueen väriä (adjust – hue and saturation..) tai valoisuutta. (Pieleen menneen valinnan voit aina poistaa valikosta: selections – select none.)

Talleta työsi sopivalla niemellä, komennolla save as.

Tulosta työsi seuraavien vaiheiden kautta:
- file – print preview
- raahaa kuvasi paperin kuvan päälle ja pienennä se kulmapisteistä n. ¼ sivun kokoiseksi
file – print setup


Skannattu esine suunnittelun lähtökohtana (esim. painokangas)

  • Skannaa jokin pieni litteä esine, jonka kuvaa työstämällä on tarkoitus suunnitella esimerkiksi kuvio kirjontaa tai kankaanpainantaa varten (esim. klemmari, paperinpala, naru tms.).

  • Avaa psp8-ohjelma. Aseta esine skannerin kannen alle varoen kuvapuoli (oikea puoli) alaspäin. Laske kansi ja skannaa kuva ylälaidan pikavalikosta tai valitsemalla file – import – twain – aqcuire. Valitse ensin preview (esikatselu) ja rajaa kuva ilmestyneillä katkoviivoilla niin, että esine mahtuu hyvin kuvan sisään. Valitse scan. Kun kuva on skannattu, tallenna se nimellä save as –komennolla kohteeseen: K-asema – omat.
  • Avaa skannattu kuva ohjelman työpöydälle komennolla file – open – (etsi kohde).
  • Rajaa kuvaa niin, että esine on suurehkossa koossa, kuvan keskellä.
  • Ryhdy muokkaamaan esineesi kuvasta sellaista, että siitä voisi myöhemmin muotoilla kuvion tai osakuvion tekstiiliin. Käytä kaikkia opiskelemiasi, haluamasilaisia työkaluja ja muutoksia.
  • Luo uusi kuvapohja komennolla file – new (määritä kooksi esim. width: 10cm ja height: 10cm). Maalaa tausta haluamallasi yhdellä värillä.
  • Rajaa seuraavaksi muokattu esinekuvasi (freehand) selection –valintatyökalulla irti taustasta, kopioi se hiiren oikealla näppäimellä ja liitä se osaksi värillistä taustaa (hiiren oikea: paste – paste as new layer). Säädä koko sopivan pieneksi niin, että saat sommiteltua esinekuvistasi isompia kuvasommitelmia värilliselle taustalle.
  • Jos haluat kopioida ja sijoitella esinettäsi värillisellä taustalla useampana kappaleena, kopioi layer, jolle esinekuvan toit, ja valitse sitten hiiren oikealla paste – paste as new layer. Siirrä uusi layer/ esinekuva haluamaasi kohtaan move tool –siirtotyökalulla ja käännä se haluttuun asentoon deform tool –työkalulla.

Talleta työsi sopivalla niemellä, komennolla save as kohteeseen: K-asema – omat

Tulosta työsi seuraavien vaiheiden kautta:
- file – print preview
- raahaa kuvasi paperin kuvan päälle ja pienennä se kulmapisteistä n. ¼ sivun kokoiseksi
file – print setup


Kuviosuunnitelma vaatteeseen / ohjelman piirto- ja kuviotyökalut

Luo uusi, tyhjä kuvapohja (file – new), jonka koko on noin 10x10 cm.

Harjoittele tekemään kuvioita piirtämällä (esim. sivellin) tai valmiilla kuviotyökaluilla:
Paint brush, Preset shape tools, Picture tube
(Huom! Kokeile muokata työkalujesi ominaisuuksia tool options –palkista!)

Suunnittele ja toteuta näillä työkaluilla värillinen tai mustavalkoinen kuvio, jonka voisi toteuttaa ja liittää esimerkiksi omaan vaatteeseen (painaa puseroon, kirjoa pipoon).

Kun kuvasi on valmis, yhdistä sen kaikki layerit (kuvatasot) yhdeksi valikosta layers – merge – merge all.

Avaa työpöydälle myös valokuva T-paidasta (file – open – Y-asema – jakelu – kuvataide – psp-kurssi – t.paita).

Rajaa luomastasi kuvapohjasta itse kuvio irti työkaluilla (freehand) selection ja ominaisuus point to point (tai edge seeker).

Kopioi luomasi kuva klikkaamalla se aktiiviseksi ja valitsemalla edit – copy (tai näppäinyhdistelmä control + C) ja klikkaa sitten kuva T-paidasta aktiiviseksi. Paina nyt hiiren oikeaa näppäintä ja sijoita kuvio osaksi valokuvaa klikkaamalla hiiren oikean näppäimen alta valikkoa paste – paste as new layer.

Voit muuttaa tuodun kuvion kokoa, muotoa ja sijaintia työkalulla deform tool.  

Talleta työsi sopivalla niemellä, komennolla save as kohteeseen: K-asema – omat

Tulosta työsi seuraavien vaiheiden kautta:
- file – print preview
- raahaa kuvasi paperin kuvan päälle ja pienennä se kulmapisteistä n. ¼ sivun kokoiseksi
file – print setup – printer: auripo 16, properties: (mustavalkoisen sijaan) väri


Kuvakollaasi / esite

Valokuvien leikkaaminen ja liittäminen uuteen kuvapohjaan ja piirtotyökalujen käyttö

  • Toteuta esitemäinen kuvakollaasi, jossa yhdistelet valokuvia (vaatteista) itse luomallesi ja muokkaamallesi kuvapohjalle tekstin kanssa:
  • Luo uusi vaakasuora kuvapohja valikosta file – new (aseta kooksi esim. width: 20cm ja height: 15cm).
  • Luo kuvallesi haluamasilainen tausta maalikannun (flood fill tool) avulla. Maalikannusta tulevan taustavärin ja –tyylin voit säätää materials –säätövalikosta työpöydän oikeasta laidasta: klikkaa kahdesta värilaatikosta päällimmäistä kahdesti, ja valitse ilmestyvästä säätöikkunasta gradient tai pattern –välilehti. Valitse julisteellesi taustakuviointi tai –sävy. Halutessasi voit tehdä myös tavallisen, yksivärisen mattapohjavärin vain klikkaamalla värilaatikkoa ja etsimällä haluamasi värin.
  • Kun taustaväri on hyvä, tee esitteellesi/ kollaasillesi otsikkoteksti: klikkaa kirjoitustyökalua text. Klikkaa hiirellä kuvassa kohtaa, johon otsikko tulee. Kirjoita nyt ilmestyvään tekstinsyöttökenttään haluamasi otsikko (esim. ”huppareita”). Tekstiä voit muokata normaalisti maalaamalla sen ja säätämällä kokoa, fonttia jne., tool options –säätöpalkista. Lopuksi valitse apply. Säädä teksti haluamaasi kohtaan tekstin ympärille ilmestyneen kehikon keskiympyrästä, käännä sitä vipuvarresta ja muuta kokoa kulmapisteistä raahaamalla. Muista, että tekstin väri on aina alimmaisen värilaatikon väri.
  • Tuo nyt ohjelman työpöydälle kolme valokuvaa, joista vaatteiden kuvat leikataan irti ja tuodaan kollaasiisi: file – open – Y-asema – jakelu – kuvataide – psp-kurssi – pusero1/ 2/ 3.
  • Leikkaa puserot kuvista yksitellen. Käytä (freehand) selection tool –työkalua ja esim. point to point (tai smart edge) –toimintoa. Kun valinta on suoritettu ja mustavalkoinen katkoviiva vilkkuu valinnan merkiksi, kopioi kohde hiiren oikealla näppäimellä, ja liitä se kollaasiin hiiren oikealla valikosta paste – paste as new layer. Jos pusero on liian iso tai pieni, muuta sen kokoa esim. deform tool –työkalulla.
  • Tuo nyt kaksi muuta vaatekuvaa samalla tavalla kollaasiisi. Sommittele/ siirrä vaateleikkeitä kollaasissasi move tool –siirtotyökalun avulla.
  • Lisää sitten kollaasiisi (esitteeseen) pieni tekstipalsta. Kerro esim. yhden lyhyen kappaleen avulla, mistä vaatteista on kyse ja mitä niissä on tehty (vrt. oppilastöiden esittely). Kuvankäsittelyohjelma ei ole hyvä suurten tekstimassojen käsittelyssä, joten tyydy lyhyeen tekstiin.
  • Lisää lopuksi esitteeseesi efektejä, pehmennyksiä, valmiita koristeita tai muita haluamiasi lisiä.

Ohjeen laatija: Minna Heikkinen

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.