Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neuleohjeita, -ideoita » Sisustus, koti » Mitä jos neuloisin...? Porkkanan!

Mitä jos neuloisin...? Porkkanan!

porkkana3

Neulomalla pystyy toteuttamaan vaikka minkälaisia muotoja!
Muoto, kaksiulotteinen kappale eli taso tai kolmiulotteinen kappale, syntyy silmukoita lisäämällä tai niitä vähentämällä. Toisin sanoen: muoto syntyy lisäyksin ja kavennuksin. Kappaleet voi neuloa jopa kokonaan tai ainakin lähes kokonaan ilman saumoja. Kun hallitsee neuletekniikan, vain mielikuvitus - ja laskemistaito - asettaa rajat tekemiselle.

Yksi esimerkki: Miten porkkanasta tulee neulottu porkkana?
Haluat neuloa porkkanannäköisen tyynyn. Miten menettelet? Voit käyttää ihan oikeaa porkkanaa mallina tai luottaa mielikuvaasi porkkanasta ja lähteä siitä liikkeelle.

MITOITUS

Mittasuhteet selville
porkkana

A) Jos saatavilla on oikea, sopivan 'mallikas', porkkana, voit mitata sen:
pituus = _____ cm  ympärys paksummasta päästä = _____ cm

B) Samat mitat saa kyllä kuvastakin selville. Sovella matematiikan osaamistasi!

Oman porkkanatyynyn koko

Arvioi ja suunnittele, minkä mittainen tyynyn tulisi olla. Käytä apuna mittanauhaa. Olisiko esim. 10-kertainen koko oikeaan tai kuvan porkkanaan verrattuna sopiva?

Tarvitaanko kaavaa vai ei?

Kaavan piirtäminen ei ole välttämätöntä, mutta aika mielenkiintoinen tehtävä se saattaa kuitenkin olla. Jos kiinnostut, siirry sivun lopussa kohtaan *) Porkkanan kaava.

Neulomisen suunnittelu

On ratkaistava, millä työtavalla ja missä järjestyksessä porkkana olisi järkevää neuloa:
Tasona, jolloin tulee ainakin yksi sauma? Vaiko suljettuna neuleena?
Suljettu neule lienee paikallaan. Suippenevan muodon saa aikaiseksi joko kärjestä kantaan eli lisäyksillä tai kannasta kärkeen eli kaventamalla. Lisäksi tarvitaan vielä porkkanan kantaosa, jonka voi tehdä kuten sukan kärjen sädekavennuksen tai jos aloittaa kannasta tehdäänkin päinvastoin eli 'sädelisäys'.

Mitä neulosta?  Neuloksen voi valita niinkuin haluaa. Yksi varmasti sopiva on ainakin vanha kunnon sileäneulos!

Montako silmukkaa? Montako kerrosta? Milloin lisätään, milloin kavennetaan?

Tehdään koetilkku ja lasketaan neuletiheys. Sen jälkeen muunnetaan työn ympärysmitat silmukoiksi ja pituusmitat kerroksiksi.


OMA PORKKANA -laskelmaesimerkki:

  • Neuletiheys 2,1 s = 1,0 cm ja 1,6 krs = 1,0 cm.
  • Jos porkkanan pituus on 75 cm, saadaan kerrosmääräksi 75 cm x 1,6 krs/cm = 120 krs ja
    ympärysmitta paksuimmalta kohdalta on 61 cm, saadaan silmukkamääräksi 61 cm x 2,1 s = 128,1 s eli kokonaisluvuksi pyöristettynä 128 s.

Aloitetaan kantaosasta ja luodaan ensin neljälle puikolle yht. 16 s eli joka puikolle 4 s. Tästä 16:sta silmukasta pitäisi silmukkamäärän kasvaa 128:aan kantaosan matkalla, joka on edellisten laskutoimitusten tietojen perusteella n. 15 cm eli 30 krs. Jokaisella lisäyskerroksella lisätään 4 x 2 s = 8 s eli joka puikolla 2 silmukkaa.

Lisäyksien suunnitteleminen
Jaetaan silmukkamäärien erotus lisäyskerroksen lisäyskohtien määrällä ja saadaan selville montako lisäyskerrosta tarvitaan
(128 s - 16 s) : 8 s
= 112 s : 8 s = 14  
Lisäyskerroksia tarvitaan 14 kpl ja ne on sijoitettava 30 krs:n matkalle.

Kuva havainnollistaa
Hyvä keino havainnollistaa lisäyksiä ja määritellä yksittäisten lisäysten paikat, on piirtää tilanteesta kuva ruudukkoon. Piirtäminen kannattaa aloittaa rajaamalla ruudukkoon ala, jonka leveys = lisäysten määrä ja korkeus = kerrosmäärä lisäysalueella.
Tutki alla olevaa kuvaa! Näet siinä alkutilanteen: 2 s / lisäyssektori ja yläreunassa lopputilanteen, kun kaikki silmukat on lisätty.

 

lisayssuunnitelma
Kavennuksien suunnittelu
Vastaavasti lasketaan kavennuskerrosten paikat, kun edetään leveimmältä kohdalta eli 128:sta silmukasta kärkeen, jossa voisi lopuksi olla jäljellä 8 s. Kavennettavaa on siis kaikkiaan 120 s ja kerralla eli jokaisella kavennuskerroksella vähenee 8 s (joka puikolla -2 s), saadaan 120:8 = 15 kavennuskerrosta ja ne on tehtävä kokonaiskerrosmäärän eli 120 krs;n matkalla.

- Kavennukset tasavälein:
Jos halutaan työn kapenevan eli porkkanan suippenevan tasaisesti koko matkalta, kavennetaan 15 x 8 s / 15 krs eli kavennetaan 15 kertaan 2 silmukkaa joka puikolla (alussa ja keskellä) aina 15 krs:n välein.

- Kavennukset ensin harvemmassa sitten tiheämmässä:
Jos halutaan työn kapenevan eli porkkanan suippenevan kantaosasta lähtien ensin vain vähän ja sitten aina voimakkaammin

Viimeistely ja naatit
Porkkanan kärki päätellään umpeen, porkkana täytetään vanulla tai muulla halutulla täytteellä. Lopuksi kantakin ommellaan umpeen ja kiinnitetään naatit. Naatit voi tehdä esimerkiksi virkkaamalla.

porkkanannaatit

Huovuttamalla porkkanasta saa tiiviimmän. Huomaa kuitenkin, että huovutus kutistaa kokoa, arviolta n. 20%. Koristella voisi vaikka neulehuovutuksella...

porkkana1


*) Porkkanan kaava - kartion vaippa

Kaavan eli kuvan voi tietenkin piirtää pienoiskoossa 1:10.

Porkkanan vaippa on jotakuinkin, tosi ei täsmällisen matemattisesti ajatellen, kartion vaippa.
Kartion vaippa taas on ympyrän sektori ja tämän ympyrän säteen d jo tiedätkin, se on likimain porkkanan pituus eli 75 cm.  Tiedät myös, että kartion pohjan ympärys on 61 cm. Piirretään ympyrä, jonka säde on 75 cm. Pitää vielä selvittää sektorin kulma α.
Sen saa selville, kun tiedetään, että kehä, 2Πr = 2 x 3,14 x 75 cm = 471 cm ja kartion pohjan ympärys = 61 cm.

Mikä osa kulman  α :n asteluku on koko ympyrän 360°:sta?
Lasketaan α = (61 cm : 471 cm) x 360° = 46,6° 
kartio kartion_vaippa


Ks.  Neulottuja herkkuja Fat Free Food - kuvia virikkeeksi

 

Päivitys 7/2016

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.