Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neulonnan materiaalit, työvälineet » Neulelankojen materiaalit ja kestävä kehitys

Neulelankojen materiaalit ja kestävä kehitys

Yhä useampi neuloja miettii, millainen materiaali olisi ekologinen. Kannattaako suosia luomua vai kierrätettyä villaa? Mikä ylipäätään on ekolankaa? Jos kaipaat puolueetonta tietoa, tässä vinkkejä.

Neulojan pieni materiaaliopas

Neulojalle on tarjolla ekovaihtoehtoina esimerkiksi soijasta, bambusta ja maitoproteiinista valmistettua lankaa. Aiheen laajuudesta johtuen keskityn nyt yleisimpiin neulelangoissa käytettäviin tekstiilikuituihin.

Neulojan pienessä materiaalioppaassa on mukana kahdeksan yleisesti neulelangoissa käytettävää kuitua. Kerron näistä aakkosjärjestyksessä: alpakka, kashmir, lampaanvilla, merinovilla, pellava, puuvilla, silkki ja viskoosi.

Puuvilla ja polyester ovat maailman tuotetuimmat kuidut. Vuonna 2018 niiden yhteinen osuus oli 78 %. Sertifioidun puuvillan osuus oli noin 5 %, villan osuus 1 % ja silkin 0,1 %.

Kunkin kuitumateriaalin esittelyn lopussa on Vihreä valinta -laatikko. Siitä löytyy ehdotuksia ja suosituksia sinulle, joka mietit ekologisia vaihtoehtoja. Maailmalla löytyy kuitutuottajia, joiden toiminta on kestävän kehityksen mukaista ja sertifioitua. Tarjolla on myös luomua lankakehräämöjen tarpeisiin.

Alpakka
Kashmir
Lampaanvilla
Merinovilla
Pellava
Puuvilla
Silkki
Viskoosi


ALPAKKA (WP)

Kuidun alkuperä Alpakka
Kuidun ominaisuudet Pehmeää, lämmintä ja kestävää.
Sopii myös villa-allergikoille,
koska siitä puuttuu lanoliini ja villalle
tyypillinen karheus.
Suurimmat tuottajat Peru, Kolumbia, Yhdysvallat ja
Australia. Myös Suomessa on jonkin
verran alpakan kuitutuotantotiloja.
Haluatko varmistaa alpakkalangan vastuullisuuden? Suosi kehräämöjä, jotka kertovat käyttämänsä kuitumateriaalin alkuperän avoimesti ja/tai joiden lankatuotanto on sertifioitu tai standardoitu.
Alpakka on kotoisin Andien ylängöiltä, jossa sitä on kasvatettu ainakin 6000 vuotta.

Alpakoita on kahta tyyppiä. Huacayalla (noin 90 % alpakoista) on lyhyempi ja paksumpi villa, kun taas surin (noin 10 %) villa on pitkää, kiiltävää ja siten arvokkaampaa.

Alpakat keritään keväisin noin puolentoista vuoden välein. Yksi eläin tuottaa kuitua vuodessa 3–5 kg. Alpakkaa ensimmäistä kertaa kerittäessä siitä saadaan erittäin hienoa ja pehmeää baby-alpakkaa.

Alpakan tuotannon eettisistä tai ympäristölle aiheutuvista ongelmista on toistaiseksi raportoitu melko vähän (linkin uutinen julkaistu 1.6.2020).

Haluatko varmistaa alpakkalangan vastuullisuuden? Suosi kehräämöjä, jotka kertovat käyttämänsä kuitumateriaalin alkuperän avoimesti ja/tai joiden lankatuotanto on sertifioitu tai standardoitu.


KASHMIR (WS)

Kuidun alkuperä Kashmirvuohi
Kuidun ominaisuudet Pehmeää, kevyttä ja lämmittävää.
Yksi kalleimmista tekstiilikuiduista.
Suurimmat tuottajat Kiina, Mongolia, Tiibet ja Afganistan
Harkitse kashmirin tilalle muita vaihtoehtoja. Suuri kysyntä on lisännyt ympäristöongelmia ja eläinten epäeettistä kohtelua.
Harkitse kashmirin tilalle muita vaihtoehtoja. Suuri kysyntä on lisännyt ympäristöongelmia ja eläinten epäeettistä kohtelua.Kashmirvuohi on peräisin Intian ja Pakistanin rajaseudulta, Länsi-Himalajalta.

Perinteinen kashmirvuohien kasvatus perustui pieniin laumoihin, jotka pysyivät luonnon kantokyvyn rajoissa. Kashmirvillan kysynnän kasvu on aiheuttanut vuohien määrän moninkertaistumisen ja raaka-aineen hinnan laskun.

Ongelmina ovat ylilaiduntaminen ja siitä johtuva aavikoituminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Suuret laumat kuluttavat maapinta-alaa ja aiheuttavat eroosiota, ja ympäristötoimijat ovat kiinnittäneet tähän huomiota etenkin Aasian vuoristoissa. Lisäksi villan pesuun menee paljon vettä ja kemikaaleja, jotka saattavat kuormittaa vesistöjä huonon puhdistuksen vuoksi.

Kiinassa ja Mongoliassa vuohen karva kammataan keväällä karvanlähdön aikaan. Menetelmä vaatii aikaa ja fyysistä vaivaa enemmän kuin keriminen, jota muissa maissa harjoitetaan. Useimmiten kashmirvuohet keritään paljaaksi talvella, ja tämä on aiheuttanut vuohien paleltumisia ja kuolemia.

Harkitse kashmirin tilalle muita vaihtoehtoja. Suuri kysyntä on lisännyt ympäristöongelmia ja eläinten epäeettistä kohtelua.


LAMPAANVILLA (WO)

Kuidun alkuperä Lammas
Kuidun ominaisuudet Pehmeää, lämmintä, hengittävää
ja kuidun kiharuuden ansiosta
joustavaa.
Suurimmat tuottajat Australia, Uusi-Seelanti ja Kiina.
Lampaanvillaa tuotetaan myös
Suomessa.
Valitse villalanka, jolla on vastuullisuudesta kertova sertifikaatti. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös kotimainen lampaanvilla tai luomuvilla. Eettisin ja ekologisin on kierrätysvilla.
Lammas kesytettiin Lähi-Idässä noin 10 000 vuotta sitten. Suomessa ensimmäiset arkeologiset löydöt lampaiden pidosta ovat 4 000 vuoden takaa.

Lampaanvilla on tärkein ja maailman eniten tuotettu eläinkuitu. Villan päätyypit ovat hieno, keskihieno ja peitinvilla. Lisäksi osa roduista, kuten suomenlammas, tuottaa karkeampaa sekavillaa.

Tehomaataloudessa lampaita saatetaan kohdella kovakouraisesti. Teurasmatkat saattavat olla pitkiä ja eläimiä stressaavia. Liiallinen lampaiden laiduntaminen voi aiheuttaa haittoja ympäristölle: maaperän eroosiota, metaanipäästöjä ja vesistöjen rehevöitymistä.

Valitse villalanka, jolla on vastuullisuudesta kertova sertifikaatti. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös kotimainen lampaanvilla tai luomuvilla. Eettisin ja ekologisin on kierrätysvilla.


MERINOVILLA (WO)

Kuidun alkuperä Merinolammas
Kuidun ominaisuudet Hienoin ja ohuin lampaanvilla.
Kihartuvaa, joten eristää ja siirtää
kosteutta erityisen tehokkaasti.
Suurimmat tuottajat Australia, Argentiina, Etelä-Afrikka
Varmista, että tuotanto on mulesing-vapaata. Valitse luomuvillaa ja/tai tuote, jolla on vastuullisuudesta kertova sertifikaatti, esimerkiksi ZQ-merkki.
Merinolammas on vuosien 1400-1700 jalostuksen tuloksena Espanjassa syntrynyt lammasrotu.

Merinolampaat ovat pitkälle jalostettuja, jollpoin villan tuotanto voi ajaa eläinten hyvinvoinnin edelle. Merinolammas tuottaa vain hienointa alusvillaa.

Merinolampaille tehdään Autraliassa edelleen kivuliasta kirurgista mulesing-leikkausta. Sen tarkoituksena on torjua lihakärpäsen munimista lampaan peräaukkoa ympäröivään villaan. Menetelmän avulla lampaankasvattajat estävät lampaita menehtymästä loiseläinten aiheuttamiin infektioihin.

Tuotannossa ovat mulesing-leikkausten lisäksi ongelmana tehomaatalous ja pitkät teuraskuljetukset. Laiduntaminen aiheuttaa paljon ilmastopäästöjä.

Varmista, että tuotanto on mulesing-vapaata. Valitse luomuvillaa ja/tai tuote, jolla on vastuullisuudesta kertova sertifikaatti, esimerkiksi ZQ-merkki.


PELLAVA (LI)

Kuidun alkuperä Pellavakasvin varsi
Kuidun ominaisuudet Hyvä lämmönjohtokyky,
tuntuu lämpimällä säällä
viileältä. Kiiltävä, luja ja
jäykkä kuitu, joka imee hyvin
kosteutta.
Suurimmat tuottajat Kiina, Valko-Venäjä, Venäjä, Ukraina,
Ranska, Liettua, Belgia
Vastuulliseen tuotantoon on hyvä kiinnittää huomiota. Luonnonmukaisin vaihtoehto on ketoliotettu (dew-retted) pellava. Vaihda luomupellavaan tai suosi ominaisuuksiltaan pellavan kaltaista hamppua.
Kuitupellava on korkea ja haaroittumaton kasvi. Pellava tunnettiin Mesopotamiassa jo 8000 vuotta sitten.

Suurin osa runsaasti ihmistyötä vaativasta pellavan tuotannosta on halvan työvoiman Kiinassa. Viljelyssä ei tarvita rikkaruohomyrkkyjä, mutta käytetään jonkin verran lannoitteita.

Pellavan ympäristövaikutuksista suurin osa liittyy liotukseen. Menetelmät saastuttavat vesistöjä, .vedenpuhdistuksen taso saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja tai joudutaan käyttämään voimakkaita kemikaaleja.

Vastuulliseen tuotantoon on hyvä kiinnittää huomiota. Luonnonmukaisin vaihtoehto on ketoliotettu (dew-retted) pellava. Vaihda luomupellavaan tai suosi ominaisuuksiltaan pellavan kaltaista hamppua.


PUUVILLA (CO)

Kuidun alkuperä Puuvillakasvin yksisoluiset
siemenkarvat
Kuidun ominaisuudet Lujaa, kestävää, ei sähköisty,
helppo värjätä. Hyvä
kosteudenimemiskyky,
kutistuu pesussa.
Suurimmat tuottajat Intia, Kiina, Yhdysvallat
Vaihda luonnonmukaisesti kasvatettuun, kierrätettyyn, vähäkemikaalisesti tuotettuun tai käsinpoimittuun puuvillaan. Harkitse puuvillan sijaan hamppua, pellavaa, lyocellia tai kierrätyskuituja.
Puuvillan syntymaana pidetään Intiaa, jossa tuotettiin jo 3500 vuotta sitten hienoja puuvillatekstiilejä.

Puuvilla on suosittu, mutta samalla yksi epäekologisimmista tekstiilikuiduista. Puuvillapelloilla työskentelevät viljelijät altistuvat myrkyllisille kemikaaleille.

Viljelyn kemikaalikuorman pienentämiseksi on kehitetty sertifiointijärjestelmiä kuten Better Cotton Initiative (BCI) ja Cleaner Cotton TM.

Puuvillan viljely tarvitsee runsaasti vettä. Suurin osa puuvillapelloista on suuria tehoviljelmiä, joissa luonnon monimuotoisuus vähenee ja maaperän hedelmällisyys kärsii.

Vaihda luonnonmukaisesti kasvatettuun, kierrätettyyn, vähäkemikaalisesti tuotettuun tai käsinpoimittuun puuvillaan. Harkitse puuvillan sijaan hamppua, pellavaa, lyocellia tai kierrätyskuituja.


SILKKI (SE)

Kuidun alkuperä Mulperiperhosen toukan
kehräämä kuitu
Kuidun ominaisuudet Kaunis himmeä kiilto,
kevyttä, lujaa ja joustavaa.
Hyvä lämmöneristyskyky.
Suurimmat tuottajat Kiina, Japani, Intia, Korea,
Brasilia
Valitse tuottaja, jonka toiminta on sertifioitu. Hyvä vaihtoehto on villisilkki. Luomusilkkiä tuotetaan ilman haitallisia kemikaaleja.
Silkki on kiinalainen innovaatio, ja sitä on viljelty jo 4500 vuotta sitten.

Silkkiäisperhosen toukat syövät vain mulperipuun lehtiä, joita kuluu raakasilkkikiloa kohti jopa 250-300 kg. Ympäristörasitus muodostuu lähinnä mulperipuiden kasvatuksesta, koska puut tarvitsevat kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita.

Koteloissa olevat silkkiperhosen toukat tapetaan kuumalla ilmalla tai höyryllä ennen kuoriutumista. Proteiinipitoinen toukka voidaan kuitenkin käyttää ruuaksi tai valmistaa rehuksi.

Villisilkin (tussah-silkki) tuotanto on ekologinen, sillä siinä toukat saavat kuoriutua koteloistaan.

Valitse tuottaja, jonka toiminta on sertifioitu. Hyvä vaihtoehto on villisilkki. Luomusilkkiä tuotetaan ilman haitallisia kemikaaleja.


VISKOOSI (CV)

Kuidun alkuperä Selluloosa
Kuidun ominaisuudet Hengittävää, pehmeää, melko
lujaa ja joustavaa, ei sähköisty.
Suurimmat tuottajat Kiina, Japani, Intia, Saksa,
Yhdysvallat
Valitse valmistaja, jolla on vastuullisesta prosessista kertova sertifikaatti. Vaihda viskoosi Tenceliin (lyocell). Suomessakin on kehitetty ekologista selluloosakuidun tuotantoa, ks. esim. Infinite Fiber, Ioncell ja Spinnova.
Viskoosi on teollisesti tuotettu muuntokuitu, jonka raaka-aineena käytetään selluloosaa. Tavallisesti se saadaan koivusta tai kuusesta, mutta myös pyökkiä, eukalyptuspuuta, kaislaa tai bambua käytetään. Kuva: awapaper.com.

Alhaisen elintason maissa ja tuotannon paineiden alla työntekijöiden työoloja ei aina pystytä valvomaan. Monimutkainen valmistusprosessi vie energiaa ja vaatii erityisen myrkyllisiä kemikaaleja, mm. rikkihiiltä. Viskoosin tuotannossa käytetyt kemikaalit saastuttavat ilmaa ja vesistöjä.

Valitse valmistaja, jolla on vastuullisesta prosessista kertova sertifikaatti. Vaihda viskoosi Tenceliin (lyocell). Suomessakin on kehitetty ekologista selluloosakuidun tuotantoa, ks. esim. Infinite FiberIoncell ja Spinnova.


Luomu on jo päässyt ruokapöytiin. Seuraavaksi käsitöihimme?

Kuitutuotannon globaaleiden markkinoiden tilanne ei ole aina mukavaa luettavaa. Muutosta parempaan on kuitenkin näkyvissä. Vaikka esimerkiksi uutiset Aral-järven kuivumisesta puuvillatuotannon seurauksena ovat meille tuttuja, hyvä uutinen on, että järven pohjoisosan vedenpinta on saatu patoamisen avulla nousemaan ja kaloja ja lintuja palaamaan.

Neulelangat kehrätään tekstiilikuiduista. Kaikki alkaa materiaalista, mutta se on vain osa lankatuotannon vastuullisuutta. Kuitujen jalostamista langaksi toteutetaan monin eri tavoin.

Jos peruspuuvillan tuotanto korvattaisiin esimerkiksi luomu- tai BCI-tuotetulla puuvillalla, pellavalla, hampulla ja lyocellillä, veden tai tuholaismyrkkyjen käyttöä voitaisiin vähentää. Jos taas ekologisesti tuotettu lähilanka värjätään kaukana, kasvaa hiilijalanjälki. Valintoja tehdessä on hyvä pitää mielessä kokonaisuus tuotannon alusta aina kuljetuskustannuksiin asti.

Valinnoilla ja teoilla on merkitystä. Suruton tapamme käyttää energiaa ja ainetta on kestämätön, ja siksi asiantuntijat sanovat, että ihmisen ja yritysten ympäristösuhteen täytyy muuttua. Kestävä kehitys on sitä, että yritämme turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet.


Rajasin tästä pois tekokuidut. Jos jäit kaipaamaan tietoja akryylistä, polyamidista tai polyesteristä, kerro, niin lisään ne. Tai haluaisitko lukea ekotietoa esimerkiksi angorasta tai mohairista tai jostakin muusta neulelankojen materiaalista? Laita kommentti, kiitos!

Lähteet

Kuluttaja 6/2018: Vastuullisuus puntarissa. Mohair on uusi angora

Riikka Räisänen, Marja Rissanen, Erja Parviainen & Helena Suonsilta: Tekstiilien materiaalit. Finn Lectura, Helsinki 2017

Kate Fletcher: Sustainable Fashion and Textiles. Routledge, Oxon 2014

Ekologisia tekstiilikuituja Suomessa – missä mennään tällä hetkellä?https://www.stjm.fi/uutiset/ekologisia-tekstiilikuituja/

Sanna Isomaa: Kestävä kehitys tekstiilien ja kuitujen näkökulmista
https://docplayer.fi/17559880-Kestava-kehitys-tekstiilien-ja-kuluttajan-nakokulmasta.html

Materiaaliopas
http://vihreatvaatteet.com/materiaaliopas/

Materiaaliopas
https://www.weecos.com/fi/materiaaliopas

Kuituopas
https://www.stjm.fi/kuituopas/

Kuitujen käyttö kasvaa globaalisti
https://www.stjm.fi/uutiset/kuitujen-kaytto-kasvaa-globaalisti/

Eläinsuojeluyhdistys PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)
https://www.peta.org

Mohair, merino vai kashmir: Tunnetko villalaadut?
https://www.stjm.fi/uutiset/mohair-merino-vai-kashmir-tunnetko-villalaadut/

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.