Norja: Hardanger-kirjonta


POHJOISTA KÄSITYÖKIELTÄ

KOOSTE KÄSITÖISTÄ SKANDINAVIASSA - PERINNETTÄ JA NYKYPÄIVÄÄ


Hardanger-kirjonta on saanut nimensä Norjan Hardanger-vuonosta, jonka alueella sitä perinteisesti ommeltiin. Tämän revinnäisen historiaa tunnetaan huonosti, mutta sen esikuvien oletetaan saapuneen Intiasta ja Persiasta silkkitietä Välimeren alueelle, josta se sitten levisi kaikkialle Eurooppaan. Se oli erityisen suosittua renessanssin ajan Italiassa.Kauniit käsityöt tulivat oletettavasti viikinkien mukana pohjoiseen, jossa siitä jalostui oma revinnäistyyppinsä. Hardanger-kirjontaa on samantyyppisenä tehty jo 1700-luvulta lähtien, jolloin hardangerilaiset naiset kirjoivat liinavaatteita, esiliinoja ja puseroita.

Hardanger-kirjonnan kuviointi on geometrista, neliöitä, kolmioita, siksakkuvioita jne. Se ommellaan tiiviille puuvilla- tai pellavapalttinalle sekä nykyään myös erityisesti sitä varten suunnitellulle, puuvillaiselle hardanger-kankaalle, jonka sidos on kahden langan panama (palttinasidos, jossa on kaksi lankaa rinnakkain). Kirjontalankana käytetään nykyään enimmäkseen helmilankaa.  

Geometrisessa -kirjonnassa loimi- ja kudelankoja katkaistaan, jonka jälkeen jäljelle jääneitä lankoja parsitaan yhteen uusiksi ryhmiksi paula-, sidos- ja tikkipistoin.

Suomessa hardanger-kirjonta on suosittua kansalais- ja työväenopistojen kursseilla.

hardanger2  hardanger3

hardangerliina1  hardangerpikku3


Lisää aiheesta: Terttu Lehtosen töiden kuvia

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.