Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Ompelu » Ompelun perusasioita » Kaavat, kaavoitus » OMPELE JOUSTAVIA Kaavat, esipesu, leikkaaminen

OMPELE JOUSTAVIA Kaavat, esipesu, leikkaaminen


 

Joustava kangas vaatetuskankaana toimii sekä rennoissa ja väljissä vaatteissa että istuvissa ja ihonmyötäisissä vaatteissa. Joustaville kankaille käytetään omia kaavojaan. Niillä valmistetut vaatteet ovat tyypillisesti yksinkertaisia, mutta hyvillä kaavoilla, rakenteilla ja tuennalla voi joustavista kankaistakin ommella monimutkaisia ja yksityiskohtaisia vaatteita. Vaatteen onnistumiseksi onkin kaavan valintaan sekä muihin esivalmisteluihin syytä paneutua huolella.




Joustavia kankaita varten on omat kaavansa, joiden mitotuksesssa on huomioitu kankaiden ominaisuudet. Joustaviin kankaisiin sopivat parhaiten yksinkertaiset, mahdollisimman vähin saumoin toteutettavat mallit, sillä neuloksen joustavuus korvaa kudottuun kankaaseen tarvittavat muotolaskokset.

  • Tarkista aina kaavasta kangassuositus; usein mainitaan myös suositeltu jousto-palautuvuusmitta. Eri materiaalit joustavat sekä laskeutuvat eri tavoin, minkä vuoksi esimerkiksi viskoositrikoolle tehty kaava ei välttämättä sovellu joustocollegelle.
  • Käytä kaavan koon valinnassa apuna mittanauhaa. Ota mittoja suoraan kaavasta ja vertaa niitä omaan vartaloosi tai hyvin istuvaan, vastaavasta materiaalista valmistettuun valmisvaatteeseen.
  • Varsinkin hyvin tyköistuvien vaatteiden kaavoissa on usein miinusväljyys, mikä tarkkoittaa sitä, että kankaan jouston vuoksi kaavan mitta voi olla hieman vartalon mittaa pienempi.
Joustaville kankaille sopivia kaavoja löytää
lehdistä kuten:
Ottobre
Suuri käsityö
Kotiliesi käsityö
Burda
verkkosivuilta kuten:
Named Clothing
Jujuna
Puuhakaspaja
Kangaskapina
NOSH
Unelmallinen
kirjoista kuten:
Paapiin kaavakirja lapsille
Mekkotehdas aikuisille
Mekkotehdas koulutyttöjen tapaan

Lehtiä sekä kaavakirjoja kannattaa etsiä myös kirjastoista!




Kankaat tulee aina esipestä ennen ompelua, sillä ne kutistuvat ensimmäisessä pesussa materiaalista riippuen noin 5 - 8 %. Kangas ei välttämättä kutistu samassa suhteessa leveys- ja pituussuunnassa, minkä vuoksi esipesua ei voi korvata jättämällä kappaleisiin kutistumisvaraa. Esipesu kiinnittää myös kankaan väriä ja poistaa mahdollista irtoavaa väriä.

  • Tarkista valmistajan suositus kankaan pesusta. Toisinaan esipesu suositellaan tehtäväksi kuumemmassa pesussa, kuin kankaan jatkopesut.
  • Mikäli valmista vaatetta tullaan kuivaamaan kuivausrummussa, kannattaa kangas rumpukuivata myös esipesun yhteydessä.
  • Muista lajitella kankaat värien mukaan.
  • Märkä neulos venyy helposti. Pesun jälkeen ravistele kangasta kevyesti ja asettele kangas kuivumaan niin, ettei kankaaseen tule kuivuessa venymiä. 
  • Erityisesti trikoon ompelemattomat reunat rullaantuvat pesussa. Rullaantumisen voi estää ompelemalla tai saumuroimalla kankaan reunat yhteen ennen pesua. Silittäminen voi myös hieman suoristaa reunoja.


Kankaan leikkaaminen on tärkeä vaihe ompelun onnistumisen kannalta. Ennen leikkaamista on huolehdittava, että kangas on esipesty, eikä siinä ole ryppyjä. On hyvä myös tarkastaa, että kangas on ehjä.

Kaavoja aseteltaessa tulee huomioida kankaan oikea suunta. Neuloksissa kangas usein leikataan siten, että kangas joustaa parhaiten leveyssuuntaan. Tällöin leikattu kappale joustaa enemmän vartalon ympäryksen mukaan. Neulosten joustavuus kuitenkin vaihtelee. Jotkut joustavat vain yhteen suuntaan, toiset kaikkiin. Kangas onkin hyvä tarkastaa aina ennen leikkausta yksilöllisesti. Myös kankaan kuviointi on otettava huomioon.
  • Levitä kangas niin, ettei kankaaseen kohdistu kiristystä tai venytystä.
  • Pyri ensisijaisesti leikkaamaan kappaleet aina lankasuoraan. Tällöin kangas ei lähde kiertämään valmiissa vaatteessa. Lankasuora (ls) tarkoittaa kankaan oikealla puolella pystysuoraan kulkevaa silmukkajonoa, joka yleensä erottuu tarkasti katsottuna tiheänä viivarivistönä. Kaavojen kappaleisiin on taas piirretty viiva, joka osoittaa lankasuoran suunnan. Aseta siis kaavat kankaalle siten että lankasuoraviiva asettuu lankasuoraan
     
  • Mikäli kappale tulee leikata taitteelta, taitetaan kangas kaksinkerroin lankasuoraa pitkin ja kaava asetellaan taitteen kohtaan.
  • Mikäli kankaassa on kuvioita tai raitoja, huomioi näiden suunta. Joustavien kankaiden valmistustavasta johtuen kuviointi ja lankasuora eivät aina kohtaa. Mikäli painettu kuvio asettuu vinoon lankasuoraan nähden, leikkaa kappaleet niin että kuviot ovat kappaleissa suorassa, vaikka langansuunta jäisikin tällöin hieman vinoon.
  • Kiinnitä kaavat kankaaseen huolellisesti nuppineuloin tai kaavapainoja käyttäen.
  • Merkkaa kankaaseen myös kaikki kaavassa olevat hakit eli pienet viivat jotka toimivat ompelun aikana kaavojen kohdistusmerkkeinä.
  • Jos kankaassa on kuvioita, huomioi kaavoja asteltaessa että kuviot ovat oikein päin ja että kuoviot kohdistuvat kappaleissa halutulla tavalla. 
  • Tarkista vielä ennen leikkaamista, mihin kohtiin kappaleita tulee leikata lisäksi saumanvarat, sekä mahdollisesti myös käännevara.

Linkit ja lähteet:

⇑ TAKAISIN ALKUUN

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.