Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neuleohjeita, -ideoita » Pientä kivaa puikoilla » Putkineulos - kolme erilaista työtapaa

Putkineulos - kolme erilaista työtapaa


Putkineuloksella on useita nimityksiä: neuletuppilo, tuppilonyöri, lankarullanyöri
Engl. spool knitted, i-cord, knitted cord, knitted tube


1. työtapa
PUTKINEULOS KAHDELLA PUIKOLLA TYÖTÄ KÄÄNTÄMÄTTÄ

Neulominen

Silmukkaluvun tulee olla pieni, vain muutama silmukka, 6-8 silmukkaa lienee maksimi, jotta putkineuloksesta tulee tasainen. - Kokeile!
Kun silmukoita on hyvin vähän, esim. vain 3 kpl, neuloksesta tulee tiivis ja nyörimäinen. Jos taas silmukoita on vähän enemmän putkesta tulee ontto. Onton putken voi halutessaan täyttää. Mitä kaikkea hauskaa silloin saisikaan syntymään...

  • Luo muutama silmukka. Oheisissa kuvissa on sekä 3:n että 6:n silmukan putkia.
  • Kaikki kerrokset: Neulo koko kerros oikein.
  • Älä käännä työtä, vaan liu'uta silmukat puikon toiseen päähän. Aloita seuraava kerros samasta reunasta, josta edellinen kerroskin alkoi.
  • Neulo kerroksen ensimmäinen silmukka aina kunnolla kiristäen, silloin putki sulkeutuu kauniimmin. Pyörittele putkea kämmentesi välissä ja venyttele sitä, niin jälki tasoittuu.

Tämä putkineuloksen työtapa on esitellyistä kolmesta tavasta joutuisin ja sopii hyvin ihan aloittelijallekin! Keksi mihin tai miten voisit käyttää putkineulosta! Katso esimerkkejä »

Kolmen silmukan neulosputki työtä kääntämättä, työn oikea puoli, jolta kaikki kerrokset neulotaan. Putki on tiivis, nyörimäinen.
Kolmen silmukan neulosputki työtä kääntämättä. Näkyvissä työn nurja puoli, jota ei ollenkaan neulota.
Kuuden silmukan neulosputki työtä kääntämättä. Putki on ontto ja painuu litteäksi. Sen voi halutessaan täyttääkin.
Kuuden silmukan neulosputki työtä kääntämättä. Näkyvissä työn nurja puoli, jota ei ollenkaan neulota. Putki tasoittuu ja sulkeutuu kunnolla sitä mukaa kun kerroksia tulee lisää.
Neulosputkea voi neuloa myös nurjilla silmukoilla. - Näyttää HURJALTA ÖTÖKÄLTÄ!!!


2. työtapa
PUTKINEULOS - KAHDELLA PUIKOLLA EDESTAKAISIN JA NEULOMATTA NOSTAEN

Neulominen

Silmukkaluku voi olla miten suuri tahansa, mutta työstä tulee pyöreänä pysyvä putki vain pienellä silmukkaluvulla. Jos silmukoita on paljon, työtä ei voi nimittää enää varsinaiseksi putkeksi vaan paremminkin vain suljetuksi neulokseksi.

  • Luo haluamasi, parillinen määrä silmukoita. Oheisissa kuvissa on 6 s:n putki.
  • Kaikki kerrokset:
    *Nosta 1. silmukka nurin neulomatta (lanka työn edessä), neulo seur. s oikein*. Toista kerros loppuun *_*.  Käännä työ ja neule seuraava samanlainen kerros.

Kuuden silmukan putkineulos Kuuden silmukan putkineulos kahdella puikolla edestakaisin ja aina joka toinen silmukka nostetaan nurin neulomatta. Silmukkaluvun tulee olla aina parillinen.
Kuuden silmukan putkineulos. Kuvassa kerros on alkamassa.
Kuuden silmukan putkineulos. Kuvassa kerros on lopussa.
Lähikuvassa oikeiden silmukoiden välistä pilkistää nurjia silmukoita. Ne ovat edellisellä kerroksella eli toisella puolella neulottujen oikeiden silmukoiden nurjia puolia. Ks. Nosta nurin neulomatta -ohje


3. työtapa
PUTKINEULOS
PUTKINEULOSLAITTEELLA

Yksi myynnissä oleva neuloslaite. Kuva on jonkin ulkomaisten myyjän sivuilta.

Tässä tekniikassa ei käytetä puikkoja, mutta neulosta kyllä syntyy. Työvälineenä on ontto rulla, jonka toisessa päässä on naulat tai tapit jokaista silmukkaa varten. Lisäksi tarvitaan virkkuukoukku, puikko tai iso, tylppä neula silmukoiden nostamiseen.

Työkalu kuului usein entisajan leikkikaluvalikoimiin ja se tehtiin puisesta lankarullasta ja syntynyttä neulosta kutsuttiinkin lankarullanyöriksi. Puisia lankarullia ei juurikaan enää ole saatavilla, joten työkalun valmistajan täytyy keksiä jotain muuta sopivaa tai ostaa putkineulostyökalu kaupasta! Laite sinänsä on hyvin yksinkertainen ja helppo valmistaa.
Jos teet neulostyökalun itse, käytä pyöreäkantaisia nauloja. Silloin silmukoiden nostelu sujuu, eikä lanka takerru naulankantoihin. Nauloja voi olla enemmänkin kuin kuvissa - rullan ja reiän koosta riippuen.

Tiiviskierteinen ja sileäpintainen lanka on ainakin aloittelijalle parempi valinta kuin kovin löyhäkierteinen, sillä tiivis kierre ei aukea niin herkästi!

Työskentely

1. Pujota lanka rullan läpi.
2. Kierrä lanka naulojen tai tappien ympäri. Etene tapista toiseen, kuten kuvassa. HUOM! Kierrä työtä aloitettaessa lankaa ensin kaksi kierrosta tappeihin.
3. Nosta alempi silmukka tapin ja viimeksi kierretyn silmukan yli. Käytä nostamisessa virkkuukoukkua, puikkoa tai isoa, tylppää neulaa. Tappiin jää yksi silmukka. Jatka kierros ympäri samalla tavalla. - Kuvan työssä valmista putkineulosta alkaa jo näkyä! 4. *Kierrä taas lanka kaikkien tappien ympäri (yksi kierros) ja * nosta sitten silmukka toisen yli joka tapissa.* Toista *_*.


Katso PUTKINEULOSIDEOITA »

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.