Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Ryijyt » Ryijyn ompeleminen » Ryijy ompelemalla - ryijysolmuja neulalla

Ryijy ompelemalla - ryijysolmuja neulalla

Ryijysolmuja voi tehdä pelkin sormin loimilankoihin, kun ryijy kudotaan kangaspuissa tai neulalla, kun ryijy ommellaan pohjakankaalle. Kummassakin tapauksessa ryijysolmuista ja nukasta tulee rakenteeltaan aivan samanlaista. Ompelu on tekniikaltaan ja välineiltään yksinkertaista: tarvitaan pohjakangas, lankaa nukaksi ja isokokoinen, tylppäkärkinen neula.

TARVIKKEET

POHJAKANGAS

Kankaaksi käy melkeinpä mikä tahansa tukeva, harvarakenteinen kangas, esim. juuttikangas (ns. säkkikangas). Kankaasta voi vetää pois yksittäisiä lankoja nukkarivien kohdilta ompelun helpottamiseksi. Myös kanavakangas sopii pohjakankaaksi. Siitä ei tarvitse poistaa lankoja.  

kangas-ja-neula
Hinnaltaan edullinen, karkea, palttinasidoksinen juuttikangas (oikealla) sopii hyvin ryijyn pohjakankaaksi. Nukkarivien ompelukohdilta voi vetää pois yksittäisiä kankaan lankoja. Valkoinen kangas on värjättyä juutia ja sitä voi käyttää myös ns. puoliryijyn ompeluun eli silloin kun osa pohjakankaasta jää näkyville.

Voiko ryijyn ommella metalliverkkoon?
Voit esittää vastakysymyksen: miksei voisi...?  

Erikoisliikeissä on saatavilla myös erityistä ryijypohjakangasta. Se on kudottu niin, että nukkarivit voi ommella pelkkiin loimilankoihin. Tällaisessa kankaassa on tavallisesti pellavaloimi ja villakude. Nukkarivien välimatka on n. 1,5 cm. Kangasta myydään useina eri leveyksinä. Koska kyseessä on erikoiskangas, se on aika hintavaa.

Pohjakankaan värillä ei ole merkitystä, jos nukkaa tulee kauttaaltaan ja riittävän tiheästi, niin että pohjakangas peittyy. Ns. puoliryijyissä, joissa nukkaa on vain kuvioalueina, on pohjakankaan värikin otettava huomioon.

NUKKALANGAT

Jos halutaan kunnioittaa perinteitä, valitaan nukkalangaksi tiukkakierteistä villalankaa. Ihan erityisiä ryijyvillalankoja on myös saatavilla.
Modernin, seinälle ripustettavan ryijyn, joka ei joudu alttiiksi kulutukselle, voi valmistaa aivan millaisista nukkalangoista vain haluaa.

OMPELUNEULA

Neulan tulee olla suurisilmäinen, jotta nukkalankoja voi pujottaa siihen kerralla useampiakin. Neulan on syytä olla myös tylppäkärkinen ja isokokoinen, jotta ompelu on sujuvaa.
Hyvä neula on varmaankin ihan oikea ryijyneula. Jos varsinaista ryijyneulaa ei ole saatavilla, valitse joka tapauksessa isokokoinen, suurisilmäinen ja tylppäkärkinen neula.
Vinkki: Työskentelyä jouduttaa, jos käytät useampaa neulaa, jolloin jokaisella neulalla voi olla valmiina erilaisia nukkayhdistelmiä. 

MITÄ MUUTA TARVITAAN?

  • suunnitelma
    mallipiirros ja käytettävien nukkalankojen yhdistelmät
  • nukkalasta
    Voit käyttää nukan pituusmittarina lastaa, jos nukasta haluaa varmasti tasapituista. Esim. tukeva pahvisuikale tai sopivan levyinen viivain käy lastaksi.
  • sakset, mittanauha

TYÖSKENTELY

Huolittele pohjakangas. Jätä reunoille reilusti työvaraa! Voit piirtää suunnittelemasi mallin, ainakin pääkohdiltaan suoraan pohjakankaalle tai laatia tarkemman ruudukkomallin. Valitse työtapa itsellesi ja tilanteeseen sopivasti.

Ompele nukka riveittäin suunnitelman mukaan. Aloita työn alareunasta. Tutki alla olevista kuvista ompelutekniikkaa. Leikkaa lenkit auki työn edetetessä tai vasta lopuksi.  

reliefitupsu
OMPELE RYIJYTUPSU. Tupsussa on vain muutama lyhyt rivi ryijysolmuja. Ks. täältä lisää.
ryijynukka
RYIJYSOLMUJA KANKAALLE OMMELTUNA. Nukkaa on vielä lenkkeinä, leikkaamattomana.
1-pisto
I VAIHE: 1. PISTO. Ryijysolmu muodostuu kahdesta vaakasuuntaisesta pistosta. Ota neulalle 2-3 kankaan lankaa.
nukkalenkki
II VAIHE: NUKKALENKKI. Nukka muodostuu lenkeistä. Tee lenkki vapaasti peukalon ympäri tai lastan avulla, kuten kuvassa alla, jos haluat nukasta tulevan aivan tasapituista.
nukkalasta
LASTALLA TAI ILMAN? Lasta voi olla tukeva pahvisuikale, sopivan levyinen viivain tms. - Ilman lastaa työskentely on kyllä jonkin verran joutuisampaa...
2-pisto
III VAIHE: 2. PISTO. Ompele taas vaakasuuntainen pisto, kuten 1. pistokin. Lanka kulkee neulan yläpuolella.
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.