SÄDEKAVENNUS
Tulostettava sädekavennusohje, pdf

sadekavennus
Sädekavennuksella esim. sukan tai lapasen kärjestä tulee pyöreä ja joka suuntaan samanlainen. Kavennuskohdat ovat tässä puikon alussa ja keskellä.
sadekavennus-keskella-lopussa
Kavennuskohdat voi sijoittaa puikon alun ja keskikohdan sijasta myös puikon keskelle ja loppuun. Huomaat, jos kokeilet, mitä eroa eri kaventamiskohdilla on! Vertaa ulkonäköä yläolevan punaisen sukan kärjen kavennuksiin.

Sädekavennuksen rakenne

sadekavennus-esimerkkisektori
Sädekavennuksessa, joka tehdään esimerkiksi sukan kärkeen, tavoitellaan vähitellen kapenevaa, tasaisen pyöreää kärjen muotoa. Silloin kavennuksessa asetetaan kavennuskohdat säteittäin ja niin että etäisyys edelliseen kavennukseen pienenee koko ajan kaventamisen edetessä eli joka kavennuskerroksen jälkeen välikerrosten määrä vähenee samassa suhteessa kuin silmukkamäärä.

sadekavennus-48s
8-säteisen sädekavennuksen kaaviopiirros. Se miten monta kavennuskerrosta tähän rakenteeseen tulee, riipuu kulloisenkin työn kokonaissilmukkamäärästä. Työn keskikohdalle jää lopulta aina 8 silmukkaa, jossa ne yhdistetään langalla ja kärki vedetään suppuun ja lanka päätetään.

Tavallisin sädekavennus on 8-säteinen,  mutta säteiden eli kerrokselle tulevien kavennuskohtien, lukumäärä voi olla muukin, joko suurempi tai pienempi, työstä ja halutusta lopputuloksesta riippuen. Mitä enemmän säteitä on ja mitä tiheämpää kavennuskerrokset tulevat sitä matalampi kavennusosasta tulee - koko silmukat vähenevät nopeasti -  ja päinvastoin.

Sukan tai lapasen kärkeen tehdään tavallisesti 8-säteinen sädekavennus, jolloin jokaisella kavennuskerroksella vähenee yhteensä 8 silmukkaa: joka puikolta 2 silmukkaa, yksi puikon alussa ja toinen keskellä (tai yksi puikon keskellä ja toinen puikon lopussa).

Toinen tavallinen sädekavennusversio on myös esim. peukalon kärkeen yleensä tehtävä 3-säteinen sädekavennus. Myssyssä voi olla vaikkapa 16-säteinenkin kavennus, jotta silmukkamäärä vähenisi riittävästi halutulla matkalla ja päähineeseen saadaan sopiva muoto.


8-SÄTEISEN SÄDEKAVENNUKSEN SUUNNITTELU JA NEULOMINEN

Alkutilanne: kavennus tulee sukan kärkeen, suljettu neulos, silmukat ovat neljällä sukkapuikolla

Toteutus:

  • määritellään kavennuskohdat eli jaetaan jokaisen puikon silmukat kahteen yhtä suureen kavennusryhmään
  • jokaisen ryhmän eli sädekavennuksen sektorin, 1. ja 2. silmukka neulotaan yhteen (tai tehdään ylivetämiskavennus)
  • jos puikoilla on pariton silmukkaluku, tehdään ensin yksi poikkeuskerros niin, että kavennetaan joka puikon alussa 2 yhteen
  • määritellään koko kavennusosan korkeus eli se montako kerrosta kavennusosaan tulee
  • kavennusosan korkeusmitta on tärkeä tieto, jotta esimerkiksi sukan jalkaterästä tulee oikean mittainen
  • kerrosten määrän saa selville tekemällä kavennuksesta havainnollistava piirroksen, josta kerrokset on helppo laskea:
    sadekavennus_small
  • kavennuskerrosten väliin neulotaan välikerroksia ilman kavennuksia
  • pyöristyvässä kärkikavennuksessa
    • välikerrosten lukumäärä on sama (tai yksi vähemmän) kuin edellisten kavennuskohtien väliin jääneiden silmukoiden määrä
    • välikerrosten määrä vähenee joka kavennuskerroksen jälkeen yhdellä
  • kaventamista jatketaan kunnes joka puikolla on jäljellä vain 2 silmukkaa eli koko työssä yhteensä 8 silmukkaa
  • lanka katkaistaan ja vedetään näiden kahdeksan silmukan läpi

2 s yhteen kavennusten sijasta sädekavennuksessa voi kaventaa myös ylivetäen, jos haluaa päinvastaisen kavennuksen kallistussuunnan.

Yhteenneuloen kavennukset voi tehdä myös nurin neuloen. Silloin kavennuskohdat näkyvät neuloksessa helmimäisinä kohtina.

sadekavennus
Sukan kärjen sädekavennus valmiina. Viimeiset 8 silmukkaa on vedetty yhteen silmukoiden läpi pujotetulla langalla.
baskeri-ida3
16-säteinen sädekavennus baskerissa. Kavennukset tehty nurin yhteen neuloen. Välikerroksia on koko ajan sama lukumäärä, 3 kerrosta. Tuloksena tasomainen rakenne.

Ks. Muita kavennusrakenteita

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!