Barkbåtar - Kaarnaveneet


Mosses naturslöjd


Verktyg

Kniven

En täljkniv är det viktigaste och egentligen det enda verktyg som behövs för att kunna tillverka en barkbåt. Med kniven kan man forma och gröpa ur barken, samt borra hål för mast och roder.

Bladet

En bra täljkniv har ett kort och smalt blad. Det bör inte vara längre än 8 cm, helst kortare. Barn och nybörjare skall använda en kniv med parerstång, den hindrar handen från att slinta ut på eggen. Barn under 10 år bör helst tälja under uppsikt av en vuxen.

Övriga verktyg

Om du vill gröpa ur din barkbåt är det lättare med stämjärn eller gröpjärn än med kniv. En pryl är bra att göra hål med och för finslipningen behöver du sandpapper.


Material

Tallbark


  
Tallens bark är den bästa och egentligen den enda som går att tälja  till barkbåtar. Riktigt grov bark från björk går i nödfall att använda, men den är mycket hård och svår att bearbeta med kniv och har inte alls lika goda flytegenskaper som tallbarken.

Så här täljer du

Kniven bör vara vass. Då slinter den inte lika lätt som en ovass kniv. Särskilt försiktig bör man vara då man gröper ur eller borrar hål med knivspetsen. En hyvelbänk eller en huggkubb ger bra stöd då man formar barkbåtens sidor.

Var hittar man bark?

Den grövsta och bästa barken finns längst nere på tallen. Men på en levande tall sitter den fast så att man inte får loss hela bitar. Dessutom är det inte tillåtet att ta bark från levande träd. Lämpliga barkbitar hittar man ofta under torra tallar. Barken lossnar från trädet då det är dött och då är det bara att plocka med sig de bästa bitarna. Ibland går det bra att bryta loss bark från stubbar som blir kvar då man fällt tallar. Bäst lyckas det om stubbarna är några år gamla.


Modeller


Tekijä: Mulenius

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.