Patenttineulos - oikeakätinen, engl. Brioche Stitch

oikeakätinenvasenkätinen »

oikeakätinen ( vasenkätinen » )

Patenttineulos (täyspatentti), on - niinkuin nimestä voi odottaakin - hieno keksintö! Yksinkertainen neuloa ja kuitenkin niin näyttävä neulos. Patenttineulos on joustavaa ja kuohkeaa.

Patenttineulos. Neulosta on venytetty
vaakasuunnassa vähän auki, jotta rakenne näkyy paremmin.

PATENTIN NEULOMINEN TASONA

Patenttineulosta neulotaan tasona eli edestakaisin kahdella puikolla aika lailla samaan tapaan kuin 1 o 1 n joustinta. Ero on kuitenkin siinä, ettei nurjia silmukoita neulota ollenkaan.

Neulo näin:

1. nurjan kohdalla silmukka nostetaan nurin neulomatta yhdessä langankierron kanssa.

Nosta silmukka nurin neulomatta, nosta samalla puikolle langankierto.

2. oikean kohdalla neulotaan oikein, niin että edellisellä kerroksella nostettu silmukka ja sen mukana tehty langankierto neulotaan oikein yhteen.

Neulo langankierto ja silmukka oikein yhteen.

Näitä kahta vaihetta toistetaan koko ajan, sekä työn oikealla että nurjalla puolella.


Patenttineulos neulemerkkipiirroksena:

Patenttineuleen neulosmerkkipiirros on monimutkainen ja se antaa helposti väärän kuvan patentin vaikeusasteesta. Tässä malli on piirretty vain osittain.

Oikea puoli - nurja puoli?
Patenttineulos on molemmilta puolilta samannäköistä.

Aloitukseen joustinneuletta
Patenttineuloksen alkuun, esim. vaatteen helmaan, neulotaan usein 1 o 1 n joustinneulereunus. Tästä joustimesta on helppo siirtyä jatkamaan patenttia.

Patenttineuloksen reunat
Neulekappaleiden reunasilmukoiksi voi neuloa esim. 1 o, kumpaankin reunaan joka kerroksella. Silmukkaluvun on tästä syystä oltava pariton, jotta reunoista tulee symmetriset.

Patenttineuloksen päättäminen
Patenttineuloksen päätöskerroksella neulotaan silmukat 1 o 1 n ja silmukat päätetään ylivetäen. Varo ettei reunasta tule kiristävä!


PATENTIN NEULOMINEN PYÖRÖNEULOKSENA

Neulepipo on neulottu pyöröneuleena.

Luo parillinen määrä silmukoita.

Aloituskerros: *1 n, tee langankierto ja nosta samalla 1 silmukka nurin neulomatta *
1. krs: * nosta 1 silmukka nurin neulomatta langankierto puikolla, neulo edellisen krs:n silmukka ja langankierto oikein yhteen *
2. krs: * neulo edellisen krs:n silmukka ja langankierto nurin yhteen, nosta 1 silmukka nurin neulomatta langankierto puikolla *

Toista kerroksia 1. ja 2.


Aina tasaista!
Patenttista voi neuloa melko löyhääkin neulosta eli puikkokoko voi olla suurempi kuin kyseiselle langalle yleensä on sopiva. Kun tekniikan oppii, työ alkaa luistaa ja jälkeä syntyy. Ja mikä parasta, kokemattomampikin neuloja onnistuu varmasti: patenttineuloksesta tulee aina kaunista ja tasaista - jostain kumman syystä... Tosi patentti juttu, jota voi todella suositella ihan kaikille!


Patenttineulos on aloitettu muutamalla 1 o 1 n kerroksella. Reunoilla on 1 reunasilmukka, joka on neulottu kerroksen lopussa oikein ja nostettu kerroksen alussa neulomatta.
Patenttineulos sopii hyvin esim. huivien neulokseksi. Silloin neulotaan heti alusta alkaen patenttia, kuten kuvassa. Luomiskerros on tehtävä riittävän löyhästi ettei aloitusreunasta tule kiristävä!

PATENTIN NEULOMINEN KAHDELLA VÄRILLÄ

Kahdella värillä voit neuloa pystyraitaista patenttia.

- pystyraitainen väritys syntyy kun neulot aina yhden kerroksen kummallakin värillä työn samalta puolelta eli samalta reunalta aloittaen
- erona yksiväriseen patenttiin on se, että tässä on neulottava nostetut silmukat ja langankierrot nurin yhteen joka toisella kummankin värin kerroksella, koska työtä ei käännetä joka kerroksella

Neulo yksivärisen patentin tapaan nostaen ja yhteen neuloen näin:

1. krs työn oikealta puolelta 1. värillä (vaalea) oikein
2. krs työn oikealta puolelta 2. värillä (tumma) nurin
3. krs työn nurjalta puolelta 1. värillä (vaalea) nurin
4. krs työn nurjalta puolelta 2. värillä (tumma) oikein
toista kerroksia 1.-4.


Linkkejä:

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.