Rakenna hyönteishotelli

Itsetehty hyöteishotelli. Kuva: Jukka Laine

Hyönteishotelli tai ötökkähotelli on hyönteisille rakennettu pönttömäinen keinopesä. Hyönteishotelli tarjoaa eri hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Ihminen hyödyntää hyönteishotelleja pölyttäjähyönteisten houkuttelemiseksi hedelmäpuihin ja marjapensaisiin. (Wikipedia.fi)

Mistä aineksista hyönteishotellin voi tehdä?

Hyönteishotelli voidaan valmistaa puusta, johon porataan reikiä hyönteisille pesäkoloiksi. Hyönteiset viihtyvät kuivasta lehtipuusta kuten koivusta sahatussa pöllissä, mutta havupuut ovat niille liian pihkaisia.

Hyönteishotellin voi rakentaa myös korsista kuten koiranputkesta tai järviruo'osta, bambusta. Aineksina voi käyttää myös esimerkiksi käpyjä, hamppua, pellavaa, kaarnaa, luonnonkorkkia.

Hyvä paikka hyönteishotellille?

Hotelli ripustetaan ulos seinään tai puuhun kasvillisuuden yläpuolelle sellaiseen asentoon, että reikiin ei mene vettä. Etelän tai lännen suuntaan asetettu hotelli on lämmin ja hyönteisille parhaiten soveltuva. Hotellissa voidaan käyttää metalliverkkoja suojaamaan koloja linnuilta. Ampiaisten pesintä estetään ahtamalla materiaalit tiiviisti pönttöön.

Tyypillisiä hyönteishotellin asukkaita ovat koloissa pesivät myrkkypistiäiset ja niiden loiset. Yleisimpiä lajeja Suomen hyönteishotelleissa ovat esimerkiksi rusomuurarimehiläinen, kantomehiläinen ja muut erakkomehiläiset, erakkoampiainen sekä hirsioksahukka ja muut petopistiäiset.[4]

Hotellin runkona voi olla vaikkapa rikkinäinen saviruukku. Kuva: tobyandroo.co
Puutarhamyymälät, rautakaupat ja askartelu- ym. liikkeet myyvät hyönteishotellitarvikepaketteja. Niistä saa hotellin osina.

Vielä pari ideakuvaa Flickr-sivuilta:


Katso Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n video.
Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.