Islannin villaneuleet
Maaru Moilanen
ISBN 9789523731349
Kustantaja Readme.fi 2020
130 sivua

Käsityökirjat ovat helposti vanhan näköisiä. Tästäkään uunituoreesta kirjasta ei arvaisi, että se on aivan uusi. Tekstin seassa oleviin, jopa aukeaman kokoisiin, kuviin on satsattu. Niissä on ihana tunnelma! Ratsastusmaisemia, islanninhevosia...
 
Inarista kotoisin oleva Moilanen on uinut sisään islantilaiseen elämään. Villaneuleet on vetävästi nimetty islantilaisilla sekä lappilaisilla nimillä kuten Tindur ja Otsamo nimiselitysten kera. Kirjoittaja on ylpeä taustastaan.

Villapaitojen ja -takkien sekaan mahtuu hame ja pipokin. Monet kirjoneulemalleista ovat silmääni tuoreen ja hauskan näköisiä. Oma suosikkini on ehdottomasti lumihiutalemalli Vetur.

Neuloin juuri saumattoman villatakin ylhäältä alas ranteisiin ja helmaan päin Dropsin ohjeella. Tämän kirjan malleissa on sama idea, mutta neulontasuunta on helmasta ja ranteista kaulukseen päin. Tämän suunnan etuna on se, ettei koko työtä tarvitse roikottaa koko ajan mukana. Monillehan myös se, ettei tarvitse ommella saumoja, on neuletyön valmistumisen kannalta kynnyskysymys!
 
Kokotaulukko on selkeä, kuten värilliset kirjoneuleohjeetkin. Sana nappikaistale pistää vanhan käsityöopettajan silmään, vaikka muuten teksti on asiantuntevaa.

Aitoja islantilaislankoja olen huomannut saatavan esim. porilaisesta Lavikon lankakaupasta, joten eiköhän niitä pääse monissa paikoissa hypistelemään. Toki lankakauppiaat osaavat tarjota vastaavia muitakin vaihtoehtoja.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!