Riikka Räsänen, Anja Primetta, Kirsi Niinimäki

Luonnonväriaineet

Maahenki Oy, 2015

 
1. Väriaineet kappaleessa
on esitelty värikasvien kasvupaikat, viljely, yleisyys. Myös luonnonsuojelu on otettu huomioon. Värikasvit ja sienet, ja niistä saatava väri on esitelty väreittäin ja sivut merkitty selkeillä väripalkeilla, mikä helpottaa löytämistä. Myös kasvien muita käyttömahdollisuuksia on esitelty; rakentaminen, lääkekäyttö, antiseptisuus, kuitukasvit, ravintokasvit ym. Esim. pietaryrtti toimii hyönteiskarkotteena.

2. Värjäys ja kankaanpainanta osan alussa on kerrottu selkeästi ja seikkaperäisesti värjäysprosessin aloitus, kasvien ja värjättävien käsittely, puretusaineet ja niiden vaikutukset, apuaineet ja itse värjäysprosessi muutamalla sivulla. Värjäyksen perusohjeet ovat selkeät. Mikrovärjäys, kontaktivärjäys, aurinkovärjäys, kyyppivärjäys, liukuvärjäys, flammuvärjäys ja erilaiset painomenetelmät on esitelty selkeästi ja vaikuttivat mielenkiintoisilta, mutta esim. mikrovärjäyksessä kuvatekstit puuttuivat ja valmis värjäystulos jäikin epäselväksi. Kirjassa on paljon kauniita kuvia, mutta useista kuvista tekstit puuttuvat, jää vain arvailun varaan mitä ja millä kuvassa on värjätty.

3. Väriaineiden teknologia osassa pureudutaan väriaineiden kemiallisiin rakenteisiin ja ominaisuuksiin. Osiosta selviää mm. ruskan syntymekanismi ja se, miksi väri, joka värjää liemen voimakkaasti, ei siirrykään väriliemestä kuituun. Ajoittain teknologiassa siirrytään tasolle, jota tavallisen asianharrastajan on vaikea enää omaksua. Kirjassa käsitellään myös värjäysmenetelmien ja käytettyjen kemikaalien ympäristövaikutuksia ja muita eettisiä ongelmia. Kirja on perusteellinen yleisteos vaativallekin värjärille. Värjäysohjeet ovat ns. perusohjeita. Yksittäisiä värjäysreseptejä ei ole muutamaa vanhaa reseptiä lukuun ottamatta.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!