ALKU

INFO
KESTÄVÄN
KÄSITYÖN
OPAS

- Kestävän käsityön kartta
- Termit tutuiksi
[SUUNNITTELE HUOLELLA]
- Vähennä jätettä
- Vinkkejä materiaaliostoksille
- Suunnittelijan muistilista
[ESITTELYSSÄ UUDET MATERIAALIT]
[KÄSITYÖN YLIJÄÄMÄMATERIAALIT]
[LAADUKAS KÄSITYÖ]
- Miten teen laadukkaan käsityötuotteen?
- Tekijän muistilista
[MERKITYKSELLINEN KÄSITYÖTUOTE]
- Hyvinvointia & vaikuttamista

[KÄSITYÖN KESTÄVYYDEN ARVIOINTITAULUKKO]

Koko Kestävän käsityön opas pdf-versiona


[MERKITYKSELLINEN KÄSITYÖTUOTE]

Käsityöprosessissa korostuu itse prosessin sekä mahdollisen lopputuotteen henkilökohtaisuus. Kun on itse tehnyt jotakin alusta lähtien, ja nähnyt sen eteen vaivaa, sitä voi olla helpompi arvostaa. Tiedät tarkalleen, kuinka paljon resursseja, eli esimerkiksi aikaa ja rahaa lopullisen tuotteen valmiiksi saattamiseen on kulunut.

Itse käsityönä valmistetun tuotteen hylkäämiselle on korkeampi kynnys, kuin halvalla valmiina kaupasta ostetun tuotteen poisheittämiselle. Omin käsin tehdystä on mukava pitää huolta mahdollisimman pitkään, eikö totta?

Käsityönä valmistettu tuote on myös aina uniikki ja voit tehdä juuri omaan tyyliisi sopivan tuotteen. Käsityötuote voi olla merkityksellinen myös toisen tekemänä: esimerkiksi lahjaksi saatuja ja annettuja käsitöitä on tärkeää oppia arvostamaan niihin käytetyn vaivan ja ajan vuoksi. Käsityönä valmistetut tuotteet joita ostat, voivat sisältää tärkeitä merkityksiä tekijälleen ja tehdä siitä käyttäjälleenkin merkityksellisen.


VINKKI!
Merkkaa itse tehty. Itse tehtyjen tuotteiden merkitseminen on kiva tapa korostaa tuotteen ainutlaatuisuutta. Aiheesta myös täällä »


- Hyvinvointia & vaikuttamista

Käsityö on luonteeltaan hidasta, siihen ei kuulu nykyään joka puolella arkipäiväseksi tullutta tehokkuusajattelua, hektisyyttä ja nopeaa kuluttamista. Käsitöiden tekeminen vaatii ideoiden kypsyttelyä, eri vaihtoehtojen puntarointia, kokeilua ja eri tekniikoiden harjoittelua.

Käsityöt voi olla myös keino vaikuttaa ja tuoda omia ajatuksia julki. Sen ympärille  on muodostunut joitakin aatteita, kuten esimerkiksi craftivism. Sillä tarkoitetaan käsityön keinoin toteutettavaa aktivismia tai vaikuttamista. Craftivismille on tyypillistä juuri hitaus, lempeys ja hiljaisuus. Craftivistien toiminnan taustalla on ajatus, että hitaasti käsillä tehden asioihin vaikuttaminen on syvempää, sillä teemojen ääreen on pysähdyttävä.

Käsitöiden tekeminen voi auttaa rentoutumisessa ja rauhoittumisessa. Se voi olla jopa terapeuttista, ja käsitöiden parissa saadut onnistumisen kokemukset voivat antaa itsetunnolle kohotusta. Kahdella kädellä tekeminen myös aktivoi molempia aivopuoliskoja, ja parantaa sitä kautta niiden välistä yhteistyötä. Käsityöt ovat siis myös ruokaa aivoille!

       

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!