Tilkkumaalaus

Tilkkumaalaus on konekirjontatekniikka, jossa jäännöstilkuista leikattu tilkkusilppu ja langat ovat väreinä, joilla ”maalaat” kuvion pohjakankaalle. Tilkut kiinnittyvät samalla kun ompelet yksityiskohtia työhösi. Tätä työtapaa kutsutaan myös tilkkupizzaksi tai silpputekniikaksi.

tilkkumaalaus01 tilkkumjenni

Historiaa:

Kiinassa kirjonnalla on vahvat perinteet ja tuhansien vuosien historia. Siellä kirjontaa pidetään yhtä arvokkaana taiteen muotona kuin maalaustaidetta. Kiinassa elääkin sanonta: Neula on taitavan kirjojan sivellin ja langat ovat hänen värinsä. Tilkkumaalauksessa siveltimenä toimii ompelukone ja väreinä kankaiden ja lankojen värit.

Tilkkumaalaus on kehittynyt luovan tekstiili-ilmaisun ja hetken oivalluksen tuloksena 1970-80- luvuilla taitavien kirjojien ja alan taitajien työpajoissa.

Tietoa materiaaleista:

Käyttämistäsi materiaaleista riippuen saat työhösi erilaisen tunnelman:

  • Hento akvarellimainen tunnelma välittyy kuvasta, joka on valmistettu ohuista, läpikuultavista kankaista ja hennoista ompeleista. Myös värit välittävät tunnelmaa.
  • Rehevä ja voimakas työ syntyy taas rohkeista väreistä, tukevammista materiaaleista ja rehevistä ompeleista.

Pohjamateriaali: Valitse pohjamateriaaliksi tukevaa kangasta. Jos kuviokankaat peittävät pohjakankaan kokonaan tai kangas muuten on suunnitelmaasi sopivaa, voit käyttää pohjakankaana vanhaa verhoa, pöytäliinaa tai vaatekangasta.

Tukikangas: Jos kangas on ohutta, käytä tukena esim. silitettävää tukikangasta. Voit myös käyttää ohuen pohjakankaan kaksinkertaisena.

Tilkkusilppu: Kirjontamateriaalien valinta on tässä tekniikassa olennainen osa suunnittelua. Työtapa vaatii ennakkoluulottomuutta, luovuutta, rohkeutta ja kokeilumieltä. Hyvä työ ei synny toisten ideoita kopioimalla, vaan tilkkuvalikoimasta sen oman jutun löytämällä.

Kuviokankaat, joista tilkkusilpun kokoat, voivat olla erilaisia ohuehkoja kangaspaloja: puuvillaa, silkkiä, tekokuituja, tylliä, sifonkia, vanhoja huivinpalasia, pitsinpaloja, nauhan- tai langanpätkiä. Pienet yleensä roskikseen päätyvät tilkut ovat tässä kirjontatekniikassa aarteita. Vanhojen, pois heitettävien vaatteiden kankaat löytävät uuden elämän tilkkumaalauksen kuviomateriaalina. Vanhoista vaatteista voi myös löytyä nauhoja, nappeja, pitsejä, koristeita jne. jotka voi hyödyntää tässä tekniikassa. 

Tilkut sitova päällimmäinen kangas: Pohjakankaan kokoinen pala läpinäkyvää kangasta esim. tylliä.

Ompelulangat: Ylälangaksi sopii parhaiten konekirjontalanka, myös tavallinen ompelulanka käy. Käytä alalankana tavallista ompelulankaa, saumurilankaa tai edullista pikapuolaa. Viimeistelynä tekniikkaan sopivat myös käsin ommellut pistot erilaisilla kirjontamateriaaleilla.

p1040260  tilkkmaalkukka  tilkkmaalpalmu

Tilkkumaalauksen ompelu:

1. Suunnittele kuvioaihe.

Suunnittelun lähtökohtana voi olla esittävä kuva tai mielikuva esimerkiksi kasvista: puu, pensas, lehvistö. Aiheen voit löytää kasvin osasta: lehdet, kukat, hedelmät. Eläimet ovat ehtymätön aihevarasto kuvion lähtökohdaksi. Kirjonta-aihe voi olla näkymä kaupunki-, maaseutu-, järvimaisemasta jne. Selaa lehtiä, katsele kirjoja. Paperisen kurkistusluukun avulla löydät mielenkiintoisen yksityiskohdan mistä tahansa suuremmasta kuvasta suunnitelmasi pohjaksi. Tai voit lähteä liikkeelle suunnittelemalla yksinkertaisia väripintoja: ruutuja tai raitoja. Huomaa, että väreissä on eri sävyjä, joita käyttämällä saat syvyyttä työhösi. Tilkkujen väri voi liukua väristä toiseen ja takaisin.

Hahmottele suunnitelmasi vihkoon. Tutki luokan tilkkuvarastoja, sovittele eri sävyisiä tilkkuja vierekkäin. Mieti mitä materiaaleja voisit löytää kotoa äidin tai jonkun sukulaisen tilkku- tai huivivarastoista. Älä tyydy ensimmäiseen ratkaisuun: kypsyttele ja kehittele. Esittele suunnitelmasi kaverillesi. Suunnitelman esitteleminen kypsyttelee suunnitelmaa entisestään ja voit saada hyviä vinkkejä työstäessäsi kuviota edelleen. 

Silitä tilkut. Sileiden tilkkujen leikkaaminen ja asetteleminen pohjakankaalle on helpompaa.

2. Leikkaa pohjakangas.

Pohjakankaan tulee olla reilusti suurempi kuin työsi lopullinen koko. Tarvitset viimeistelyvaraa pohjakankaaseen, teet sitten mitä tahansa kirjomastasi kankaasta. Mieti alustavasti työssäsi tarvittavat sauman- ja päärmeenvarat. Silitä tukikangas pohjakankaan nurjalle puolelle. Tukikankaan koko riippuu työstäsi. Päärmeen ja saumanvarojen puolelle ei yleensä tukikangasta laiteta. Aina tukikangasta silittäessäsi käytä raudan ja laudan suojana silkkipaperia tai leivinpaperia.

3. Valmista kuvio suunnitelmasi mukaan.

Leikkaa valitsemistasi kankaista tilkkusilppua pohjakankaalle suunnitelmasi mukaan. Läpikuultavista kankaista  ( tylli, sifonki, organza, silkki ja ohut puuvilla ) saat parhaiten kauniita väriliukumia. Tekokuiduista ja vuorikankaista saat loistavia ja kirkkaita värejä. Voit myös käyttää erilaisia lankoja: ompelulankoja, kankaista purettuja tai muita luokasta löytyviä suttulankoja. Tilkkujen koosta ei voi antaa mitään yleispätevää kokosuositusta. Koko riippuu suunnitelmastasi, kuviomuodoista, työn koosta. Silppu ei saa olla suttua, mutta toisaalta isoista tilkuista et saa niin sävyrikasta työtä, sillä tilkkujen määrä jää vähäiseksi.

Tilkkupinnasta ei saa tulla paksu, sillä se vaikeuttaa ompelua. Siirtele tilkkusilppua kynän tai harpin terän avulla niin, että kuvio on paksuudeltaan mahdollisimman tasainen ja muodoltaan suunnitelmasi mukainen. Käytä aikaa kuvion valmistamiseen ja oikean muodon ja vaikutelman saamiseen. Älä levitä tilkkusilppua pohjakankaan reunoihin saakka. Huomioi suunnittelemasi työstämisvara.

4. Peitä tilkkusilppu ohuella kankaalla.

Tilkkusilpun sitomiseen ja paikallaan pitämiseen tarvitset ohutta, läpinäkyvää kangasta: tylliä, organzaa tai sifonkia. Esimerkiksi tyllistä löytyy useampia värejä. Kokeile, mikä väri sopii parhaiten ja vie vähiten kirjontatyön kankaiden värejä. Voit valita vaaleillekin kankaille tumman tyllin. Leikkaa tyllistä pohjekankaan kokoinen pala.

5. Tee apukiinnitys.

Kiinnitä tylli hyvin nuppineuloilla. Nuppineuloja tulee olla riittävästi, että tilkut pysyvät paikallaan ompelemisen aikana. Voit myös harsia työsi kerrokset toisiinsa. Käsittele työtä varovasti siirtyessäsi ompelupaikalle, ettei tilkut pääse liukumaan paikaltaan.

6. Taskuta tilkkupinta.

Valitse ompelulangan väriksi työsi perusväritystä hiukan tummempi, tilkkujen sävyihin sopiva lanka. Säädä ompelukoneeseen suora ommel. Taskuta eli ompele ompelukoneella suoralla ompeleella värivyöhykkeitä pitkin. Tee ompeleet polveillen, kiemurrellen ja mutkitellen niin, että ne häviävät mahdollisimman tarkasti väripintojen rajalle. Tilkut jäävät suorien ompeleiden väliin "taskuihin" eivätkä pääse liikkumaan paikaltaan varsinaisen työskentelyn aikana. Poista ommellessasi tielle tulevat nuppineulat. Taskuttamisen jälkeen poista mahdolliset harsinlangat varovasti.

7.  Ompele kuviopinta suunnitelmasi mukaan.

Nyt voit käyttää ompelukonetta siveltimenä: Ompele kuvioosi valintasi mukaan suoria ompeleita, leveydeltään ja pituudeltaan vaihtelevia siksakkeja tai koneparsintaa. Saadaksesi varmuutta ja tuntuman tekniikkaan kokeile koneparsintaa tilkulle ennen kuin ompelet sitä työhösi. Liimaa kokeilutilkku raporttiisi. Seuraa ommellessasi värivyöhykkeitä tai rakenna ompeleista kirjontapintaan täysin uusi rytmi. Ompeleet täydentävät tilkkujen värien hehkua, eivät peitä tilkkuja kokonaan. Älä ompele peltimäistä tiivistä pintaa!

Katso työtäsi ompelun aikana hieman kauempaakin. Tärkeää on, että jaksat ommella riittävästi ompeleita. Varo kuitenkin, ettei kangas mene ryppyyn  tai vedä kuprulle. Voit silittää työtäsi välillä kostean liinan läpi nurjalta.

Tilkkumaalauksen koristeluun voit lopuksi käyttää käsin ommeltuja kirjontapistoja, helmiä, paljetteja jne.

tilkkukissa

Höyrytä valmis tilkkumaalaus nurjalta. Kokoa työsi suunnitelmasi mukaan.

Tilkkumaalauspuut 


Tietoa tilkkumaalauksesta ja hyviä vinkkejä:

  • Käden taidot (Weilin+Göös)
  • Hyvä sauma, tekstiilityön käsikirja (Otava)
  • Käsien taika (Koivu ja tähti Oy)
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.