Itsetehdyt lahjat tuovat iloa sekä saajalle että antajalle. Tämä kaunis, pieni kulho on hauska askarteluprojekti, jonka voi toteuttaa yhdessä lasten kanssa. Esimerkiksi näissä kuvissa näkyvä kulho on 8-vuotiaan Elmon valmistama. Aikuisen on kuitenkin hyvä olla apuna, sillä juoksevan liiman kanssa voi homma muuten mennä sottaiseksi!

Parasta DIY -lahjoissa on valmistumisprosessin lisäksi se, että tekijä voi tehdä ekologisen teon ja hankkia tarvittavat ainekset kierrätettynä tai hyödyntää jo valmiiksi kotoa löytyviä tarvikkeita. Tämän nappikulhon valmistamiseen ei tarvitakaan kuin muutama asia ja näin sen tekeminen onnistuu vaikka muutamassa tunnissa ilman suuria hankintoja ja valmisteluja. Kuvan esimerkkikulhossa Elmo on hyödyntänyt vapusta jääneen ilmapallon, Kierrätyskeskuksesta löytämänsä napit sekä liimaa ja glitteriä.

Nappikulhon valmistukseen kannattaa hyödyntää kotoa löytyviä tarvikkeita.

Näitä tarvitset:

Ilmapallo, EriKeeper (tai jokin muu juokseva liima), vesi, tyhjä rahkapurkki, muovipurkin kansi, sivellin, nappeja sekä halutessasi glitteriä. Näiden lisäksi tarvitset pöydän suojaksi sanomalehden sekä jonkin pyöreän alustan (esim. ilmastointiteippirullan), jonka päällä ilmapallo pysyy pystyssä.

Kuvallinen ohje kulhon valmistukseen

1. Levitä sanomalehti pöydän suojaksi. Sekoita sitten pienessä astiassa, kuten vanhassa rahkapurkissa, 5rkl vettä ja 5rkl juoksevaa liimaa. Monissa askarteluohjeissa tämän seoksen sijaan käytetään ainetta nimeltä Mod Podge, mutta tämä kotitekoinen liimaseos toimii ihan yhtä hyvin! Laita sitten kaikki tarvikkeet lähellesi sanomalehden päälle: ilmapallo teippirullan päälle aseteltuna, napit, glitter-purkki, liimaseos, sivellin sekä juokseva liima, jota voit puristaa pienen kasan esimerkiksi jonkin muovipurkin kannen päälle.

2. Levitä paksu kerros juoksevaa liimaa ilmapallon päälle. Liiman pinta-ala määrää sen, kuinka iso kulhostasi tulee. Ala sitten asettelemaan nappeja vieri viereen liiman päälle. Vinkki: kannattaa asettaa isoin nappi keskelle, jolloin kulhon pohjasta saadaan tasaisen tukeva.

3. Nappien asetteluvaiheessa on muuten hyvä olla apukädet paikalla, sillä pallo saattaa huojua pois paikoiltaan. Toinen voi siis pidellä palloa alhaalta paikallaan ja toinen liimailla nappeja. Älä kuitenkaan hermostu, jos jotkin napit valuva aluksi reunoja pitkin alaspäin. Nostele niitä vain takaisin paikoilleen, ne kyllä löytävät paikkansa.

4. Kun kaikki napit ovat paikoillaan, voit halutessa ripotella nappien päälle glitteriä. Ota nyt käyttöösi itsetehty liima-vesi-seos ja sivele sitä 3-4 kerrosta niin, että kaikkien nappien päälle tulee varmasti riittävästi liimaa. Jätä tämän jälkeen tuotos kuivumaan vähintään kolmeksi tunniksi. Kuvissa oleva Elmon pallo kuivui yön yli.

5. Seuraavaksi on luvassa projektin hauskin osuus! Tarvitset enää pienen neulan tai vaikkapa sakset, joilla saat puhkaistua ilmapallon.

6. Kun ilmapallo on puhkaistu, ala varovasti irrottamaan ilmapalloa napeista. Näet nyt, kuinka levittämäsi liimaseos on kuivunut levyksi, johon napit ovat takertuneet kiinni muodostaen kulhon. Siisti vielä lopuksi reunat saksilla, mikäli sivuilla olevat liimaseos tai yksinäiset napit häiritsevät taiteellista silmääsi.

7. Kun ilmapallon jämät on irroitettu ja reunat siistitty, on kulho heti valmis käytettäväksi. Kulho on kaunis sisustuselementti esimerkiksi koruille, huulipunille, kynsilakoille tai vaikkapa laturille, kuten kulhon valmistanut Elmo ehdotti.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!