Punottujen korien juuret ulottuvat syvälle menneisyyteen

Arkeologit ovat löytäneet ympäri maailmaa korien jäännöksiä, joista vanhimmat ovat Egyptistä noin 10000-12000 vuoden takaa. Korien punomiseen on käytetty alueelta saatavia luonnonaineksia kuten kaisloja, juuria ja ruokoja. Koreja on tehty mm. ruuan keräilyyn ja säilyttämiseen.

Suomessa koreja on perinteisesti punottu mm. tuohesta, päreestä, pajusta, oljesta ja kaislasta. Punontamateriaaleja on tuotu myös ulkomailta, kuten esim. rottinkia ja niintä.

Nykypäivän kaupunkikäsityöläinen ei voi mennä kiskomaan tuohta noin vain kaupunkikoivuista ja pajunkin keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, joten on löydettävä muita materiaaleja.

kori7
Nämä pikkukorit on tehty paikallislehdistä kuten Kotiseutu-uutiset ja Vaarojen Sanomat.

Nykypäivänä syntyy paljon paperijätettä, joka sopii hyvin punontaan

Punontamateriaaleiksi sopivat esim. aikakauslehtipaperit, sanomalehtipaperit, lahjapaperit, hyllypaperit, lahjapaperit ja tapetit. Alla olevan kuvan korissa on käytetty sanomalehtipaperia ja toisen kuvan amppelissa on käytetty aikakauslehtipaperia. Amppelin pohjana on käytetty CD-levyä.

Paperista punottu työ voidaan värjätä esim. vesivärillä, puupetsillä tai maalilla. Lisäksi työn voi käsitellä kosteutta kestäväksi lakalla tai vesiliimaseoksella. Kuvan työt on lakattu mattapintaisella paneelilakalla. Korin kahvan voi tehdä esim. paperista, narusta, muoviletkusta tai vaikkapa vanhan kassin kahvasta.

”Itäsavo-veska” on tehty suoralla palttinapunonnalla. Amppelissa on käytetty spiraalitekniikkaa.
"Kolmen Itä-Savon kesäkori" (vasen kuva) on tehty nimensä mukaisesti Itä-Savo -sanomalehdistä ja pohjamateriaalina on käytetty vanhasta mapista leikattua pahvia.
"Lankakori" (oikealla) on myös tehty sanomalehdistä. Rautalankojen päät on kierretty spiraaleiksi ja päihin on pujoteltu kuivatettuja marjoja.
Tämä iso sammakkokori on tehty Helsingin Sanomista.
Neuvoin ystävälle paperipunonnan ja tässä hänen ensimmäinen työnsä. Sangat on tehty juuttilangalla päällystetystä narusta.
Oman korini sankoihin käytin muoviputkea, jonka sisään pujotin ohuen paperinarun.

Koripunonta paperista.pdf

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!