Kun mies kaipaa helposti jalkaan vedettäviä kotisukkia, tässä on siihen ratkaisu: lyhytvartiset villasukat. Vielä kun sukan jalkaterän päällinen on neulottu niin että sukka muotoutuu hyvin jalkaan, homma on varsin onnistunut.
Ruutukuvio syntyy kahdella värillä ja nostetuilla silmukoilla. Samalla nostetut silmukat lyhentävät päällistä niin, että sukka muodoltaan vähän kuin lapikas - sen jalkaterä kaartuu lievästi ylöspäin.

Tarvikkeet

 • neulelankaa kahta väriä (ohjeessa harmaa ja vihreä), kumpaakin noin 50 g. Valitse sukkiin sopivaa lankaa, esim. 75 % villa + 25 % polyamidia tai tencelliä.
 • sukkapuikot 5 kpl, ohjeessa 3,5 mm puikot.
  Valitse puikkojen paksuus langan ja omaan käsialan mukaan, niin että neuleesta tulee napakan tiivistä, silloin sukat kestävät parhaiten. - Neulo ensin kokeilutilkku niin varmistat onnistumisen!
 • sakset, isosilmäinen neula

Koko

Ohjeen sukkien koko vastaa kengänkokoa 42-43. Silmukkamäärä on pienehkö, sillä sukkien käyttäjällä on hoikat jalat! Voit muuttaa kokoa lisäämällä tai vähentämällä ympärysmitan silmukkamäärää ja pituutta voi muuttaa lisäämällä tai vähentämällä kerrosmäärää.
Käytä koon määrittelyssä apuna kokotaulukkoa.

Lisää apua sukkien neulomiseen löydät täältä.

Ruutuneulos

Ruutukuvio syntyy kahdella värillä vuorottaisista kolmen kerroksen raidoista ja nostetuista silmukoista. Harmaan raidan viimeisen kerroksen joka 4. silmukka nostetaan kaikilla vihreän raidan kerroksilla oikein neulomatta. Huomaa, että nostettu silmukka menee kierteelle.

Neulominen

Luo neljälle puikolle yhteensä 56 silmukkaa (s) eli joka puikolle 14 s. Pyöröneuleena neulottavan ruutuneuleen kohdalla silmukkamäärän tulee olla 4:llä jaollinen.

VARSI

1. - 10. kerrokset (krs): Neulo harmaalla langalla koko ajan oikeita silmukoita (o s). - Varren suusta tulee rullautuva.

11. -13. krs: Neulo vihreällä 3 s o, nosta seuraava edellisen kerroksen silmukka oikein neulomatta (= Vie puikko silmukkaan vasemmalta oikealle eli niinkuin olisit neulomassa sitä oikein. Lanka jää työn taakse.).

14. krs: Neulo harmaalla langalla oikeita silmukoita (o s).

KANTAPÄÄ

Koko kantapää neulotaan ainaoikein (kaikki silmukat oikein) edestakaisin kahden vierekkäisen puikon (kerroksen 1. ja 4. puikko) silmukoilla.

 1. Kantalappu (kantapään sivu- ja takaosa)
  • Neulo harmaalla langalla kerroksen 1. ja 4. puikon silmukoita edestakaisin aina oikein ja nosta aina kerroksen 1. silmukka neulomatta. Neulo kaikkiaan 29 kerrosta, viimeiseksi työn oikean puolen kerros.
  • Huom. Silmukat työn 2. ja 3. puikolla ovat puikoilla odottamassa kantapään neulomisen ajan.
 2. Kantapohja (kantapään pohjaosa) Kantapohja neulotaan kantalapun jatkeeksi sen keskiosan silmukoilla, niin että kantapohjan sivujen silmukat yhdistyvät keskiosan reunasilmukoihin yhteen neulomalla eli kaventamalla.
  • Jaa silmukat kolmeen ryhmään: reunaryhmä 9 s, keskiryhmä 10 s, reunaryhmä 9 s. (Laita merkit jakokohtiin jos haluat.)
   Työ jatkuu nurjan puolen kerroksella.
  • Nosta 1. silmukka oikein neulomatta, neulo reunaryhmän silmukat ja keskiryhmän silmukat viimeistä lukuun ottamatta.
  • * Kavenna keskiryhmän viimeinen ja sitä seuraava, toisen reunaryhmän ensimmäinen silmukka oikein yhteen ja käännä työ.
  • Nosta 1. silmukka oikein neulomatta, neulo keskiryhmän silmukat viimeistä lukuun ottamatta.
  • Kavenna keskiryhmän viimeinen ja reunaryhmän ensimmäinen silmukka oikein yhteen ja käännä työ. *
   Toista *_* kunnes jäljellä ovat vain keskiryhmän silmukat, 10 kpl. Viimeksi neulotaan työn oikean puolen kerros.

JALKATERÄ

 1. Työn palauttaminen 4:lle puikolle:
  • Poimi työn harmaalla langalla kantalapun vasemmasta reunasta 14 - 15 silmukkaa työn 1. puikolle. Huom. Varo ettei puikkojen vaihtumiskohtaan jää aukkoa. Voit ehkäistä sitä niin, että poimit siltä kohdalta ylimääräisen silmukan.
  • Neulo työn 2. ja 3. puikolla odottaneet silmukat oikein.
  • Poimi sitten kantalapun oikeasta reunasta 14 - 15 silmukkaa.
  • Neulo puolet kantapohjan silmukoista työn 4. puikolle
  • Vaihda työhön vihreä lanka ja neulo loput kantapohjan silmukoista työn 1. puikolle.
  • Työn 1. ja 4. puikolla (puikot kerroksen alun ja lopun yhtymäkohdassa jalkapohjassa) on tässä vaiheessa enemmän silmukoita kuin alkuperäinen määrä (14 s), ne kavennetaan seuraavassa vaiheessa.
 2. Kiilakavennus (työ jatkuu nyt pyöröneuleena)
  • Neulo yksi krs oikein.
  • Vaihda työhön vihreä lanka ja jatka ruutuneulosta työn 2. ja 3. puikon silmukoilla ja 1. ja 4. puikoilla pelkkää raitaneulosta.
  • Tee nilkan sivulla eli 1. ja 4. puikon nilkan sivun puoleisessa päässä 2 yhteen kavennus joka 3. kerroksella kunnes puikolla on alkuperäinen silmukkamäärä eli 14 s/puikko.
   • jos haluat kavennuksista symmetriset tee näin: kavennus 1. puikon lopussa 2 o yhteen ja kavennus 4. puikon alussa 2 s ylivetäen yhteen = nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta. Neulo toinen silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli.
 3. Suoraosa
  • Neulo 2. ja 3. puikoilla ruutuneulosta ja 1. ja 4. puikoilla raitoja kunnes jalkaterän pituudesta puuttuu enää kärjen kavennusosan vaatima pituus. Ohjeen sukissa jalkaterässä on vihreitä raitoja 12 kappaletta.
  • Neulo viimeiseksi 1 krs harmaalla langalla.
 4. Kärkikavennus
  • Tee kärkeen 8-tahoinen sädekavennus tämän kaavio-ohjeen mukaan:
Kavennusohje pdf-tiedostona

Kun joka puikolla on jäljellä enää kaksi silmukkaa, vedä työn lanka niiden kaikkien läpi. Katkaise lanka - jätä n. 20 cm päättelyvaraa. Vien lanka nurjalle, vedä kärki umpeen ja päättele lanka vahvasti.

VIIMISTELY
Päättele kaikki langanpäät nurjalle niin ettei lopputulos näy oikealle. Kastele sulat kädenlämpöisessä vedessä, puristele pois liiat vedet ja oio sukat tasolle kuivumaan.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!